Bussbolag från Haparanda inblandat i allvarlig olycka

ROBERTSFORS: Två bussar och två personbilar har kolliderat i glashalt väglag längs E4 i Västerbotten. En av bussarna kommer från Tapanis Buss i Haparanda.

Olyckan beskrivs som allvarlig med 15 personer skadade, varav två allvarligt. En av bussarna välte och lade sig på sidan och räddningsarbetet pågick i flera timmar, skriver Västerbottens-Kuriren.

Olyckan ska ha inträffat strax innan klockan 23 på torsdagen söder om Sikeå i Robertsfors kommun och i södergående körfält

– Exakt hur olyckan gått till vet jag inte, men bussarna har krockat med varandra, en dubbeldäckare gick av vägen och har hamnat på sidan i diket. Den andra bussen står kvar på vägen och två personbilar har hamnat i diket, säger Tor Håkansson vid räddningstjänsten till Västerbottens-Kuriren.

Bussen som står kvar på vägen tillhör av allt att döma Tapanis Buss. De två inblandade bussarna färdades i samma körfält.

Västerbottens-Kuriren har nått Tapanis Buss ägare, Inger Olofsson, som har uppgifter från chauffören:

– Han sa att det var glashalt, det fanns inte en chans att han skulle kunna undvika en olycka, säger ägare Inger Olofsson.

18 personer rapporteras som oskadda och fördes till Norrlands Universitetssjukhus där det anordnas en uppsamlingsplats och psykosocialt stöd.

SMHI varnar för fortsatt halka i kustområdet.

Landstinget i Västerbotten har ett telefonnummer, dit anhöriga till personer som varit inblandade i olyckan, kan ringa, 090-785 00 70.

Uppdatering under fredagens morgon:

Busschauffören som körde Tapanis buss ska enligt uppgift till Haparandabladet ha fått ett benbrott i samband med olyckan.

– Vad jag känner till har ingen av våra resenärer skadats, säger bussbolagets ägare, Inger Olofsson, och tillägger att hon inte har annan uppgift än att det var glashalt på den aktuella vägsträckan.

Polisens kommunikatör Börje Öhman uppger i sin tur för Haparandabladet att vägen fortfarande är avstängt och att trafiken leds om för att polisen ska kunna titta på olycksplatsen i dagsljus.

– De tre bilarna och båda bussarna är tagna i beslag för att vi ska kunna undersöka dem så vi kan utesluta att det var något fel på fordonen. Ärendet är inledningsvis rubricerat som vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Men ingen är delgiven någon misstanke. Vi startar en sådan utredning för att exempelvis kunna ta bilar i beslag. säger Öhman och tillägger att därav sätts den rubriceringen per automatik.

Börje Öhman berättar vidare att det var en stor insats under natten där polisen fick kalla in mycket extra folk: utredare, trafikpoliser med särskild kompetens samt personal till akuten i både Skellefteå och Umeå.
– Vi fick många motsägelsefulla uppgifter från början vad gäller antal skadade. De preliminära uppgifterna är nu att tre personer är allvarligt skadade, men inte livshotande, medan ett tiotal ska vara lindrigt skadade.

 

Bland annat följande media rapporterar från olyckan:
Norran
Aftonbladet

Expressen
Dagens Nyheter
Sveriges Radio
Sveriges Television

Publicerad i Haparanda, Svenska