Bussen nära att krocka med misstänkt rattfyllerist

KAUNISVAARA: Den misstänkta rattfyllan i Kaunisvaara under tisdagen hade kunnat sluta riktigt illa.

Strax efter klockan 16.00 under tisdagen inträffade en singelolycka på länsväg 99 i Kaunisvaara.
Enligt polis inträffade olyckan centralt i Kaunisvaara, mellan kyrkan och kyrkogården där hastigheten är 60 kilometer i timmen.
– Personbilen som har kommit norrifrån har fått sladd i den skarpa vänsterkurvan och farit över i motsatt körfält och voltat ner i diket, säger Mona Kumpula vid Pajalapolisen.

Men olyckan kunde ha fått större konsekvenser.
Bilen ska nämligen ha varit nära att krocka med en buss som var på väg norrut. I bussen fanns tiotalet skolelever på väg hem efter skoldagen.
– Bilen kom sidledes, sladdandes mot bussen. Det var väldigt nära, det handlade bara om ett par meter. Hade jag inte tvärbromsat så hade vi krockat. Hastigheten var enligt min bedömning ganska hård, annars kommer man inte sladdandes så där. Hade det blivit en krock så hade nog personer kunnat bli svårt skadade eller kanske avlidit, säger busschauffören Urban Kumpula och poängterar vikten av att alla sitter bältade.

Enligt polisen finns misstanke om att föraren, född 1943, varit alkoholpåverkad.

– Vi har tagit blodprov och han är också delgiven misstanke om grovt rattfylleri alternativt rattfylleri, säger Mona Kumpula och framhåller att personer som befunnit sig på platsen har agerat helt enligt reglerna.
– Busschauffören och även vittnen på plats har agerat föredömligt då de har bevakat mannen efter körningen för att han inte ska kunna eftersupa. Det är bra agerat av allmänheten, konstaterar Kumpula.

Mannen är också misstänkt för grov olovlig körning då han inte hade körkort.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,