”Byggandet av Barents Center ska påbörjas innan semestern”

HAPARANDA: Byggandet av Barents Center ska påbörjas innan sommarsemestern. Det lovade entreprenören Mikael Fahlander under måndagens kommunfullmäktige i Haparanda.

Kf-ledamöterna levererade en hel del kritik mot bristande information vad gäller projektet vilket har lett till att folk har börjat tvivla på att det alls blir av. Svaret Fahlander gav var:

– Vi är ett börsbolag och har regler att förhålla oss till. Vi får inte och kan inte lämna ut information som inte redan är publik, sa han och tog på sig att tidigare löften vad gäller byggstart inte har hållits. ”Vi har varit tidsoptimister”.

Han sa vidare att han är förvånad över att folk överhuvudtaget ifrågasätter om det blir av, med tanke på hur mycket tid, energi och pengar de redan lagt ut på det.

Publicerad i Haparanda, Svenska
47 kommentarer om “”Byggandet av Barents Center ska påbörjas innan semestern”
 1. Erkki Hurtig skriver:

  Ett är säkert, allt är fortfarande osäkert. Men jag har inget imot att det blir av. Lycka till!

 2. Mad Max skriver:

  Vem eller vilka blev klokare efter detta? Svarade inte på allas frågor. Mörkläggandet av detta projekt fortsätter. Ett spel för gallerian verkar det som. Nåväl, det visar sig senare vad som kommer ut av detta.

 3. Janne skriver:

  svammel från början till slut, tror ni på tomtarna?

 4. flash skriver:

  Fahlander letar ju köpare till bygget helt klart. Att kalla bygget för komplext i bla andra medier när det står still är ju svammel för byggföretaget har ju utmålat sig (nästan) att vara finska mästare på att uppföra just köpcenters..

 5. örebroare skriver:

  Det är helt fantastiskt. Miljardprojekt och tidplan saknas, känns ej trovärdigt. Har varit med ett antal projekt dock ej i miljarrdklassen och tidplanen är grunden att det blir färdigt överhuvudtaget.

 6. Perämies skriver:

  Vilket års semester?

 7. Plus minus noll skriver:

  Så värst kritiska var väl ändå inte politikerna, ganska mesiga tycker jag.
  Inte blev man så mycket klokare efter den här informationen.

 8. Emma skriver:

  Ja, det blev inget direkt lyckorus efter Fahlanders besök. Jag kan på sätt och vis förstå honom men det finns ändå någonting som inte stämmer. Visst är det ett komplext projekt men det känns som att Fahlander vill ha ”bakdörren” öppen och skylla på andra eller? Hoppas att jag har fel.

 9. Arne hade rätt... skriver:

  Goddag yxskaft blev resultatet…

 10. Ungdom skriver:

  Av ren nyfikenhet slog jag på radion. Satt och lyssnade ett tag och kom fram till samma sak som tidigare. Det man sade där har dom sagt sedan länge, men nu hade man bara formulerat om orden.
  Ungefär som att jag har problem med min bil, så öppnar jag motorhuven och konstaterar att ”Japp, det finns en motor med problem här”

 11. skeptikern skriver:

  Jaha! Innan semestern var det ja.
  När kommer alla nödvändiga handlingar in då?
  Ni vet dom som måste lämnas in innan bygget kan påbörjas, det där som skulle lämnas in förra våren men inte ännu synts till.

 12. Erik skriver:

  Tid är nog det enda som finns kvar.Energin och pengarna verkar vara slut.Tyvärr!

 13. Futurum Casus skriver:

  Jag väntar med spänning -:)

 14. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Av 10 kommentarer är endast 1 lite positivt till byggande av Barents Center? Övriga är negativa till etableringen. Vill ni ha Barents Center till Haparanda? Vilka konstruktiva förslag har ni i så fall till Fahlander.

 15. intressentti skriver:

  Att det finns folk som fortfarande tror på detta är ju förvånande. Idag var dagen då alla frågetecken skulle rätas ut och sanningen komma fram, istället sticker Avalanche (eller vad de nu heter, svårt att hänga med) huvudet i sanden och låtsas som att allt är bra.
  Nej, Haparanda kommun kommer inte bli blåsta på pengar. Men nej, inget BC kommer byggas.
  Fahlander säger själv att det vore idioti att inte färdigställa detta när man brännt så mycket pengar. Helt rätt. Därför de fortsätter att polera om sitt luftslott så någon stackare täcker deras investering och aktieägarna (MF själv) är nöjd.

 16. jippii skriver:

  noo ei se kannatte,prukama met sanoa…
  fiasko koko sontaläjää.
  det är vakrett som det är nu.lite still som i ryssland..

 17. Vargen kommer eller var det jultomten, som aldrig kom..?? skriver:

  Vilket Dj*vla svammel.!
  Vad är det för tomtar som sitter som styrande där
  uppe.. (?)väntar ni på självaste jultomten eller.??
  Vad jag kommer ihåg så är kontraktet påskrivet
  sommaren 2013 och denne slipade herre (Fahlander heter han visst..!) duperar er som han vill, med floskler som(+ mycket annat som står i övriga länstidningar.!): ”Vi är ett börsbolag och har regler att förhålla oss till. Vi får inte och kan inte lämna ut information som inte redan är publik”…men herre dj*vlar, läs på ni (tomte-)nissar om börsbolag, vad gäller info om/av projekt, som avses påbörjas..(!?!?!)

 18. Vargen kommer eller var det jultomten, som aldrig kom..?? skriver:

  Förresten.. tomtar, troll och vargar..
  Hur många börsbolag finns det i Haparanda.??
  Han hade räknat ut det..(han med manschettknappar av guld, vilket jag för övrigt är övertygad om att även det är av kattguld.!!)..INGET, förutom IKEA, därför lätt att dupera tomteverkstaden i Happis där kunskapen saknas..!!

 19. Hmm? skriver:

  ”Vänsterpartiets Pekka Hyötylä saknar fortfarande förtroende för Fahlander och bolaget Concent”
  Var det inte V tillsammans med S som röstade igenom detta ???

 20. Positiv skriver:

  Herregud vad negativa ni är… typiskt tornedalskt… ”ej se kanatte”…. se framåt istället Jag tycker detta är spännande o djärvt… skit kul att det händer nåt i Happis när allt som dom flesta tycker är skit och blä… Ska vi fortsätta o leva här så måste vi vara positiva och våga satsa… Vi måste våga satsa för att ta oss framåt. .. Ingenting är bra enligt dom flesta kommentarena. .. Hur vill ni att Happis ska gå framåt? Vill ni utvecklas i Haparanda? Som det läses i dom flesta kommentarerna så vill ni släcka allt i hela kommunen.. nä det är väl bra att nån vill satsa här….

 21. Hmm? skriver:

  Till ”positiv”
  Nog vill man att det händer i Haparanda, dock inte till vilket pris som helst.
  Politikerna är i detta fall förda bakom ljuset, och reagerat försent.
  Dom borde ha förstått detta, då man ser vilka som är inblandade runt Fahlander.
  Om jag får gissa så blir det inget bygge i Fahlanders regi, han försöker som sagt sälja hela projektet, och rädda lite pengar.

 22. Intressentti skriver:

  Den intresserade kan även notera att den ”omtyckte och karesmatiske” tidigare kommunchefen och Numera Fahlander-inblandade Patrik Oja sålt av sina aktier i bolaget som driver det projekt (BC) som han varit inblandad i på båda sidor och pratat sig varm om. Bra signaler?

 23. skeptikern skriver:

  Förda bakom ljuset och släcka hela kommunen var det ja!
  Det lyckades väl kommunen själv göra, när dom inte betalade elräkningen?
  Var Pekka Hyötyläs förtroende finns är ingen dold hemlighet.
  Röstar man JA till något så kan man inte i efterhand säga, att man fortfarande saknar förtroende för den (då) ansvarige.
  Gropen ligger där den ligger och kommunen betalar ännu ingen hyra, så det är inte några bekymer så sett, det där får gropägarna ordna själv.
  En intressantare fråga är väl värmeverket och eventuellt köp av detta.
  Det blir en dyr affär innan det är färdigt och kostar bra mycket i framtiden.

 24. örebroare skriver:

  Klart man är positiv till hpa utveckling. Med facit i hand blev det bara en grävd grop. Denna grop ger ingen utveckling. Därav lite skeptisk till concent som utvecklare av hpa

 25. Betty skriver:

  Hur blir det med campingen och lekparken som herr Fahlander lovat oss?
  Kostar inga miljarder att uppföra, så det är bara hålla tummarna att dessa blir färdiga den här sommarsemestern! 🙂

 26. testaren skriver:

  Alla politiker glömde bort den viktigaste frågan! Har du finansieringen klar för bygget?

 27. skeptikern skriver:

  Snälla Betty!
  Campingen som Fahlander skulle finansiera åt idrottsklubben var bara tomma löften som aldrig blev av.
  Kommunen själv bygger ju en camping mellan HB huset och tingshuset, dom enklare ställplatserna ska vara färdiga redan till sommaren.

 28. Till testaren skriver:

  Och finns avtalet med lehto bygg kvar? Det är ju tre år gammalt till fast pris.?!

 29. testaren skriver:

  Med frågan är finanserna, såklart bryter man inga regelverk för börsnoterade företag. Sluta nu och tro att han skyddas av någon lag. Man är skyldig, enligt regler för börsnoterade företag att upplysa aktieägarna i ett noterat företag att tillhandahålla information som är av vikt för företagets utveckling, om det är så positivt eller negativt för företaget. Punkt.

 30. Arska skriver:

  Jag är positiv att det inte blev något bygge. Det skulle blivit ett tomt och dyrt luftslott. Vi fixar nu campingen och bygger en swimmingpool i gropen istället. Fast utan Fahlander.

 31. Nasuabo skriver:

  Tja, vi får väl se…ska Arska försöka ta Silvergrodan i Gropen eller ska Haparandaelever, handlare, Asplöven och medborgare i övrigt njuta av Barents Center eller ej? Vi får väl se…

 32. Hmm? skriver:

  Löjeväckande, det blev ej svar på ngt!!
  Start innan semestern ??

 33. Stefan H Ericson skriver:

  När man lyssnar på Fahlander så kan man lugnt travestera på ett gammalt uttryck, ”sällan har så många ord använts för att säga så lite”

 34. MrNN skriver:

  Testaren slår huvudet på spiken! Finansiering för detta projekt saknas! Därför händer ingenting. Vem vill låna ut/satsa pengar till ett sånt här projekt?

 35. vain niin skriver:

  Blir det inte fler i Hpda-kommun, så är ett Barents center ett utopi. jag tror att de hittar på någon orsak att backa ur innan sommaren,

 36. Bep Weijand skriver:

  Vem köper en aktie i Concent före den 4 mars, och får ta del av extra bolagsstämmans beslut på den 11 mars?

 37. Positiv till utveckling skriver:

  Jag är positiv till utveckling av Haparanda. Det som gör mig bekymrad är frågan om Falander med co är seriösa? Haparandaborna blev lovade tex att det skulle presenteras företag som skulle komma till Bc. Det har mig veterligen inte presenterats ett enda företag. Sen sa Falander att vissa skulle få stå i ”skamvrån”. Nu tycker jag att Falander själv kan ställa sig i skamvrån eftersom han bara lovar och lovar men håller inte tidsplanen eller löften som han själv har gett till Haparandaborna.
  Senaste fullmäktige var en skandal där Falander skyller på politikerna. Fy skäms på dig.

 38. Positiv till barents center skriver:

  Vad kommer att hända om/när fahlander säljer projektet på nytt? Kommer det att bli nya bråk om vem som får skriva avtel etc. Dvs ytterligare anledning till försening. Fahlander har inga egna pengar och alla inblandade bolag är bara hans egna bulvanfirmor som finansieras med dyra lån och som köps och säljs av honom själv. Undrar om de aktienoterade bolagen bara ger ut nya aktier så att det ska se ut som att det finns ett ägarkapital. Det är ju fahlander själv som alltid är huvudägare. Finns det pengar när man ger ut nya aktier eller blir det luftpengar när det är man själv som köper?

 39. skeptikern skriver:

  Det som bekymrar mig är, varför ingen av dom i kommunen har skrivit kontrakt med krävs på svar.
  Det är inte Fahlander som står som kontraktspart, men ändå skickas han fram som orakel och löftesgivare.

 40. Arska skriver:

  Har ni inte förstått så säger jag det nu. Det blev inget Barents Center.

 41. medborgare skriver:

  vi behöver inte en bc titta hur lokalerna står tomma som erätukku i 3år o vad kommer o hända med lokalen efter öob när hyran är på 300.00 i månaden i en liten by som happis hur ska man kunna bygga upp en fungerande affärs verksamhet i längden med sådana hyror.

 42. Knasen skriver:

  Medborgare@ om man inte skulle få sitt företag att blomstra i öob:s fd lokal med en hyra på 300.00/mån skall man nog syssla men något annat.

 43. från holmen skriver:

  det är nu i dessa tider som man saknar Politikeransvar och ännu mer saknar man Tjänstemannansvaret som avskaffades av Palme och Sossarna….https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84mbetsmannaansvar.

 44. missen skriver:

  Voine voine, ser dystert ut på byggfronten. Det nya fängelset blev ju inte heller av. Byt ut dom som tror sig styra i kommunen, man blir bara frustrerad av att läsa dravel.

 45. Peter skriver:

  Man kanske inväntar asplövens degradering till lägre serier och sedan skyller på att byn inte behöver någon ny arena. Med all rätt. Satsa pengarna på att utveckla fisketurismen och andra näringar istället för att lägga allt i samma skål.

 46. RH skriver:

  Jag tror att skola och multiarena kommer att byggas. Tveksamt med köpcentret och hotellet. Fahlander har redan investerat några miljoner och mycket tid på projektet.

 47. skeptikern skriver:

  Skolan och multiarenan har ju garanterad hyresgäst i 25 år till bra hyra.
  Dom byggs kanske, men då måste ritningar, ansökningar osv. göras om IGEN.