Uppdaterad: Byggnads sa nej till andra medlarbudet – strejk har brutit ut

STOCKHOLM: Fackförbundet Byggnads sa vid 19-tiden på måndagskvällen nej till det andra medlarbudet i ordningen.

Risken är nu stor, rentav sannolik, att det från och med tisdag morgon utbryter strejk.

Så blev också ett faktum vid 06-tiden på tisdagens morgon. Cirka 1.600 medlemmar i Byggnads gick då ut i strejk. Arbetsgivarna beräknar att det påverkar 525 arbetsplatser och 9.700 medarbetare.

Bland annat är medarbetare inom kran- och transportföretaget Havator uttagna i strejk.

Byggnads menar att det varit alltför stort fokus på det så kallade märket som är den nivå som satts av facken och arbetsgivarna inom industrin. Byggnads menar också att arbetsgivarna önskat minska fackets inflytande på arbetsplatser genom att förändra lönesystemet.

Arbetsgivarna inom Sveriges Byggindustrier menar att Sverige nu kastas in i en storstrejk som de kallar oansvarig. De har sagt ja till buden från medlarna.

– Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer. De bryr sig inte om att det sker på de kvinnodominerade låglöneförbundens bekostnad. Att Byggnads vill frångå en solidarisk lönemodell som gett reallöneökningar åt alla är djupt oroväckande, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Publicerad i Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “Uppdaterad: Byggnads sa nej till andra medlarbudet – strejk har brutit ut
 1. Mad Max skriver:

  Nu verkar det som om denna strejk skulle lamslå hela Sverige. Vem sprider dessa rykten? Alla tidningar skriver om det. I vårt östra grannland var det under 2015 143 strejker, under samma period i Sverige endast 5. Hur skulle arbetarnas krav annars accepteras. Förhandlarna sitter ofta i arbetsgivarnas knän. Inte alltid man vinner på att strejka, men man visar i alla fall missnöje med till exempel lönesättningen. Var glada åt att vi fortfarande har denna möjlighet kvar. Inte alla länder som accepterar det. Ofta slås strejkerna ner med tårgas, vattenkanoner, gummikulor och batonger.

 2. Peter skriver:

  Som jag har förstått så har dom extremt bra löner inom bygg. Därav dom höga kostnaderna för att få jobb inom den sektorn utförda. Kanske vore bra för tillväxten att denna löneökning inte går igenom.
  Kan nån byggare,betongare eller liknande anonymt lägga ut här på insändarna var lönerna ligger på så man kan bilda en uppfattning.

 3. Sjuksköterskan skriver:

  Märkligt att förr ville man ha bort ackordet nu vill man istället behålla den, men det är klart byggarna ligger ju på mellan 30-40.000 i månaden så man behöver få lite mer för att klara av vardagen

 4. Mad Max skriver:

  Inte nog med att de är en yrkesgrupp som har en skälig lön, men att de slutar ofta sin arbetsvecka redan på torsdagarna. Hur kan man jobba in arbetsdagar? Vän av ordning svarar direkt att vi jobbar 10 timmar per dag från måndag till torsdag. Ja ni arbetar in tiden inget annat. Hur mycket får man utfört under de sista timmarna av en tiotimmars dag? Det blir en hel del sådana dagar under ett år. Jobbat in, jo tack!

 5. edelweiss skriver:

  Jag har hört att facket debiterar en mätningsavgift på ackorden. Hur mycket i så fall tjänar facket på dessa sk mätningar. Inom branschen säges att dessa mätningar är en ren formalitet. Någon som vet mer om det här och ev kan rätta till det som inte stämmer.

 6. Janne skriver:

  Under senaste året har politiker och media framhävt att bland de syrier som kommit till Sverige finns en oändlig mängd duktiga läkare. Det borde rimligen i så fall även finnas duktiga syriska byggjobbare som förmodligen är nöjda med 38.000 kr/mån. Har LO gjort några försök att hitta dessa yrkesmän som kan hjälpa till med t.ex. bostadsbyggandet?

 7. Futurum Casus skriver:

  Vårdanställda kan inte lägga ned arbetet – då dör människor. Om byggarbetare lägger ned arbetet då blir det tyst på bygget och det händer inte någonting utöver det.