Caremaanställd larmar om brister i boendet

HAPARANDA: Enligt en undersköterska på Carema i Haparanda fungerar vården/omsorgen inte som den ska. ”Vi hinner inte med våra boenden”, säger hon.

Undersköterskan säger att de är flera anställda som är kritiska, men att de inte vågar säga något utan bara spelar med i spelet.

– Jag skäms för att jag är så feg, säger kvinnan till Haparandabladet och berättar att de boende kan ligga ensamma i flera timmar utan att de hinner se till dem. Och att de som larmar kan få vänta länge innan de får hjälp.

Hon uppger vidare att det råder sparkrav, inte bara på personal och vikarier utan även på blöjor, underlägg och mat. De boende får exempelvis vara en halv ostskiva var på smörgåsen.

Chefen på Carema i Haparanda, Sanna Kallijärvi, är dock nöjd över vården. Hon menar däremot att den interna kommunikationen kan ha brustit.

Hon uppger också att personalen inte ska behöva vara oroliga för att berätta utåt hur de känner, då meddelarfriheten gäller även Carema.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
27 kommentarer om “Caremaanställd larmar om brister i boendet
 1. Stig Aspholme skriver:

  Carema och många andra försöker tjäna pengar på att försämra för de gamla. I detta är inte politikerna oskyldiga, som har lagt ut jobbena på entreprenad, utan att ställa minimikrav på kvalité. Kommunerna sparar pengar på billigare vårdformer och vårdföretagen tjänar pengar på att försämra vården. KRÄV politiskt ansvar för den usla vården av våra gamla och sjuka.

 2. Clintan skriver:

  Meddelarfrihet gäller för Carema, säger Kallijärvi. Ok! bra så, men vad händer med den anställde efter hon/han har gått ut med ett påstående??

 3. A skriver:

  Det bör finnas sanning i påståenden. Jag har då lärt mig att säga sanning och inget annat. Det där är bara höpö höpö. Då är undran, varför den anställde går ut med falska påståenden?

 4. Lisamaja skriver:

  När ett vårdställe fungerar så att anställda går nöjda hem med ett leende på läpparna, när cheferna känner att, wow vad bra vård vi erbjuder. Här vill jag att mamma också åldras eller jag själv när jag blir gammal.
  Väldigt enkelt att bara gå till sig själv och tänka efter, i alla serviceyrken: Hur skulle jag själv vilja ha det? Bli bemött? Osv.
  Att få åldras med värdighet, med ödmjukhet, trygghet och ingen som helst rädsla torde vara en rättighet för oss alla.

 5. Villervalla skriver:

  Läste pappersformen av nyheterna och kände igen mig i den unga damen som är chef över Carema, man måste hålla flaggan på topp även om den är på glid längs med stången. Att vara lokal chef är inte lätt då man måste säga som dom stora gossarna kräver, usch. Undrar om hon sover gott om nätterna och vill själv bli vårdad av dessa medarbetare som hon formar.

 6. GW skriver:

  Vad är problemet? Snart har vi en multiarena och dit går alla kommunala medel, nästan. Varför inte chocka övriga Sverige å skapa ett multiboende i multiarenan. Carema kan ju stå för tvätt av porslin, de borde de klara av.

 7. Clintan skriver:

  Är det bara falska påståenden eller? Jag tror att det finns mycket sanning i det uttalandet som undersköterskan går ut med!

 8. Undra skriver:

  Undrar på om alla småbarnsföräldrar väger blöjorna innan de byter på barnet? Det är ju tydligen lönsamt att göra det med inkontinenta gamlingar. Det måste vara mycket pengar att spara på blöjområdet för småbarnsföräldrar.

 9. Ali skriver:

  Visst är det sant som hon säger, jag har ju själv haft min mamma där ock sett det med egna ögon.

 10. Skvaller skriver:

  Sluta undra: vägningen av blöjor har inget med besparingar att göra, tvärtom ökar det kostnaden. Har tidningen besökt boendet, eller går man enbart på missnöjda anställdas vittnesmål. Träffade nyligen en anställd som var mycket besviken på förhållanden på HB.

 11. Pekka Hyötylä skriver:

  Enligt ordförande i socialnämnden och kommunalrådet fungerar allting bra på Carema. Jag har tvivlat från början. Enligt moderater och centern är den privata vården alltid bättre än kommunal.

 12. Örjan Pekka skriver:

  Signaturen Skvaller: Ja, HB, har besökt boendet men vi har förstås inte den insyn som personalen själv har. Vi måste lyssna till uppgifter som presenteras oss och i möjligaste mån kontrollera förhållandena och därefter ge ansvariga möjlighet att kommentera. Vilket vi gjort.
  Om det finns personal på HB som är besvikna på något sätt, gör jag som chef vad jag kan för att åtgärda eventuella brister – förutsatt att jag känner till bristerna.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Chefredaktör Haparandabladet/HBwebben.se

 13. Skvaller skriver:

  Att jag skulle ha träffat någon från HB var bara lögn, men syftet att få en reaktion från tidningen lyckades.

 14. Örjan Pekka skriver:

  Signaturen Skvaller: Självklart svarar vi när någon frågar/påpekar/undrar. Konstigt vore det annars.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Chefredaktör Haparandabladet/HBwebben.se

 15. Från Holmen skriver:

  Det ligger i sakens natur att den privata aktören måste optimera driften. Vinsten går ner i privata fickor så att säga. Utarbetad personal med tex kroppsliga problem får den allmänna FK ta hand om. Om kommunen driver liknande verksamhet med vinst så går vinsten tillbaka till skattebetalarna i en eller annan form. Konklusion: Carema är i Branschen för att tjäna pengar och inget annat!

 16. En som vet skriver:

  Det här börjar låta som personliga påhopp på Sanna och oss som arbetar på Carema. Vi är duktiga på det vi gör med hög arbetsmoral och stor respekt för våra gamla. Jag skriver inte under på detta artikel. Visst får boenden mackor med pålägg, frukost, lunch, middag, kvällfika+nattmacka om de vill. Torra blöjor med mera . Vi svarar på en gång vid larm om vi inte är upptagna på annat håll, de behöver aldrig vänta länge. Visst kan det hända olyckor alltid då och då. Alla kan inte ha egen undersköterska.

 17. Ingen rök utan eld! skriver:

  Caremas framgång(!?) bygger på samma koncept igenom hela koncernen, inte ska någon luras att tro annat. Självklart kör Carema Haparanda samma som Koppargården och allt vad dom nu heter. Vinsten skickas öppet iväg på bekostnad av personal och vårdtagare. Finns nog fler som vet!

 18. Modou Bojang skriver:

  Det där är inte sant vad hon berättat om i HB. Hon är feg, varför kommer hon inte ut om hon tror på vad hon säger är sant. Det handlar om avundsjuka.

 19. Modou Bojang skriver:

  Man måste vara ärlig. Visst säger man att Sverige är ett fritt land. Man får säga vad man vill. Varför vara anonym om man tror att man talar sanningen. Samtidigt det är förnedrande mot personalen som försöker göra gott till våra gamlingar, från hjärtat.

 20. Trippel J skriver:

  Skyll inte på den privata vården, detta kunde lika väl varit på kommunala nivån. Det måste vara en jobbig tid för personalen att jobba på ett företag som Carema. Många av dem gör nog allt de kan för dom äldre. Men, ja något är ruttet. Är det sättet upphandlingarna görs då oftast den som är billigast får jobbet. Det är en dålig lösning, man måste ha större perspektiv på en upphandling. Så klart Carema och andra vill göra vinst men det går inte få en krona om man bara har 50 öre, då lider någon

 21. Skvaller skriver:

  Drevets framgång(!?) bygger på samma koncept igenom hela landet, inte ska någon luras att tro något annat. Självklart kör HB samma som DN och allt vad dom heter.
  Rykten och lögner skickas öppet iväg på bekostnad av personal och vårdtagare.
  Finns nog fler som vet!

 22. Petson skriver:

  Håller med Trippel-j. Saklig analys. Varför upphandla överhuvudtaget?

 23. Torstensson skriver:

  Bra sagt av Modou Bojang som har erfarenhet från äldreomsorgen. Osakligt elakt förtal som dessutom är anonymt drar igång på HB webben. Detta har vi sett gång på gång och eländet bara fortsätter. Hoppas verkligen att all personal på Carema reagerar på något sätt mot detta och på vänsterpartisten Hyötyläs påhopp.

 24. Monika Kuusela skriver:

  Vad folk är naiva som tror på ALLT som står skrivet i tidningarna!! Är helt säker på att de flesta känner oss som jobbar på Carema och tror Ni då verkligen att man som gammal Haparanda bo skulle kunna blunda för dessa saker som en anställd hos oss påstår föregår??? Dessutom bor min egen mormor på en av avdelningarna och har gjort det nu i 2 år, hon trivs bra och får bra omsorg av mina fina kollegor. Kom in på en kopp kaffe vetja och se själva stan´s bästa sjukhem.

 25. från holmen skriver:

  Här är lite till om Carema, dagens DN har en artikel om detta företag. Samma instruktioner från Centralt håll lär nog råda i Haparanda… Bifogar länken för dom läsarnas bekvämlighet som vill läsa mer om Privatiserad vinstintresserad Äldrevård. http://www.dn.se/nyheter/sverige/carema-morkade-svar-olycka-pa-aldreboende
  Kan också passa på att nämna lite om Alliansens expertråd som har en VD från Attendo anställd som rådgivare, bara att googla så framkommer det mer i ärendet!

 26. Ingen rök utan eld! skriver:

  Bra ”från holmen”! trevligt och nivåhöjande med nya inputs ist.för att kopiera andra inlägg eller ljuga!

 27. Skvaller skriver:

  En länk till ett kommunalt boende
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.788382-grova-sexovergrepp-pa-aldreboende
  Trodde inte att detta kunde hända i den kommunala världen.