Östermyra Bruk ger upp planerna på Barents Center

HAPARANDA: Concent Holdings dotterbolag Östermyra Bruk ab, som äger Barents Center-projektet och tomten meddelar nu i en pressrelease att man ger upp planerna på att bygga ett Barents Center enligt Fahlanders idé. Ett meddelande som knappast förvånar Haparandaborna.

Östermyra Bruk kallade obligationsinnehavarna i bolaget till ett telefonmöte den 2 juli i år för att försöka lösa Barents Center-problemet. Men nu tvingas bolaget meddela att man inte har lyckats hitta någon finansiering för en byggstart.

”Annan form möjlig”

Däremot är Östermyra övertygad om att tomtens placering i centrala Haparanda och kommunens behov innebär att det finns alla möjligheter för ett bra projekt i någon annan form.

Oaktat vilket utfall diskussionerna landar i och vilket framtida scenario som inträffar för projektet Barents Center, så kommer detta inte ha någon negativ påverkan på Concent-koncernens ekonomiska ställning, enligt pressreleasen.

Mer än halva aktiekapitalet förbrukat

Styrelsen i Östermyra har upprättat en kontrollbalansräkning. Kontrollbalansräkningen utvisade att bolagets egna kapital är mindre än hälften av aktiekapitalet. Detta borde normalt innebära att bolaget försattes i likvidation.

På en extra bolagsstämma beslöt dock bolagets styrelse bestående av Björn Sahlström och Peter Gustafsson att bolaget ska drivas vidare. Man bedömde att man framöver ska kunna komma till en lösning tillsammans med obligationsinnehavarna eftersom det ligger i både bolagets och innehavarnas intresse att en lösning hittas.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska
37 kommentarer om “Östermyra Bruk ger upp planerna på Barents Center
 1. S skriver:

  Fahlander och Oja…En tvivelaktig duo.

 2. Enok Nitti skriver:

  Nu återstår att dom återställer området,tar bort stängslet,betongstolparna.Nästa kommunledning behöver inte dras med detta.

 3. erkku skriver:

  Äntligen!

 4. ej fake news skriver:

  skulle de vara nån nyhet eller<+

 5. Affe skriver:

  Bygg ett kallbadhus för nudister så det äntligen finns något att se för haparandaborna och en ny turistattraktion.

 6. ej fake news skriver:

  Sirkka nitti- affe så nudisterna skulle vara våra vänner ensamkommande för de är ju de du menar. sd logiken lyser igenom ditt inlägg. ang barents de brukar bli så när man släpper marknadskrafterna i full blomning. inkompetena företagsledare som inte är anställningbara.

 7. Välj rätt skriver:

  Tack Socialdemokraterna, tack Gunnel Simu, tack Patrik Oja, tack Mikael Fahlander, tack David Lehto mfl. På grund av Er har mina barn fått gå i skola i trånga och icke-ändåmalsenliga lokaler under flera års tid. All skolverksamhet har bara väntat att nåt ska hända: Bara gymnasieskolan flyttar till ”På gränsen”, inga plan B får upprättas så att entreprenören blir sur mm. Tack även att Ni har förstört kommunens rykte på andra sidan av gränsen ”Hah, hah en fågelgrop, diskuteringsgrop” . Jag önskar till nästa mandatperiod klokare och seriösare politiker som tänker realistiskt och kommunens bästa.

 8. Happisbo skriver:

  Bara svammel från första början,hur kan ens sånt få ske.

 9. Haparanda bo skriver:

  Affe hade en bra idé, utomhusbad för nudister så kan vi Haparanda bor sitta och glo.

 10. från holmen skriver:

  ja det var det det…undrar vem som skall finansiera återställandet av gropen…räcker pengarna till det ..jag menar dom pengarna som kommunen fick vid försäljningen. fritt fram för spekulationer vem/vilka som tjänat på denna Dröm…Annars så har ju många av Sossarnas Rikspolitiker blivit Mångmiljonärer med hjälp av sina politiska karriär….

 11. Pekka Puupää skriver:

  Voj, voj! Paskagropi sielä on nyt.

 12. Pjoddus skriver:

  Ett stort ansvar vilar på Sossarnas axlar och partiets tillkortakommande med att driva igen ett beslut om att smörja Barents Center med närmare en halv miljard. Pengar som kommunen saknar och till lokaler som vi ens behöver!
  Omtag behöver snarast göras för att få till en ”vettig” exploatering av På Gränsen området!

 13. Happisbo skriver:

  Mest skrämmande är ändå att om sossarna skulle vinna valet, mannen som fick en av sveriges största butikskedjor att stänga i happis, hur skulle ha hand om kommunen!

 14. Raimo skriver:

  Sluta gnäll, riktigt äckligt gjort. Tänk, om ni istället lägger energin på att lösa problemet istället för att klaga?! Kom med en idé eller erbjud arbetskraft eller varför inte pengar. Om ni inte ser en ledning som kan göra detta ta saken i egna händer och skapa något med din drivkraft gällande det här. Många fler barn som behöver en bra skola, vård och ett framtida jobb. det är så jävla lätt att yttra sig utan en verkan, det sprider en negativitet till alla runt om kring er men samma grop står kvar. Acceptera det som har hänt eller res dig och gör en insats mot det bättre! Väldigt enkelt.

 15. Från holmen skriver:

  Oansett denna och andra fadäser så kan vi räkna med fortsatt (S) styre i HPDA.. Är min åsikt

 16. Haparandabo som röstar skriver:

  Östermyra äger nu tomten som de värderar till 250 miljoner! Det är de som ska projektera vidare. Vad vill vi ha där? Hur kan vi påverka? Kan det bli en valfråga? Samla ihop en opinions – grupp!

 17. Tant Gredelin skriver:

  Ej fake news: Löjlig du är med din retorik om SD.. De nyanlända som det så fint heter har ju redan tillgång till pool i deras No go zon som lokalbefolkningen inte ens kan få passera för och kasta några kast med kastspöet för det är ju en ”byggarbetsplats”. Smart så att man kan hålla folket utanför.

 18. Satsa Lokalt skriver:

  Nu blir ordningen återställd. Låt marknadskrafterna styra över handelsområdet ”gropen” och kommunen skall hålla fingrarna borta därifrån.

  Nu kan Kommunen göra det som är deras uppgift, satsa på skolan och övriga kommunala anläggningar som nu fått förfalla under Barents Center tiden.

  Hela Barents Center-projektet och framförallt upphandlingen är bland det mest korrupta i Sveriges historia och glöm inte att det var Sossarna som (med piska) drev igenom detta, det fanns kritiska röster även inom sossarna (läs bla Ida K) men de tystades effektivt, Demokrati??, glöm inte detta den 9 september.

 19. Knapsu skriver:

  ”Låt marknadskrafterna styra över handelsområdet ”gropen”
  Det var ju just marknadskrafterna som svek så att det inte ens blev en tummetott!
  ”Marknaden” trodde inte på detta projekt.
  Enda chansen att något hade byggts på platsen var ju de delar där kommunen hade varit ”marknaden”, dvs skola och arenan.

 20. Satsa Lokalt skriver:

  Knapsu: Helt rätt analys, Tror inte ”Marknaden” på projektet så finns det inte heller någon förutsättning att det ska bli bra, då ska det inte heller genomföras!

  Låt nu marknadskrafterna bestämma vad som ska byggas i gropen, finns det inga förutsättningar att bygga något som genererar intäkter så ska inget heller byggas något där.

  Projekt ska definitivt inte drivas igenom med hjälp av skattemedel genom korrupta hyreskontrakt för då blir det ett stort svart hål dit det pumpas in skattemedel (som inte finns), det finns inte ens pengar till att fixa gatorna i Haparanda.

 21. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Jag bedömer det som en framgång att ägaren, Concent AB, nu officiellt går ut med sin bedömning att projektet Barents Center inte blir av. Jag är den politiker som konsekvent reserverat mig mot samtliga politiska beslut i detta ärende, sedan 2013.Jag var kritisk mot upphandlingen och framförallt kommunens åtagande att betala närmare en halv miljard i hyreskostnader för lokaler som vi inte behöver eller har finansiell styrka till. Hoppas ägaren av ”gropen”, Östermyra Bruk AB, har muskler att göra ett omtag och exploatera området för kommersiella ändamål, men detta utan kommunen.

 22. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Socialdemokraterna i Haparanda bär på ett stort ansvar, då de kollektivt, drev igenom detta projekt. Detta trots att nära hälften av kommunfullmäktiges ledamöter reserverade sig mot beslutet. Det beslutet var det största ekonomiska åtagandet, man tagit i modern tid. Ett sådant ärende bör ha de flesta partier och politiker bakom sig. Så oansvarigt beter man sig inte.Osäkerheten kring, huruvida projektet kommer att förverkligas, har kostat oss stora problem med planeringen och direkta kringkostnader. Glöm aldrig detta!

 23. Kalle jr skriver:

  Lokaler lokaler lokaler ….. Läs nsd o kuriren så fattar ni nog verkligheten .
  …… Nej problemet är att vi inte kan sälja Haparanda !!! Ta in 2-3 säljare till kommunen och det kommer att bli fart igen … Eurokursen är ju kanon ….

 24. Krille skriver:

  Glöm byggplanerna och gör om tomten till en stadspark istället.
  Billigt och bra alternativ för en fattig kommun.
  Bygg gärna nya ersättare till Gränsskolan och Tornedalsskolan, men inte mitt i ett handelsområde. Ungarna har redan nog svårt för att koncentrera sig i skolan och behöver snarare mer studiero än en massa distraktioner och lockelser runt i kring.

 25. btreak skriver:

  Sluta svammla om Haparandas utveckling som handelsstad.Sanna mina ord om 2-3 år så finns hälften av företagen kvar inom handel i happis.
  enkelt beror det på att folk slutat handla i fysiska butiker.
  Man handlar på nätet. snabbt effektivt, och prisvärt alltid.
  Den konsolidering som finns inom svensk handel fortsätter i rasande fart på nätet, ej i de fysiska butikerna. Kolla happis företagens ekonomi inom handel så förstår ni.

 26. Viktigpetter skriver:

  En menlös och ointresserad kommunledning har låtit sig luras av en klassisk bondfångare. Detta visar på risken med att välja in carpetbaggers som politiska ledare. De flyttar från orten när de inser vådorna av sitt handlande.

 27. Nickname skriver:

  Jag bor inte längre i era trakter. Är det den gropen som är pantsatt till hiskeliga belopp?

 28. Sneda gator skriver:

  Dnr KS 2011/507.01

  ”Punkt 30. Övrigt
  … Gymnasieskolan skall vara
  slutbesiktigad senast 2020-01-01 annars har Haparanda Kommun rätt att säga upp avtalet
  med omedelbar verkan.”

  På haparanda.se BC faq uppdaterad 171123 står att avtalet upphör 20200101. Har kommunen sagt upp avtalet?

  Glöm inte att hyran är index reglerad. Mer än ~17miljoner plus moms x25 kommunmedborgarna haft över sig. Finns punkter det inte ens går räkna på, tex 15 och 17. Enligt avtalet kan hyran,med kreativ bokföring, egentligen bli hur hög som helst,däremot inte lägre. Omöjligt säga hur mycket vi skulle betalt på 25år.

 29. Arga Gubben på udden skriver:

  Dags att döpa om BC (Barents Center) till GG (Gunnels Grop) eller hur FF ( Frälsaren Fahlander) undrar

 30. Kb skriver:

  Haparanda har jagat miljöförstörare i byarna nu har de en miljöbov i riktiga smeten. Sveriges fredligaste gräns. Ser ut som en bomb har briserat.

 31. ej fake news skriver:

  Rönnkvist pratar i ”sagor” som vanligt och skyller allt på kommunen. men vem är egentligen ansvarig för att de blev som de blev. jo Rönnkvists rötter i att marknadskrafterna ska leverera de dom lovar. och Rönnkvist gjorde dina krafter de i de här fallet??!!!!

 32. ej fake news skriver:

  och hittills är hela projektet ett enastående lyckad affär för kommunen. brutto 48 miljoner, netto ca 45 miljoner.

 33. Från holmen skriver:

  Den välkända gropen kan ju få vara ograverad och påminna hur det blir när Sossarna fått styra och ställa samt kanske gynnat sig själva. Nåväl hur blir det med nya skolbyggnader är ju en annan femma. Och som sagt trots alla fadäser under årens lopp så får (S) förnyat förtroende av väljarna….

 34. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Till ”ej face news”! Obegriplig kommentar! Jag har varit och är fortsatt kritisk till S och V som styrde vår kommun 2013, och som fick kommunen att binda sig i ett obilligt avtal. Detta trots att närmare hälften av fullmäktiges ledamöter var emot. Så gör man inte då det ekonomiska åtagandet är det största i modern tid. I stora ekonomiska beslut ska enighet råda innan beslut fattas typ detta.

 35. ej fake news skriver:

  och holmens stora hjälte är sd:aren falander. ingen kritik mot den som har brutit alla löften som finns inget ansvar för nått. och du har en som håller med dig – Jimmie i Ungern.

 36. Sneda gator skriver:

  Namnen på alla BC relaterade pappren, ni är ju här och läser allihop men ingen säger ett pip. Förtroendet frodas inte direkt, milt sagt. Vet inte kommunledningen om det är uppsagt eller inte? Törs ni inte svara före valdagen? Det tar 30 sek för PW att skriva ett svar här på HBwebben om han sagt upp avtalet eller inte.

  Till HB. Nu låses tråden pga 10 dagar och det är synd. Går det inte att lämna tråden öppen eller flytta/starta en ny så den inte försvinner. Det här är ju en oerhört viktigt fråga för kommunen.

 37. erkku skriver:

  Snedda gator, inte är det lönt att be om kommentarer från röstboskapen som finns i S. Dom sa inget i kommunfullmäktige varken före eller efter, dom säger inget nu och kommer i framtiden att vara tysta. Partiet kallar sig för demokratiskt men liknar mest Nordkorea. Man riskerar att bli utfryst, utröstad eller eliminerad om man inte följer ordförandes beslut, hur än tokiga dom kan vara.