Dagen för fredsbevarande

EU-flaggan symboliserar Europeiska unionen och Europas enande och identitet. Tolv gula stjärnor på blå botten. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

EU-flaggan symboliserar Europeiska unionen och Europas enande och identitet. Tolv gula stjärnor på blå botten.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Idag, den 9 maj firas Europadagen. Datumet för högtidsdagen härrör från 1950 när Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade förslaget om att bilda ett enat Europa för att bibehålla freden efter det andra världskriget. 

Förslaget som Robert Schuman presenterade innebar att skapa en kol- och stålgemenskap mellan länderna i Europa, det var den första organisationen som byggde på så kallad överstatlighet.

Europarådet firar dagen något tidigare nämligen den 5 maj, och detta till minne av organisationens bildande 1949.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
2 kommentarer om “Dagen för fredsbevarande
  1. En som brukar få rätt skriver:

    Bra med flaggor när det är något som är behövligt hoppas Haparanda Stad sätter upp den Svenska flaggan när man hissar ner Eur flaggan istället denna bedrövliga Haparanda/Tornio flaggan som inte har någon betydelse när har du sett att Tornio/Haparanda flaggan vajat i de blåvita landet

  2. Tasukeru skriver:

    EU-flaggan är inte min flagga! Hoppas denna globalistsymbol är nedtagen, nu. Sätt upp den svenska flaggan, i stället; vad är positivt med att ge upp självbestämmande till en överstatlig organisation med företrädare i deras kommission som knappt någon vanlig person i Europa vet något om; ”företrädare” som vi inte ens själva fått välja? Vad är positivt med skyhöga medlemsavgifter som vi knappt får något tillbaka för? I stället för till anonyma teknokrater i EU kunde dessa mångmiljarder gå till den kollapsande skolan, sjukvården och äldreomsorgen samt till den kraftigt underbemannade polisen.