Asplöven tog nödvändig seger

Nära, men ingen cigarr. AHC har bud på ledningsmål i slutet av första. Foto: Lasse Stenman

AHC lyfte sig i den andra perioden och gick med visst flyt fram till 4-2 (0-0, 2-1, 2-1) mot Kiruna i Hockeyettan under den tidiga lördagskvällen.

FÖRSTA PERIODEN: …färdiga, gå!

Benjamin Sakaria startar i hemmakassen – med sju försvarare, fyra anfallslinjer och en extragubbe framför sig.

Bra förstabyte av AHC, med spelvändning och tekning i hemmazonen efter 41 sekunder. Asplöven har gjort sin defensiva läxa och månar om linjerna under de två första minuterna.

3.15: Kiruna farligt framme. Dito halvminuten senare.

Livstecken från Asplöven med fin kontring i minut fem. Mycket kamp, riv och slit inledningsvis. 6.35: en bortagubbe på botbänk och femfyra för AHC.

Halvrisigt pp från hemmalaget och gästerna har inga problem att hålla ifrån sig. Asplöven övertygar inte så långt. Faktiskt litet plus för Kiruna mitt i perioden.

Mer Asplöven i minuterna elva och tolv. Men gästerna sticker gärna upp i kontringar och det gäller för hemmakrigarna att balansera bra. 12.59: i åtagandet ingår att inte ta onödiga utvisningar. Femfyra för Kiruna efter offensiv foul.

Ett aggressivt AHC är dock felfria boxen och avväpnar bortalaget enkelt.

Men bättre fart i matchen med tre kvar till paussignal. 19.09: trippelchans för Asplöven som hugger vilt. 19.40: hemmalaget tilldöms straffslag som man tyvärr bränner.

9-9 i skott under en period som får beskrivas som ett fall framåt för AHC som dominerar den sista fjärdedelen.

Hattunens kvittering i andra kan visa sig vara ett mycket viktigt mål. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Akt två, scen ett: nedsläpp.

0.19: AHC rakt på kasse med vasst skott. Tyvärr blir hemmalaget stillastående i egen zon och Kiruna rundar kasse och serverar till öppen kasse och 0-1 efter 56 sekunder.

Hemmalaget farligt framme efter nedsläpp och tvingar fram tvåa efter 3.04. Den första straffminuten blir till aska. Bra tryck i andra, men så tappar man ut pucken efter fummel.

6.30: Asplöven bränner jättechans med sopren gubbe. Mycket känslor mitt i matchen, i en tillställning som just nu står och väger. AHC radar upp chanser i minut tio, men får just nu bara inte in trissan.

Hemmalaget fortsätter belägringen i minuterna elva och tolv. Kirunas målman Eriksson har vuxit ut till en jätte. Och hans lagkamrater är bra kontringsspelare.

De svarta frispelar sånär en gubbe vid sexton blankt. Spännande värre med tre kvar av mellanakten. Händelserik minut – 19.08 hemmaspelare fri, 19.25 öppet skottläge för gästerna och 18.46 1-1 genom gubben i lådan Jarkko Hattunen, frammatad av tekniske Joonas Huovinen.

Proppen ur: nedsläpp och AHC till anfall, där Johan Ceder trycker in en retur till 2-1 efter 19.18. Med passpoäng till backen Mikko Männistö. Vilken scenförändring!

Tyvärr hinner hemmalaget dra på sig en lite onödig utvisning efter 19.27, men går till vila i ledning och 16-10 i skott under en period där Asplöven lyfter sig i den andra halvan.

Spiken. Olov Lundqvist sätter fyran i tom kasse. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: De svarta börjar i box under en dryg minut.

0.15: jätteräddning med plocken av Sakaria i hemmanätet. Och ramträff för gästerna vid minuten blankt. Asplöven klarar sig med nödrop och får in sin femte man.

Kiruna har öppnat perioden starkt. Men svart jättechans efter 3.40. Slängigt för ett par minuter och speltiden rinner iväg. 7.40: ny svettig parad av hemmakeepern.

Asplöven för det mesta på rätt sida mitt i perioden, men avslutningen lär bli nervig. Riv och slit i minuterna elva och tolv. 13.20: svart förstalina nätar sånär.

13.56: ett hemmalag under press drar på sig mycket tung utvisning.

Kiruna på g, men AHC håller ut och med sex sekunder kvar av utvisningen jagar vindsnabbe Mikko Väänänen fatt en förlupen puck med spel inåt bakåt till bamsige backen Oskar Klockerud som krutar in 3-1 short-handed efter 15.51.

Men det är inte över. Ny tvåa för de svarta efter 17.22 och hemmabänken tar time-out.

Kiruna tar ut keeper och kommer sex mot fyra. 18.55: ytterligare hemmatvåa och sex mot tre (!). Efter en heroisk försvarsinsats kan backen Olof Lundqvist bryta, finåka genom mittzonen och lägga in 4-1 i tom kasse efter 19.21.

Med tio sekunder kvar kan gästerna reducera till 4-2, mest av akademisk betydelse. 8-8 i skott under tredje perioden.

– Vi vinner fullt rättvist. Det är för att vi inte kan göra fler mål i andra trots stort spelövertag som Kiruna fortfarande är med i matchen. Vi har ännu mycket att jobba med, sammanfattar tränaren Urban Lahti.

Hemmamålvakten Benjamin Sakaria gör sin riktiga seniordebut i lördagens match och är mycket nöjd efteråt.

– Det är kul att kunna visa sig själv och andra att man håller på den här nivån, säger han.

Benjamin gör exempelvis en jätteparad i början av tredje vid ställningen 2-1.

– Vi har lite svårt att komma igång i första, men sedan tycker jag att vi kontrollerar matchen hela tiden. Men lite svettigt var det när de fick spela sex mot tre, ler Sakaria.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Asplöven tog nödvändig seger
  1. Heja Sverige skriver:

    Bra! Viktig seger och många matcher kvar att varva upp på.