Dags att fira i Pajala – nu är det klart för gruvstart

PAJALA: Idag, måndag, skrevs det slutliga avtalet om köp av Kaunisvaaragruvan mellan Kaunis Iron och konkursförvaltaren Hans Andersson. Kaunis Iron tillträdde gruvan omedelbart och en timme senare meddelade man länsstyrelsen att man tillträtt som verksamhetsutövare. Alla nödvändiga tillstånd är klara. Redan i går firade personalen i Kaunisvaara med stort tårtkalas.

– Nu ska vi så fort som möjligt göra klart med sju huvudentreprenörer som ska bryta malmen, förädla den och frakta den till Svappavaara för vidare transport med järnväg, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot och den som lett det operativa arbetet med förberedelserna.

Viktig milstolpe

– Idag har vi nått en viktig milstolpe i att återstarta gruvan och ser nu fram emot en produktionsstart. Vi är glada över att ha fått så många erfarna och framgångsrika entreprenörer som visar intresse för att medverka till en uppstart, säger Anders Sundström, styrelseordförande i Kaunis Iron AB, som tillsammans med ledmoten Mats Leifland sytt ihop cirka 80 industrialister som investerat en halv miljard kronor i projektet..

Tidsplanen följs

– Att få vara med och bidra till positiv utveckling i Pajala och Tornedalen och skapa de så viktiga arbetstillfällena, känns fantastiskt, säger Sundström, som vid ett par tillfällen tidigare gjorde stora, i efterhand kritiserade, insatser för att rädda gruvdriften under Northlands tid.

Tidsplanen kan alltså följas med produktionsstart sommaren 2018 och en första leverans av högvärdig malmslig till kunderna senare under hösten.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla de personer som på olika sätt jobbat hårt och uthålligt för att vi skulle nå till denna punkt, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.

Två affärer

Under gårdagen skedde egentligen två affärer. Förutom att Kaunis Iron köpte gruvan med alla tillstånd från konkursförvaltaren så köpte man också ägarbolaget av anrikningsverket, Abecede AB. Det startades av de fem industrialister som köpte anrikningsverket för ett par år sedan. Syftet då var att försäkra sig om att verket inte styckas och säljs i bitar. De ingår nu som finansiärer i Kaunis Holding AB.

Nu är det dags för stora tårtkalas i Pajala. Personalen i Kaunisvaara hade sitt tårtkalas redan igår.

Läs mer i morgondagens papperstidning om gruvstarten – och den skugga av hot som fortfarande kan vila över gruvan.

 

Publicerad i Svenska
34 kommentarer om “Dags att fira i Pajala – nu är det klart för gruvstart
 1. Erik skriver:

  Äntligen!
  Hoppas att går bra!!

 2. RiskAbel skriver:

  Denna vår kommer att gå till historien, Tack alla kämpande människor som vela att Tornedalen SKALL leva. Nu har barnen o barnbarnen en möjlighet att få stanna kvar, En trygg framtid 🙂

 3. Juha Parkkila skriver:

  Stort grattis och så roligt och bra för hela norrbotten och Pajala kommun. ???

 4. Andreas P skriver:

  Underbara nyheter. Grattis Pajala.

 5. H.Funck skriver:

  Jätteroligt att läsa om gruvan, äntligen ett positivt besked för Pajala kommun och alla invånare! Nu finns det hopp om framtiden i hjärtat av Tornedalen, Sveriges utan tvekan finaste trakt!

 6. Bra var det inte förra gången skriver:

  Hur bra var det förra gången gruvan startades?

 7. sage51 skriver:

  va kul att det äntligen blev klart hoppas att många härifrån får jobb och vill jobba i gruvan.

 8. Stig Riptjärn skriver:

  Ja det här var väl en riktig fin öppning för Pajala och hela Norrbotten. Hoppas nu att allt går i lås Brytning, leverans och bra säljvägar. Till sist GRATTIS Pajala

 9. KE kurkkio skriver:

  Grattis för hela Tornedalen nu finns det hopp för det unga de som vill bo och leva här.

 10. Pajalalainen skriver:

  Hurra för Pajala och Tornedalen! Kanske ångestdimman äntligen kan lätta för en gångs skull?

 11. Bo Nordebo skriver:

  Kan konstatera att det verkar för somliga, att hela tornedalen går under om gruvan inte startas. Gruvan skall rädda tornedalen från undergång som den nya järnarken. Hela tornedalen är full av duktiga entreprenörer inom olika områden, skulle dessa entreprenörer få lite hjälp av myndigheterna blir det mer snurr i bygden än vad en gruva kan göra.

 12. från holmen skriver:

  Hoppas det blir bra

 13. Järnväg & Genväg skriver:

  Nu saknas bara järnvägen för att klara av lägre malmpriser.

  Och hur blir det nu med den 30km kortare genvägen, mellan Huhtanen och Kaunisvaara, som Trafikverket fick klartecken redan av förra regeringen?

 14. Pajalabo skriver:

  När Abecede köpte billigt allt som gick och saluföra från Northlands konkursbo så var jag starkt emot det hela, det osade vidrig kapitalism om affären.
  Abecedes affärsidé var att försöka behålla allt så länge som möjligt för och få till stånd nystart av gruvan och visade det i praktisk handling då tvärvände jag.
  Jag prisade det hela med en stor bukett rosor via HB-s kommentarspalt.
  Nu räcker det inte med rosor, en sann meänkieli ”kiitos” vissnar aldrig.

 15. Har de lärt sig något ?? skriver:

  Återstår väl och se om de verkligen lärt sig något av sina stora misstag sedan sist angående rekryteringen och den stora inkompetensen med gruvdammarna. Anställer man pianister och spexare som dumperförare utan erfarenhet bara via släktföre som sist blir resultatet samma som sist. Återstår och se men eftersom samma som sist håller i spakarna kan man oxå förvänta sig samma resultat som sist. Naturvårdsverket kommer inte att stoppa gruva den saken är säker !

 16. Misstro skriver:

  Återigen stiger ”Arken” upp med rötter från Nordöstra Tornedalen.
  Vad är det som talar för att det ska lyckas den här gången, ingenting. Vansinniga projekt som de Lindvall drog igång med gruvor i Svappavaara-Mertainen höll på att ruinera LKAB. LK,s nya ledning som tillsattes sparkade Lindvall och de projekt han dragit gång stoppades. Det ledde till att LKAB återigen går med plusresultat.
  Synd bara att Tornedalingarna än en gång verkar låta sig vilseledas av uppstigande ”Fantasiarkar” som lovar vitt och brett. Visserligen har man lyckats ”trolla” bort skulder i miljardklassen.

 17. Hujjahujja skriver:

  Har de lärt sig något. – Du verkar ha koll på det mesta men din egen okunnighet lyser igenom. Northland hade inga Dumprar! Vad vet du om dammbygget? Vad vet du om folk anställdes via släktband? Vad vet du om kvalite’n och kunnandet på folket som jobbade där.
  NADA.
  Men det vanliga gnället är du duktig på. I en ort som Pajala är det stor chans att någon är släkt med någon annan. Anställdes mycket duktigt ungt folk och som behöver få erfarenhet. Gamla ”rallyförare” som ansåg sig vara erfarna körde sämst av alla.
  /En som var med och vet vad som gjordes.

 18. Famous Terra skriver:

  Då var det dags att säga farväl åt våran ”väylä”. Hittills har den varit orörd och skyddad. Nu ska allt som har varit och kommer att vara, tex. laxfisketurismen spolas ned i toastolen. Allt bara för att några dussin skogsmullar ska ha jobb i två decennier.

 19. Frazzze skriver:

  Lycka till. Men vad ni privat personer än gör. Köp inga Aktier i det bolaget..

 20. Pajalabo skriver:

  Nu har Pajala börjat inkassera extra skatteintäkter från Kaunis Iron.
  När malmproduktionen kommer helt igång då tusenfaldigas allt.
  Men lyd gurun Göran Persson, gneta er fram, akta er för kommunala lån.
  Vård, Skola och Omsorg är kommunens viktigaste uppgift.
  Och det gäller för hela kommunen.

 21. Pajalabo skriver:

  Här i norr verkar alla nyetableringar vara beroende av statsbidrag.
  Ett undantag är Kaunis Iron AB, mig veterligt har de inte äskat en krona.
  Luleå LTU har fått 100 miljoner från staten för forskning i gruvan.
  Antagligen måste LTU betala för intrånget.
  Det är en elaksinnat myt att Tornedalen lever på bidrag.

 22. Somligas förebild skriver:

  Så var det han sade gurun Göran Persson och pratade till sina väljare som vore de barn, som absolut visste inte sitt eget bästa.

 23. Us skriver:

  Köp aktier i bolaget.

 24. Sixten Lautakoski skriver:

  Ett stort grattis till Pajala kommun och den nya gruvbolaget..

 25. Jan-Erik skriver:

  På söndag den 25 februari klockan 20:00, svensk tid, visar finska TV1 långfilmen ”Jättiläinen”. Den blev utsedd till årets film 2016 och handlar om gruvfiaskot i Talvivaara i Finland. Det finns skillnader mellan Talvivaara och Kaunisvvara, men också en hel del likheter. Tjänstemän från Pajala kommun gjorde ju studiebesök till Talvivaara-gruvan för att lära sig hur saker och ting ska skötas, om jag inte minns helt fel. Rekommenderas för alla gruvintresserade!

 26. Pajalabo skriver:

  Jan-Erik: Malmkunderna med dollarstinna plånböcker handlar i Narviks isfria djuphamn.
  Deras kundvagnar är rejäla djupgående malmfartyg, inga Bottenviks-anpassade ackjor.
  LKABs miljardvinster visar att de betalar med hållbar valuta.
  Högkvalitativ (69 % Kaunis o LKAB) järnmalm är eftertraktad ute på världsmarknaden.
  Finnarnas låganrikade (> 40 %) järnmalm dög inte ens till eget (Brahestads) stålverk.

 27. Jan-Erik skriver:

  Pajalabo, i Talvivaara-gruvan bryts främst nickel och inte järnmalm.

  Den finska tidningen Kaleva publicerade tidigare i år en artikel om Kaunisvaara-gruvans miljöproblem. I den framgår att Kaunis Iron vill släppa ut 7 645 ton sulfat (salter av svavelsyra), 5,3 ton järn och 0,4 ton nickel i Muonioälven. Så det finns faktiskt nickel även i Kaunisvaara!

  Länk till artikeln:
  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ruotsalaiskaivoksen-ymparistopaastot-valuvat-muonionjokeen/783760/

 28. Pajalabo skriver:

  Era gruvor är enorma miljöbovar.
  Ta och kolla vad Rautuvaara gruvan gjorde och lämnade efter sig.
  Den spydde ut gifter i Muonioälven och detta fortsätter än idag.
  Samma gäller kalkbrottet i Huuki, träden i Sverige där är barr och lövlösa än idag.
  Båda dessa gruvorna tärde på Finska statens ekonomi i 13 år, alltså från start till nedläggning.
  Till sist blev det billigare att betala lön hem till jobbarna.
  Man kan ju inte exportera åt sig själv.
  Men ni städade ingenting av förstörelsen och låter giftspyandet fortsätta.
  Här är det annat, läs om LKABs och Kaunis Irons miljösatsningar.

 29. Pajalabo skriver:

  Enna Nacke: Finska miljöbrott drabbar allt liv i vår närhet.
  Böndernas liv förkortades och deras näringar i Huuki avslutades abrupt.
  Våra skatter har fått ersätta miljöbrottet, inte en penni har pröjsats.
  I Finland förstördes en hel älvdal när en urlakningsdamm rämnade.
  Dessa lärdomar har Pajala kommun fått av finskt företagande.
  Sverige har världens strängaste miljölagar.
  Orenat avlopp rakt ut i älvar är olagligt här, men si så där i Finland.
  Därför är den ihållande västanvinden vår bästa vän.
  Tala, läsa eller förstå finska har jag inget behov av.
  Meänkieli i ”tal” form fungerar någorlunda.

 30. Naturvårdsverket rent svammel ! skriver:

  @Pajalabo
  Du kan vara lugn kan nästan lova att äta upp skon om gruvan inte startar senast till hösten eller våren 2019. Att naturvårdsverket skulle stoppa gruvan kan du glömma, finns inte en risk att de skulle stoppa. Naturvårdsverket är en svammelmyndighet som böjer sig om det finns kapital och makt bakom och detta finns bakom denna gruva.
  Miljösnack visst, men finns pengar blir det tyst!

 31. Kotten skriver:

  Jaja, få se vad som blir kvar efter nästa (loppis)eller (second- hand)En ny försäljning av billigt inköpta grejer. Alltid är det någon som kommer och tjäna pengar på dessa.

 32. Marita skriver:

  Nu får man bara vara positiv till att allt kommer att ordna sig på det bästa sättet. Så som N Norrland har blivit av med alla rikedomar i lång tid det skall vi ha tillbaka ! Ja Tornedalen skall blomma igen !!

 33. Kotten skriver:

  Ja du Marita, inte tror jag att det kommer att bli någon större blomsteräng uppe i n-Norrland. Skogarna är slut, vattenkraften utbyggd och snart ska man förgifta resten av våra älvar. Det blir nog bara en liten sidenblomma som man får flytta runt från fönster till fönster.

 34. Pajalabo skriver:

  Ni svamlar.
  LKAB har håvat in flera hundratalet miljarder bara i utdelningar till statskassan.
  Plus saftiga löner till alla som jobbat där sedan Lundboms dagar.
  Från lönerna har sedan staten och kommunerna tagit sina andelar.
  Utöver det har jobbarna betalat moms på allt de har handlat.
  Det är enorma summor järnmalm som har håvats in i vår statskassa.
  Det tackar åtminstone jag för.
  Snart tillkommer även Kaunis Irons håvande åt oss.
  Dessa behövs, vård, skola och omsorg skriker efter resurser.