Dags för partibyte igen för Vedestig

Nu har Tomas Vedestig siktet inställt på partibyte igen. Den här gången är det lokala partiet Norrbottens sjukvårdsparti som gäller. Där är han och ett tiotal andra Öfa-re medlemmar. Foto: Marianne Berglund

Nu har Tomas Vedestig siktet inställt på partibyte igen. Den här gången är det lokala partiet Norrbottens sjukvårdsparti som gäller. Där är han och ett tiotal andra Öfa-re medlemmar. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: För Tomas Vedestig är det dags för partibyte igen. Han gick från Socialdemokraterna till Övertorneås fria alternativ och nu är det Norrbottens sjukvårdsparti som kommer att gälla efter valet i september.
Bestämt säger han att det inte är makten som hägrar. 

Vedestig började som 31-åring med att vara fackligt aktiv i Kommunal. Det blev ganska snart många uppdrag. Tiden inom facket sammantar han som lärorik.
Så småningom kom han in i politiken. Då var det (S)-partiet som lockade. Även där fick han många uppdrag och han blev ordförande för partiet. I dåvarande landstinget satt han med för partiet på en rad poster, men så långt som till kommunalråd för Socialdemokraterna kom han inte, vilket han såg som en stor besvikelse.
2013 lämnade han Socialdemokraterna och politiken helt.
Han satsade under en tid på företagande i form av en restaurang, som slutade med konkurs. Han gjorde känt att han även skulle satsa på öltillverkning.
– Det företaget är vilande. Tankarna på öltillverkning är inte helt borta, kommenterar han.
Osynlig eller inte?
Från politiken kunde han inte hålla sig borta under längre tid än ett år. (Öfa) bildades med Ulf Zakariasson som ordförande, men efter ett år leddes partiet av Vedestig.
Med den partibeteckningen gick han till val, vilket som bekant ledde till kommunalrådsposten på halvtid.
Som kommunalråd vid sidan om Tomas Mörtberg har Vedestig varit ganska osynlig. I kommunhuset har det sagts att han nästan aldrig varit där. Det vill han inte hålla med om, utan säger tvärtom, att han varit där dagligen och att han och Mörtberg haft möten på måndagarna med förvaltningscheferna.
Så här kommenterar han samarbetet, alternativt bristen på samarbete, med det andra kommunalrådet.
– Det mesta har stämt, men det är svårt med delat ledarskap och periodvis har det varit hektiskt och då har kontakten blivit lidande, medger han.
Han säger också att det skulle vara enklare att vara ensam på posten, och att det nu gällt att förankra i både parti och allians.
Om övergången till (Ns) säger han så här:
– Vi är ett tiotal som hittills bytt från (Öfa) till (Ns), men vi sitter hela mandatperioden ut för (Öfa).
Hur är det möjligt att vara med i två partier?
– Det funkar för att (Ns) är ett lokalt parti. Vi drivs av samma frågor, det vill säga sakpolitiska, lokala frågor. Alla har svårt att rekrytera nya politiker och väljarna vill se något nytt.
Vad känner du att du har uträttat under mandatperioden?
– Jag känner mig långt ifrån nöjd, men vi har lyckats att åstadkomma en hel del bra saker, varpå Vedestig nämner aktivitetsparken, gratisbussandet, mer effektiv panna på värmeverket, fiberanslutningar snart till alla stiftelsens lägenheter.
Hur tror du en del kommunbor ser på att du byter parti igen?
– Jag tror inte att det år någon som reflekterar över det. De ideologiska frågorna har kommit bort. I dag handlar det mesta om att driva och rädda kommunen och öka befolkningen.
Hur ska kommunborna känna förtroende för den karusell som pågår i till exempel kommunfullmäktige?
– Det är ett jäkla liv och hör inte hemma i fullmäktige. Där ska man följa ordningsregler. Man går inte och avbryter, framför allt inte en ordförande. Det hör inte hemma i fullmäktige. Inte heller det att ordföranden skriker, säger kommunalrådet Tomas Vedestig.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
40 kommentarer om “Dags för partibyte igen för Vedestig
 1. Mad Max skriver:

  Detta kan väl kallas för svängdörrar?

 2. Forrest skriver:

  Tror du Vedestig verkligen att vi kommunbor är så dumma att vi inte ”reflekterar” över ditt partibyte igen? Det är ytterst pinsamt! Sen att säga att du inte gör det för makten! Varför fortsätter du inte i Öfa då istället för att ta dig in i NS och putta undan många som arbetat åratal i partiet? Jo för du får en topplacering i partiet och MAKT. Detta då du vet att Öfa är historia. Oj, oj hur tänkte ni i NS nu? Nu är ni lika oseriösa i mina ögon. Få se hur länge det dröjer innan NS splittras och medlemmar hoppar av? Då vet vi orsaken; Vedestig.

 3. Pärlor till folket skriver:

  Taktik och allt för att kunna klämra sig fast i maktens handtag. Han tordes inte låta befolkningen utvärdera ÖFA vid nästa val, han vet att han hade hamnat utanför och inte kommit in. Genom den här manövreringen tror han att han Kan få ännu en möjlighet. Undrar bara om han inte drar ötås NS också med sig i det politiska gravet. Nå det återstår och se.

 4. Företagare utan köttgryta... skriver:

  Att du inte skäms vedestig..du är ett skämt å inget annat..!! Tro f*n att du vill hålla i sleven som är långt nere i den kommunala köttgrytan, oavsett parti och hur många lik du går över..du måste ju ha någon typ av lön som du kan leva på…för du har ju inte lyckats under marknadsekonomiska villkor(som företagare i allmänhet!!), utan det blev..KONKURS..!! Å märk, jag har aldrig fått några allmosor från kommunen till mitt företag å..om är du kvar i någon form efter nästa val..så lämnar jag Ötå kommun m mitt företag.

 5. På polcirkeln skriver:

  Är det inte dags att avveckla hela Övertorneå?
  Börja fundera över vilken större kommun ni vill samarbeta med för det finns i mina ögon inte en enda trovärdig politiker kvar. Allt handlar om enskilda och privata intressen. Majoriteten av de så kallade beslutsmöten som hafts har ägt rum inofficiellt i folkhögskolans matsal. Det kan vem som helst som äter lunch där se. Resten är spel för gallerierna. Obeskrivligt pinsamt Vedestig. Jag riktar mig även till resterande poltiker. Gör en svensk klassiker eller liknande för självkänslan. Politik är ingen karriärstjänst.

 6. Kejsarens nya kläder skriver:

  Nää, inte är det nån som ”reflekterar” över att du byter parti igen, det är ju bara tredje partiet på tre år.

  Jaa, nå möjligen alla ÖFA-väljare som på olika sätt övertalades (lurades) att rösta på dig i förra valet.

  Men, stort grattis till rekryteringen, Sjukvårdspartiet! Njut så länge det varar…

 7. Observant skriver:

  Jaa vi har fått en ny politisk vilde i TW och begreppet har fått en ny innebörd. Visst är det så att du vill vara i makteliten mingla runt i dina mjukisbyxor och springa andras ärenden. Trodde Knut vågade föra sin egen talan utan springpojkar!! Du är känd för uttrycket ”Det ska jag ta med mig” men sen händer inget mer.
  På KF mötet blev du pressad och valde att stirra ner i bordet utan att kunna ge svar på dina misstag! Nej Tomas vi behöver en mer auktoritär ledare istället för en springpojke.Håller med er övriga NS förlorar på detta. Vi väljare glömmer inte svikna löften från Er.

 8. Observant skriver:

  Men folket. Var inte så avundsjuka. Det går bra för Vedestig. Ny bil, nytt parti och ny tjej.

 9. Nickname skriver:

  Så länge folk inte har intresse att engagera sig politiskt så finns det alltid plats för exempelvis Vedestig, och då får man vackert acceptera att han jobbar politiskt i olika partier. Pyttesmå kommuner som Övertorneå har det inte lätt. Det är inte bara att man för varje år tappar invånare, befolkningsstrukturen blir också snedvriden. Övertorneå går sakta mot en sammanslagning med någon grannkommun som också har dödsryckningar. Tack till HB som möjliggör för oss som flyttat från Tornedalen att följa med i vad som händer och att även få lämna en kommentar.

 10. Expolitiker skriver:

  Tror att Vedestig insett det som alla Ötå politiker borde göra. Nämligen samarbete om vi ska överleva som kommun.

 11. Mille skriver:

  Tw är slut som politiker, han lyckas nog inte lura ungdomarna heller nu när han inte har puben kvar. Blir nog bara dom närmast sörjande som ger han en röst.

 12. Företagare utan köttgryta... skriver:

  ”Mille” och ”Observant”.. klockrena kommentarer..Ni tog orden ur min mun.! Så, nog måste det till lite mer för röster i nästa val för denna hoppjerka i mjukisbyxor, som inte klarar av ett normalt liv i samhället, utan skattebetalarnas köttgryta och ett antal partier.!

 13. Forrest skriver:

  Vad fort denna nyhet ”försvann” från löpet. Man får verkligen söka för att hitta den. För många sanningar som kom fram? Synd.

 14. Marianne Berglund skriver:

  Du kan klicka på den till höger där det står hur många som kommenterat den, eller längst ner på sidan.
  /Marianne Berglund

 15. Observant skriver:

  Blir många resor med förklädet med och hemliga möten ska ni se innan det blir offentligt med relationen.

 16. Anonymus skriver:

  Har ingen större åsikt om detta, men skrämmer mig över tonen i inläggen.

  Jag fattar inte varför folk klagar, han har ju blivit vald dit.
  Fritt fram för alla som skriver att ställa upp i nästa val

 17. Observant skriver:

  Att TV påstår att vi medborgare inte kommer att reflektera över partibytet eller det som sker i kommunen är att nollställa oss väljare! Hade TV gått färdigt högstadiet hade han hunnit lära sig ett och annat.

 18. Expolitiker skriver:

  Ja och inte är han först som byter parti. Alla i vilde trion har ju bytt några ggr. Och nu blir det väl nytt parti igen till nästa val.

 19. Omtag skriver:

  Det finns många kloka och duktiga människor i vår hembygd som inte varit med i politiken förut.
  Det här är en uppmaning till er:
  Ni behövs! Det är dags att ni går in och gör ett rejält omtag för Övertorneå kommun.
  Ni som känner starkt för er hembygd och vill jobba lokalt för allas bästa: Gå med i politiken!

  Ni som sitter på olika poster av fel orsaker – för att känna makt, göra karriär, få hög status eller påverka beslut så att det gynnar era egna intressen: Kliv av!

 20. Undersköterska i ötå skriver:

  NEJ, Vedestig borde istället lägga ner sin karriär inom politiken, han blir inte trovärdig som hoppar fram och tillbaka inom olika partier och ändrar sina åsikter som kappan efter vinden. Först tycks si inom ÖFA och sen tycks så inom NS. Det finns fler i de olika partierna som borde lämna över stafettpinnen till mer kompetenta personer. Omtag har så rätt, det behövs omtag för Ötå men framför allt de som arbetar för att alla ska ha det bra och inte för sitt eget bästa som gynnar egna intressen. Det enda rätta ni gör är att kliva av. Min röst går till Bente. Christina SL är jag imponerad av.

 21. Ötå-bo skriver:

  Mörtberg och borgar C, utlovade 100 nya jobb!! Sysselsättning och befolkning minskade, ekonomin i fritt fall. Tack vare regeringens alla bidrag går man på plus. Dessa bidrag skulle aldrig tillkomma med en höger regering! Vi behöver ett nytt ledarskap för Ötå kommun.

 22. bor-Gränsen skriver:

  håller med att vedestig är en riktig spjuver och spelevink inom politiken. och vilket munväder han har. mycke bra. och såna personer ska man akta sig för. och att han och Mörtberg blev helt grundlurade av Lehto med kompani ang Pello-projektet visar ju deras monúmentala svagheter att lägga sig platt för kapitalisten i Pello. och där förlorar vi ca 1 miljon kr per år i 25 år. bra jobbat grabbar.

 23. Fundersam skriver:

  Kan ju vara en fördel för båda att vara ihop med nån som vet vad politik innebär.

 24. Juoksengi bo skriver:

  Bor-gränsen: vilken flopp Pello projektet är. Tror inte på det. Där far skattemedlena som hade kunnat gå till bättre saker. Vedestig hoppas jag tar sitt förnuft till fånga och slutar med politiken, han är rökt och jag litar inte ett smack på han. NS får då inte min röst som jag brukat ge i landstingsvalet. Förresten från en sak till en annan: Hur gick det med 2020 projektet som politikerna trodde stenhårt på. Det hörs inget om det. Blev det inte som ni tänkt er? Det jag vet är att det har kostat mer än det smakat och inte vet jag om det flytttat in fler människor i ötå som var målet, eller?

 25. Johanna skriver:

  Du har rätt, vi reflekterar lika lite över ditt partibyte som när du bl.a sprang i bara badlakan på bensinmacken. Du är ett kommunalråd som är en riktig förebild för hur man ska bete sig och som verkligen värnar om förtroendet som folket gav dig. Tummen upp för dig.

 26. F. d kommunbo skriver:

  TV avbröt också undersköterskeutbildningen år 2000-2001 KomVux Övertorneå

 27. Kommunbo skriver:

  För att orka med politik i små kommuner måste de nästan vara supermän och kvinnor. De måste tåla smutskastning, tåla att bli baktalad, våga gå emot strömmen även om de svider, inte ta åt sig av allt som skrivs i media och inte att förglömma, alla negativa och ironiska kommentarer på sociala medier. De måste tåla att familjen dras in i smutskastningen. De måste tåla att bli stoppad på gatan och få höra än det ena, än det andra.
  Min slutsats är: inte lätt att vara politiker i dagens samhällen. Och de som orkar vara kvar i politiken och de som vill bli politiker bör man lyfta hatten åt.

 28. Kejsarens nya kläder skriver:

  Om man som politiker jobbar osjälviskt för folket och inte för sin egen vinning undviker man de elaka kommentarerna.
  Men om man försöker kapa åt sig så mycket pengar som möjligt och utöver kommunalrådsarvode på 28 000 kr i månaden tar jobbet av andra invånare, då blir kommentarerna därefter.
  Och nu har Vedestig och en drös politiker i Tornedalen plötsligt blivit Sjukvårdspartister.
  Varför? Jo, de vill bli Kenneth Backgårds efterträdare och få status och hög lön. Det har inget med folkets bästa att göra, bara egen vinning. Folk är inte dumma, de känner igen fulspel när de ser det.

 29. Johanna skriver:

  Den som gräver en grop för andra faller oftast själv i den. Han tål nog att höra saker som han själv sprider ut. Smutskastning, baktalan och skitsnack om folk i den egna närheten, så fort de vänt ryggen mot honom.
  Enl. mig är kommunalråds förtroendet ingen lek, man ska ta det ansvaret på fullaste allvar. Inte bete sig hur som helst eller snacka skit om folk till höger och vänster!
  Varför ska man byta parti så fort rocken inte passar? Är det inte bättre att försöka samarbeta med de övriga partierna för en gemensam framtid. Alla har något bra att bidra med!

 30. Futurum Casus skriver:

  Vilka otäcka kommentarer vissa skriver? Det är nog svårt att vara politiker i små kommuner – inte bara ur mediasynpunkt. Därför tycker jag att man ska göra som man gjorde under andra världskriget – man samregerar mellan de politiska blocken. I små kommuner måste man hålla sin ideologiska övertygelse för sig själv och tänka på kommunen i första hand. Försöka komma med nya förslag gärna från näringslivet/egenföretagare och bearbeta det på kommunnivå. Inte sitta i politiken för länge – max två mandatperioder så att man inte lär sig sitta allt för skönt i stolen. Skicka hem livstidspolitikerna.

 31. Marie skriver:

  Johanna, du har som vanligt rätt och mycket kloka kommentarer. Ja det skulle gynna alla partier och kommunmedborgare om man samarbetar för en gemensam framtid.

 32. Funderaren skriver:

  Ni alla som kan och vet så mycket, varför blir inte ni politiker? Vad bra det skulle bli i Ötå. Alla skulle vara glada och nöjda. Ingen skulle gnälla över politikerna eller över deras beslut.

 33. Johanna skriver:

  Det finns säkert även en hel del positiva kommentarer, men dessa framkommer inte här. Tyvärr kan det vara så att dessa positiva människor inte orkar engagera sig. Förlåt, Om jag har lite kritik att framföra, men om jag har några positiva synpunkter så framför jag dem oxå, men just i detta läge så… blev det lite mkt negativt kritik. Tycker att jag har min fulla rätt att framföra dem. Det handlar ju ändå om vår framtid i denna kommun. Jag vill att byn ska leva med befolkning, affärer mm, inte Vara en öde by om 10 år. Sen kan ni få tycka att jag är ute och (cyklar) åker helt fel buss.

 34. Kalle skriver:

  Verkar som att en del av kvinnorna som kommenterar är bitter för att dom inte fått uppmärksamhet av kejsaren.

 35. Viktigpetter skriver:

  Hur skall någon överhuvudtaget vilja ta något politiskt ansvar när man riskerar att omedelbart förvandlas till en spottkopp. Skall samhällena lämnas vind för våg. Kritisera i sak. Kom med medborgarförslag.

 36. Johanna skriver:

  Kalle förstår jag dig rätt? Du tycker inte att kvinnor ska delta i samhälls debatten?

 37. Einstein skriver:

  Att gnälla är som att gunga….du har nåt att göra men kommer ingenstans.

 38. Johanna skriver:

  En fråga till HB varför har ni inte granskat min kommentar? Det har snart gått 24 timmar sen den skrevs.
  Är min fråga så olämplig att den inte kan publiceras?

 39. Futurum casus skriver:

  Jag säger det igen. Jag tycker inte att namnet på den största forskaren i modern tid ska missbrukas i liknande forum som hbwebben eller dyligt. Signaturen ”Einstein” får lov att skapa en personlig signatur.

 40. Örjan Pekka skriver:

  Hej Johanna,
  Ibland kan det uppstå dröjsmål i arbetet, exempelvis då vi prioriterar produktionen av Haparandabladet för våra betalande prenumeranter. Då får arbetet med att gå igenom kommentarer på gratiswebben vänta.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se