Krakov hoppade av som kommunalrådskandidat vid HB-debatt

Före detta kommunalrådet Bengt Niska tror att efterföljaren kommer att få det hett om öronen. Foto: Lasse Stenman

PAJALA: Debattens vågor gick höga i Folkets hus under tisdagskvällen. HB rapporterade fortlöpande.

Spänd förväntan i en välfylld lokal inför utfrågningen. Under eftermiddagen meddelar kandidaten Ann-Sofie Isaksson att hon drar tillbaka sin kandidatur av privata skäl och kommer inte att delta i kvällens hearing.

De anmälda deltagarna är

(S)-kandidater:

 • Evgeny Krakov
 • Jan Larsson
 • Ulrika Hammarström
 • Laila Mäki
 • Mehmed Dirsek

Oppositionspartier

 • Vänsterpartiet Anna Kumpula-Kostet
 • Liberalerna Maja Mella
 • KD Peter Eriksson
 • Moderaterna Anita Sköld
 • Sjukvårdspartiet Anita Weinz
 • Centerpartiet Kurt Haapala

Det officiella programmet föregås av en timmes politiska mingel.

Moderatorn Örjan Pekka välkomnar församlingen och öppnar med att redogöra för bakgrunden till eventet, som HB till mångas överraskning och någras förtret arrangerar.

Örjan Pekka överraskar med att spontant ta fram före detta kommunalrådet Bengt Niska till podiet.

– Ni får hålla i hatten, konstaterar Niska. Det kommer att blåsa hårt.

Han vill återställa det politiska ledarskapet, ” det handlar om att hålla ihop pastoratet och visa omvärlden positiva bilder av kommunen. En ekonomisk sanering krävs, men det behöver inte vara omöjligt”.

Panelen presenteras. Socialdemokraten Laila Mäki har arbetat inom politiken sedan 1994 och känner sig mogen. Sjukvårdspartiets Anita Weinz är ny på scenen.

Mehmet Dirsek (S) är inflyttad från Turkiet och hämtar röster ur folkdjupet. Han tror att skulle göra ett bra jobb som kommunalråd. Centerpartisten Kurt Haapala understryker vikten av lokalt företagande.

Centerpartiets Kurt Haapala vill se ett kommunalråd med förståelse för småföretagaren. Foto: Lasse Stenman

(S)-märkta Ulrika Hammarström kommer från Piteå och flyttade till Tärendö 2003. Hon har bland annat arbetat som projektledare och tror att hon har rätt kunskap för jobbet. Vänsterpartisten Anna Kumpula Kostet vill se ett modigt och prestigelöst kommunalråd.

Jan Larsson (S) har arbetat länge inom politiken, bland annat som vice kommunalråd i Kiruna och ser sig som en seriös kandidat. Moderaten Anita Skiöld kom till Tärendö från Stockholm och vill tona ned motsättningar till förmån för ett politiskt övergripande samarbete.

Jan Larsson (S) hörde till de mest aktiva i tisdagskvällens debatt och ser sig som en given kandidat till kommunalrådsposten. Foto: Lasse Stenman

Krakov hoppar av

Stridbare Evgeny Krakov håller ett gripande anförande där han kliver tillbaka som kandidat efter att en närstående blivit dödshotad.

Liberalen Maja Mella har också fått motta hot, men inte så grova som Krakov drabbats av. Maja uttalar sitt stöd för Krakov och tror att ett lyhört kommunalråd med hjärta av guld behövs.

Efter Krakov inlägg tar diskussionen en vändning, där deltagare över partigränser står upp för demokrati och fritt ord.

Publikrösten och företagaren Bertil Kero vill krympa kommunens kostym och lägga ut fler verksamheter på entreprenad. Jan Larsson och Anna Kumpula Kostet håller med om att man måste spara, men understryker att det är människors jobb och framtid man talar om.

Siffror ur kommunens budget diskuteras, med genomgång av de största posterna. Det finns en stor enighet i panelen om vikten av budgetdisciplin.

Ulrika Hammarström (S) vill i satsningar gynna lokala företag för att bredda skattebasen. Frågan om eventuella skattehöjningar kommer upp. Jan Larsson (s) konstaterar att vidare skattehöjning inte är någon framkomlig väg.

Socialdemokraten Ulrika Hammarström har inte någon lång erfarenhet av politiskt arbete, men tror på lagspelet i den eventuella rollen som kommunalråd. Foto: Lasse Stenman

Larsson påminner om att kommunallagen som måste följas och att lokala alternativ kanske inte alltid är möjliga.

Öppna dörrar hos Vänsterpartiet

HB:s utfrågare Lars Pekka vill föra tillbaka debatten till frågan om kommunalråden. Han frågar Anna Kumpula Kostet om (V) skulle vara villiga att samarbeta med de borgerliga. Kumpula Kostet meddelar att man inte stängt några dörrar.

Peter Eriksson (Kd) är försiktigt positiv till samarbete över blockgränserna.

Anna Kumpula Kostet representerar (V), men är inte främmande för samarbete över blockgränserna. Foto: Lasse Stenman

I en publikfråga undrar man om kommunalrådet ska lägga sig i församlingens angelägenheter. Eriksson och Jan Larsson menar att det är kyrkofullmäktige som bestämmer i frågor som rör församlingens verksamhet. Flera av kandidaterna vill dock samarbeta med kyrkan.

En publikröst undrar hur man ska civilisera dialogen i fullmäktige. Jan Larsson tycker att kulturen är balanserad, med få undantag vid ett par obekväma beslut.

Liberalen Maja Mella menar att det måste finnas nolltolerans mot invektiv och personliga påhopp. Mella understryker att fullmäktiges ordförande har ett stort ansvar i frågan.

Frågor om entreprenörer i kommunal verksamhet uppkommer igen. Panelen är i stort positiv till sådana verksamheter, ”med undantag för vård och omsorg”, enligt Jan Larsson. Larsson dementerar att det finns någon spricka i partiet, men konstaterar att ledamöterna i socialnämnden kan ha lite olika uppfattningar.

I en publik undring får kandidaterna frågan om vad de skulle prioritera om de fick tjänsten. Laila Mäki  menar att det är budgetdisciplinen som är nummer ett. Jan Larsson lyfter också balans i ekonomin som en förutsättning för en ljus framtid.

Ulrika Hammarström vill studera budgetproblematiken i detalj. Hon vill se en kommun för alla.

Lars Pekka har funderingar om det är klokt att lägga ned byskolor. Han undrar om det inte skulle vara möjligt att bussa elever från centralorten till byarna och inte alltid tvärt om. Laila Mäki tycker att det är något som man kan kan fundera över.

Pekka frågar Hammarström om det är möjligt att kandidera till kommunalrådsposten utan längre politisk erfarenhet. Hammarström konstaterar att man inte är ensam i jobbet.

Jan Larsson har 2010 övergått från (V) till (S) för att inte splittra arbetarrörelsen och föra (S) mot vänster. Lars Pekka grillar Larsson i ett par frågor där han anser att han varit vårdlös med sanningen. Larsson menar att sanningen ofta är en tolkningsfråga.

Lars Pekka hittar Roland Karlsson i åskådarskaran. Karlsson står kvar som kommunalrådskandidat, men sitter inte i panelen. Karlsson menar att det är viktigt att inte föregripa den politiska processen som leder fram till valet av ett nytt råd.

Men Karlsson vill lyfta blicken och inte bara tala om besparingar inom skolan. Panelen är rörande överens om att alla kommunens verksamheter bör ses över, både i och utanför kommunhuset.

Lars Pekka ställer centralort mot byar och det genererar debatt. En åskådare undrar om det är bättre att bussa barn till simundervisning än att satsa på lokalt badhus som finns på skolgården.

Handuppräckning visar att salen tvivlar på att det nya kommunalrådet finns i lokalen och tveksamheten är ännu större till de kandidater som sitter i panelen.

Debattledare Örjan Pekka avslutar med att ”det kommer att bli en fortsatt spännande politisk aktivitet i Pajala” och avslutar debatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , , ,
37 kommentarer om “Krakov hoppade av som kommunalrådskandidat vid HB-debatt
 1. Hejak skriver:

  Bengt Niskas att hålla ihop församlingarna pastoratet lever ni på 60 talet eller???? Herregud på benämning av gud. Vad f.a.n håller ni på med?

 2. Pajala C skriver:

  Grundkurs nummer 1 för en politiker: Lär dig prata i en mikrofon!!!

 3. Bekymrad skriver:

  Pga de problem som finns i Pajala Församling så borde varje parti se över sina valda politiker i kyrkoråd/kyrkofullmäktige och avgöra om de är lämpliga på sin post!

 4. Bulten skriver:

  Gårdagens tillställning gav ej mycket hopp om Pajalas framtid. Tycker det vore bäst om sossarna körde en runda till och försökte vaska fram andra kandidater. Jan Larsson och Laila Mäki vet visserligen hur den politiska gången är, vilket de andra kandidaterna inte hade koll på. Mehmed behöver vi inte ens kommentera. Hammarström kändes oförberedd och okunnig.
  En ranking efter tillställningen är.
  1. Jan Larsson. Han har det överlägset största politiska kunnandet och kunde formulera sig någorlunda. Kändes dock inte som någon större ledare och visionär.
  Forts följer.

 5. Bulten skriver:

  2.Laila Mäki och Ulrika Hammarström. De får dela på andraplatsen. Är Hammarström verkligen intresserad? Kändes frånvarande. Mäki, trots all sin erfarenhet, kunde bara presentera floskler på ett ganska skakigt sätt.
  3. Mehmed Dirsek. Det fungerar inte helt enkelt.
  4. Roland Karlsson som inte deltog i debatten hänvisade till att han inte ville förbigå partiets arbete med frågan, gjorde ju naturligtvis det pga att han helt enkelt inte vågade.

  Nej, ta nu en vända till i (S). Se det som en deltävling där endast Jan Larsson gick vidare. Det gäller kommunens framtid inte bara sossarnas!

 6. "Förtvivlad" skriver:

  Oj,oj,oj! Vad ska man mer säga om det som sker i Pajala? Det finns bara ett alternativ, nämligen P-O Erikssons förslag och det bör ske snarast. Det måste till en”förvaltning från annat håll”. Det är nog inget plus att man suttit massor med år inom politiken- tvärtom. Det går inte att fortsätta i samma hjulspår, vilket tyvärr är vanligt inom politikerhållet – det måste till med ”nya kvastar”. Se vad som händer inom näringslivet – man byts ut, då man blir för ”gammal” i gamet. Är det så konstigt att det blivit politikerförakt i landet?

 7. edelweiss skriver:

  Med pastoratet menade väl Niska kommunen. I litteraturen beskrivs organisationer som är något besvärliga att leda som pastorat. Mer eller mindre svårskötta pastorat.

 8. Bulten skriver:

  Eftersom även oppositionspolitikerna fick hålla låda så ska även de betygsättas då (S)inte har egen majoritet.
  1. Anita Sköld. Hon sa inte så mycket men det hon sa hängde i alla fall ihop och det var inte så tokigt.
  2. Anna Kumpula & Peter Eriksson får dela på andraplatsen. Anna som vanligt på en hög och god nivå. Peter är redig så länge han håller sig ifrån det värsta KD-gnället (en partitradition i Pajala).
  3. Maja Mella. Förlorar på att hon är mer fokuserad på sig själv än politiken.
  4. Kurt Haapala & Anita Weinz. Får dela på fjärdeplatsen. Som synsvaga kungsörnar spanande efter byte.

 9. Pajalabo skriver:

  Men varför hålla på så här, blir varken hackat eller malet nej ta hit P-O Eriksson och hans förslag så kanske det blir ordning i kommunen….

 10. Roger Vilhelmsson skriver:

  Nu måste övriga partier agera hastigt och bilda en regnbågsallians och utse en politisk stabil ledning för att få det sjunkande skeppet att börja flyta igen. Ni får helt enkelt lägga ideologiskt tänkande och dividerande åt sidan fram till valrörelsen 2018.
  Vad S partiet internt håller på med ska inte få skämma ut hela kommunen och skrämma bort företagare fr att stanna kvar på orten eller ve o fasa få nya företag att välja bort Pajala Kommun pga Socialdemokraterna har en intern bitter fejd.

  Så bästa opposition, sy ihop ngt nu. Kontakta Roger T, så får vi se.

 11. Samsung skriver:

  Roger V har rätt och det måste bli en allians UTAN (S). Sossarna måste hållas utanför pajalapolitiken ett tag. Det står helt klart nu, är en förvirrad skara människor som varken vet in eller ut. Moderaterna och Vänsterpartiet har kloka människor i sina led som har alla förutsättningar att göra ett bra jobb för kommunen. Tar man med (S) i samarbetet slutar de med att de tar över i alla fall. Dela kommunalrådsposten mellan M & V!

 12. P-O Eriksson ?? skriver:

  Det behövs andra än P-O Eriksson för att lösa uppgiften.
  Sätt en statlig revisor som får gå igenom hela kommunen i detalj.
  Politiska lekmän oavsett parti klarar inte uppgiften, finns alltid bindningar som hindrar beslut. Man ser ju hoten som riktas mot politiker, ingen lek för politiska lekmän.

 13. Headhunter skriver:

  Magnus Pekkari från Pajalabostäder borde bli kommunalråd, men det kan bli besvärligt med ett kommunalråd som inte sitter i fullmäktige.

 14. Pajalabo skriver:

  Lotta ut kommunalråds posten – det har man ju gjort förut också

 15. Korpisbo skriver:

  Hoten som riktats mot kandidaterna Krakow och Isaksson samt vandaliseringen hade väl inget med valet el. debatten att göra , utan var väl mer en privat angelägenhet.Förstår inte vad det hade med debatten att göra.

 16. Fd-Bybo skriver:

  Men voi, voi, vilken salig röra. Och inte verkar det finnas någon som är vuxen uppgiften. Hoppas bara att staten griper in strax.

 17. realist skriver:

  Pajala kommun har tyvärr i nuläget ingen bra kandidat till posten som kommunalråd. Kommunen behöver en stark person som kan se till att sanera ekonomin .Se till att personal som är övertalig sägs upp med omedelbar verkan. Fokusera på det lagstadgade med skolan vården och omsorgen. Sen behöver kommunen se över upphandlingar hur dessa sköts. Kan det bli totalt ekonomiskt fördelaktigt att handla hemma? .Skatte pengarna blir kvar i kommunen.
  Jobb skapas i de lokala näringslivet, utan dessa blir det svårt att klara sig. Skapa förutsättningar för nya företag att vilja etablera sig i kommunen.

 18. Nyföretagande 80 talet skriver:

  Ang Ny företagande minns 80 talet då man lade ner en såg i Pajala som drivits i generationer för att de inte fick låna. Sedan överlät kommunen allting till lycksökare 10 efter raken alla var bara fejk.
  Pajala kommun har lockat med bidrag hade på 80 talet en uppgång med lycksökare från söder de fick alla tänkbara bidrag. Men lokala trodde man inte på det fick sällan frikostiga bidrag, skall inkompetens göra samma misstag igen ??

 19. läs på skriver:

  Med Sossar vid rodret kan det aldrig bli bra, förstör ekonomin oavsett var de styr

 20. Sputnik skriver:

  All kompetens har flyttat från Pajala, så vad mer kan man begära.

 21. Jerkka skriver:

  Gällande sågverk så finns det inte plats för fler än de som redan finns i kommunen. Att plöja ner skattemiljoner i ett tredje som gjorts under en tid i Pajala är ju kriminellt och ansvariga borde bestraffas hårt.

  Det som krävs är en stark grund för det privata närlingslivet, en frizon för företagande med rejält lägre skatter och arbetsgivar avgifter. Lovar att det kommer etableras verksamheter i det landskapet med tanke på det generella skattetrycket för företagande i Sverige som ligger på nästan 60! Lägre skatt, skatt, skatt ger fler jobb, jobb, jobb och en större skattebas för kommunen.

 22. De veta icke ! skriver:

  ”Men voi, voi, vilken salig röra. Och inte verkar det finnas någon som är vuxen uppgiften. Hoppas bara att staten griper in strax”
  Ja pappa staten behöver rycka in kaoset, ty de veta icke vad de göra !
  Annars blir några miljon ytterligare uppeldade till kråkornas nytta !

 23. Allt mer förvånad kommuninvånare skriver:

  Förundrad över att ingen av dessa kandidater har visioner inför hur man skall lösa de problem som föreligger.
  Ta skolfrågan t.ex. det finns i dag distans verktyg där skola kan bedrivas i princip med eleven hemma. Skolbyggnadernas vara eller inte vara är en icke fråga. Låt lärarna resa i dag inte eleverna. Betänk att Australiensiska barn undervisats med simplex kommunikation över komradio.Decentralisera den kommunala förvaltningen, varför måste alla sitta i Pajala?
  Landsbygdsförslagen hyllas, varför gör inte kommunerna likadant mot sina utbyar i den lilla skalan.

 24. Pekka Bopää skriver:

  Ta Johan Balck ett tag som kommunalråd. Han skulle rensa friskt. Hade han kommit in på Northland efter första rekonstruktionen så hade vi kanske fortfarande haft gruvan kvar i någon form. Han hade personkännedom och rensade direkt namn och tjänster som kostade mer än vad de bidrog med. Han kanske inte har politisk erfarenhet men vad är det? Erfarenhet att sitta och nicka på möten och hålla med föregående talare?
  Behövs det så kan jag betala hans partimedlemskap oavsett färg.
  Har snart fått Hardtech i Luleå i rätt riktning och blir nog ledig sen.

 25. Upp till kamp skriver:

  I Pajala beror inte problemet på outbildade politiker utan på tjänstemannastyre, där vissa tjänstemän gör som de själva tycker, och helt enkelt skiter i vad politikerna tagit för beslut! Det är de vi måste utbilda i första hand…

 26. Förmåner skriver:

  Att oerfarna politiska lekmän skulle lösa är en ren utopi.
  Man ser ju nu vad som händer om kandidaterna framför lösningar.
  De blir hotade, klart de blir eftersom vissa nu känner att deras födkrok håller på att sina efter decennier. Hör behövs folk med kunskaper utan personliga och politiska bindningar som vållar hållhakar och dessutom mkt hårda nypor. Här behöver staten gripa in och rensa snarast, hot är allvarliga saker !

 27. Utomstående f.d. bybo skriver:

  Sätt Erling Fredriksson som kommunalråd, så han får reda ut soppan han redde till, när han började bråka om beslutet angående skolan i byarna.
  Imponerande i och för sig, att få ihop så mycket röster på sådana tokerier, och med ett så tragiskt utfall.
  Bor man i en liten by, kan man inte kräva samma service som i tätorten.
  Det är en dyr man för Pajala Kommuns skattebetalare.
  Var är han nu?

 28. krevulanten skriver:

  Ja, realist det är inte bara att avskeda personal, pga de arbetsrättsliga spelregler. Dem som enklast man kan avskeda eller har kortaste uppsägning är kanske de med den fräschast utbildning. Alltså kortaste anställningstiden. Och ett ”nykorat” KF-ordf och utan erfarenhet från politiken kan ställa till med oerhörd kaos och därmed krav på skadestånd. Ett är säkert det är mycket bra med arbetsrätten , så att man inte kan avskeda personal efter godtycke eller hårfärg. Tyvärr kan det vara en övertalighet på ca 100 anställda och detta kan man inte göra i en handvändning

 29. Styre skriver:

  Upp till kamp…
  Tjänstemanna styre Javisst med påtryckningar när förmånerna försvinner. Biter inga lekmän oavsett färg för uppgiften ty ingen tar dem på allvar. Ta hit högre statliga tjänstemän så de börjar och följa order och rensar upp i kommunen.

 30. Betraktare skriver:

  Det finns ingen som har riktig kompetens av de som anser sig vara kompetenta att bli kommunalråd i Pajala, men det finns några direkt olämpliga. Roland Karlsson har ingen erfarenhet, förutom nån slags ersättare i Gruv avd 12 och Jenny Eriksson. Hon tar allt som sägs emot henne som mobbning. Synd att inte Bengt Niska kan ställa upp.

 31. snickarn skriver:

  Håller med föregående talare som man säger i Pajala. Om Bengt Niska. Han kunde ha fixat ihop det här. Men skulle sossarna ha samarbete med vänstern så skulle man ha en bra kandidat i Birger Lahti, han skulle göra mer nytta i Pajala som kommunalråd än att pendla till Stockholm. Sedan har vi glömt bort att vi kan låna pengar av Pajala Bostäder AB. t.ex 15 mille till socialen så att man kan börja från noll. Det gick ju att låna till löner. Pengar finns det. Tack för mig.

 32. Den sluge skriver:

  Ett namn har inte nämnts fast denne hoppats på det genom att notoriskt med olika alias baktala alternativt nedvärdera kandidat efter kandidat.
  Soppan i (S) får ni reda ut själv. Att internt frysa ut de som inte lyder inte kretsen har alltid varit en partipolicy. Smutsiga kampanjer, oärligt spel och viskningar bakom ryggar präglar (S) i Pajala.

 33. realist skriver:

  Krevulanten Det är inga större problem att sätta bort övertalig personal. Gör man enligt konstens regler är det löst lite beroende på anställningstid men mellan 1-6 månader.någon enstaka kanske 9 månader. Har varit med om några varsel genom åren.Har inte varit några konstigheter. Tänker mig att samma regler även gäller pajala kommun

 34. Slugt skriver:

  Förtal och skitsnack tillhör väl det normala i Tornedalen.
  Inget konstigt med detta ett sätt att livnära sig på andra människor och dra fördelar, tillhör kulturen normal. Förekommer överallt inom Tornedalen och har alltid funnits och lär framledes också finnas.

 35. Reformera! skriver:

  Om krafttag för omtag skall i verklig mening kunna ske då behövs hela tankesättet bytas ut via en snabb generationsväxling.
  Att behålla de erfarna, vilka som är grunden till dagens situation, är Inte vägen för en reformation, ja till och med de insuttna kontorsmiljöerna bör bytas ut mot mindre fristående enheter, utlokaliserade runt om i kommunen.
  Visst blir det tråkigt att många tappar sina jobb, men istället kan vi glädjas över att yngre, som är mer i fas med dagens teknik, får skapa ett ”Framtidens kommun” för deras barn och kommande generationer.

 36. Vädjande. skriver:

  En sista vädjan Bengt Niska! HJälp kommunen på måndag att föra en talan med vädjan om djup eftertanke hos alla de kandidater som ännu tror sig vara kapabla till att rädda vår kommun.Hjälp dem att inse att de kommer knappast att orka hålla i hatten när Nordan blåser-det krävs otroligt mycket mer än de själva inser.Hoppas innerligt att hela kommunen är med på,att det krävs flera oerhört duktiga, politiskt oberoende, utbildade-och erfarna personer/ekonomer, utan ”blodsband” i Pajala, som tas in för att rädda det som räddas kan.Låt partitänket helt hamna utanför, gamla fotspår går inte längre.

 37. Ingen Lek skriver:

  Att bengt och elkonstruktör skulle komma tillbaka och lösa alla problem är väl en ren utopi ? Det finns ingen person inom Pajala som klarar uppgiften. Det är för mycket hållhakar och bindningar, rör man om får man smaka på rejält obehag och hot.
  Nej ta hit en statlig Revisor med lagen bakom illa fort, enda lösningen för att rädda Pajala. Glöm lösningar med Lekmän, ingen lek.