”Det är en glädjens dag”

HAPARANDA: Det är en glädjens dag för oss socialdemokrater i Haparanda. Det sa kommunalrådet Gunnel Simu under en presskonferens på Victoriatorget.

Och det Simu syftade på var förstås att hon äntligen är i hamn med hyresavtalet, vad gäller en multiarena och gymnasieskola, med bolaget Avalanche Capital.

Affärsmannen Mikael Fahlander skålade med Simu i bubbeldricka och uttryckte att det blir ”jätteroligt att vara med och utveckla Haparanda stad under många, många år framöver”.

Om allt går vägen kommer bygget igång under våren 2014, medan gymnasieskolan ska vara inflyttningsklar till höstterminen 2015.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
74 kommentarer om “”Det är en glädjens dag”
 1. mattilalainen skriver:

  no niin,nyt se rupiaa maksamhan ja paljon….voi voi..

 2. Ulf skriver:

  Kommunen har knappt råd med driften av befintliga idrottsanläggningar (varit tal om höjda avgifter för ungdomsidrotten) Indragna vaktmästartjänster…
  Finns det överhuvudtaget en planering för nästa 10 årsperiod avseende underhåll och drift av dessa anläggningar.
  Oroväckande lite information runt detta stora åtagande för Haparanda kommuns innevånare.

 3. Anders skriver:

  Hon kommer ju avgå,så för henne spelar det ingen roll.

 4. oj oj skriver:

  Nu får Gunnel Simu två monument på gränsen, en busstation som ingen kommer och använda och en multiarena som leder till konkurs för kommunen. Sen drar hon nöjd till Stockholm, och njuter av låg kommunalskatt där.

 5. Nudå ? skriver:

  Nu ”måste” de styrande i kommunen tala klarspråk med vad de tänker kring befintliga anläggningar och skolor, det blir mycket spekulation och otrygghet annars !

 6. Marvil skriver:

  Grattis men det är de äldre och de unga som får lida för detta skrytbygge. Det kommer inte generera fler arbetstillfällen.

 7. S m s skriver:

  This is crazy, helt galet!

 8. Tobias skriver:

  Tror detta kommer bli hur bra som helst. Kul att vi får nya möjligheter i Happis

 9. Anders Bäckström skriver:

  Grattis Gunnel:) Jag trodde inte att Du var så stark, jag trodde inte att Du skulle orka hela vägen, efter de senaste dagarnas tuffa skriverier, även från mig. Nu är det skrivet, och jag litar till 100 % på att Du har en mycket bra känsla. Den känslan och övertygelsen om att rätt beslut är fattat, kommer så småningom att bli en gemensam känsla, för en positiv framtid för staden! Nu är det bara blicken framåt som gäller!

 10. Flyttfågel skriver:

  Borgerlig vigsel har idag 17/6-13 ägt rum mellan Hp kommun och AC på Victoria torget i Haparanda. Vigsel förrättare var kommunalrådet. Kärleksparet lovade bl.a. att vara varandra trogna i minst 25 år.I detta äktenskap kanske ordspråket den enes död den andres bröd skulle vara ett lämpligt uttryck.

 11. simeyqq skriver:

  Känns som att fahlander är business-guden.

 12. Vi andra? skriver:

  Det är inte en glädjens dag för alla sossar i Haparanda. Glöm det! Du får ansvara för dina egna beslut och sluta tala för alla sossar!
  Många sossar har redan ångrat att dom trodde på dig och Fahlander. Men Gunnel, det är du, Bengt- Olov Innala och Hyötylä som har det störtsta ansvaret i den här affären. Glöm inte det!!

 13. Dags o dra skriver:

  Tyvärr kommer nog huspriserna på sikt och sjunka med 20-30% i och med detta beslut. Och vårt fina anrika stadshotell kommer också känna av konsekvenserna om det byggs ett hotell på gränsen.

 14. Benno skriver:

  I Haparandas historieböcker framöver kommer det att talas om den svarta Tisdagen 17/6-2013.

 15. VojVoj skriver:

  Ander B hakar på när det blåser medvind. Välkommen till Haparanda och var med och betala och fega inte ur som GS packar och drar när det börjar att kosta.

 16. tommi kronqvist skriver:

  oj oj du borde åka till busstation och titta hur många som åker med bussen varje dag. Sitta hemma och sucka ger ingen framtid för våra unga .
  Sen vad kostar det bygga en ny ishall och skola.

 17. JE skriver:

  18/6-13: Dagen då Haparanda dödsförklarades. Iallafall i mina ögon.

 18. move skriver:

  Grattis Fahlander du är verkligen en riktig business man. Bygga med skattepengar och sedan hyra ut och få betalt med skattepengar…….kan man vara smartare. Nu kommer fastighetspriserna stiga och vi som flyttar och behöver sälja huset är glada. Tack för det.

 19. mona skriver:

  Hade önskat att du varit kommunalråd i Haparanda på 70-talet, när jag var ung.
  .

 20. Socialdemokrat mot beslutet skriver:

  Hur går detta beslut att överklaga? Någon juridikkunnig som kan upplysa angående detta?

 21. Anders Bäckström skriver:

  Tack för den komplimangen Voj voj:) Normalt brukar jag få omdömet tvärtom din komplimang:)

 22. Sirkkanitti skriver:

  Blir historia när nästa val 2014 sparkar ut alla S från kommunstyret. Bara S kan vara så naiva och rösta JA för detta spektakel.

 23. Betraktaren skriver:

  Det bestämda kommunalrådet från Aspstranden
  hade kämpat i motvind och lagt sista handen
  vid ett beslut om ett monument, en ny multiarena
  Kanske blir det något värdigt självaste Pallas Athena?
  Eller kanske en kopparlagård som efter branden?

 24. Bättre en fågel i handen än tio i skogen. skriver:

  Kommunstyrelsens socialdemokrater.
  För sent ska syndarna vakna.
  LÄS på internet” Miljonärer på välfärd.”
  Är det ett sånt samhälle Ni sossar vill ha?
  Jag är blåst på min röst i valet 2010.

 25. x-sosse skriver:

  Grattis !
  Simu, Innala, Wigren, Lukin, mfl. som medverkat till att ro denna affär i hamn.
  Er kompetens inom ekonomi, juridik och miljö har just kvalificerat er till Uppdrag granskning, ”Kommungranskarna”.

 26. pg skriver:

  Äntligen händer det något i Haparanda tror detta blir ett lyft för kommunen. Gör något bättre själva ni som gnäller och är negativa.

 27. rahl skriver:

  Tycks inte hjälpa vad folket vill i denna stad, med våld fick dem tydligen dödsdomen för våran stadt och inte hennes. undra vem f** som röstat in det t*karna

 28. Jippii skriver:

  Kör hårt Simu & co! Verkligen kul! Vi är många som står bakom er, dock överröstas vi av negativa människor! Blicken framåt!
  Väntar ivrigt på vad som komma skall! Lycka till ! 🙂

 29. Lycka till! skriver:

  En överklagning ska ske inom tre veckor efter att kommunstyrelsens protokoll är justerat och skickas till Länsstyrelsen/förvaltningsrätten i Luleå.
  Kommunjurist Nadja Lukin, Medborgarkontoret, kan väl hjälpa dig så att det blir rätt.

 30. Mot elitserien skriver:

  Jippii överröstas av negativa människor men står bakom Simu och väntar nu på vad som skall komma. Förmodligen är dom negativa pålästa vilket Jippii definitivt inte verkar vara.

 31. Toni Jonathan Petrusgaard skriver:

  Alla som är skeptiska till förfarandet: enligt nya grundlagen måste kommunfullmäktige behandla frågan om en folkomröstning om minst 10% av de röstberättigade i kommunen skriver under en namninsamling för att en sådan skall hållas i en fråga.

 32. Toni Jonathan Petrusgaard skriver:

  Alla som är skeptiska till förfarandet: enligt nya grundlagen måste kommunfullmäktige behandla frågan om en folkomröstning om minst 10% av de röstberättigade i kommunen skriver under en namninsamling för att en sådan skall hållas i en fråga.

 33. ??? skriver:

  Hur finansieras detta om man inte får skatteutjämningsbidraget?? Vad händer efter dessa 25 år?? Blir det en hyreshöjning?? Bygger man nytt?? Eller, köper man ut Fahlander från något man redan betalt en gång genom hyran?? Ovisst??…. Frågorna hopar sig och en 25-årig skyhög utgift oroar… Har inte våra förtroendevalda något som helst ansvar att informera oss om VÅR framtid?? Vad gör Ni om ni INTE får bidraget ni räknat med???

 34. Seriöst skriver:

  INTE blir det mindre utflyttning än tidigare ungdomar vill röra på sig, helt rätt.
  INTE blir det mer publik på ishockeyns matcher för att en ny hall byggs
  Inte Blir detta någon bra affär för dom som stannar kvar dvs Skattebetalarna

 35. Hmm. skriver:

  Vem skall finansiera detta? är det redovisat för politikerna?
  Jag måste säga att politikerna är rätt taskiga
  Först satsar Akelius ordentligt med pengar på CE
  Kommunen säljer Hotellet till Göthager
  Sen är kommunen med på en satsning på gränsen hotell. CE är ju just nu iskallt, dom som var på manifestationen igår måste ju ha en skruv lös.
  Hotellet som inte har ngn speciellt blomstrande tillvaro kommer antagligen att hamna i skuggan när och om ngn hotellkedja dyker upp

 36. Jippii skriver:

  Mot elitserien: Vad vet du om hur påläst jag är? Du känner inte mig.
  ….Borgare *suck* tror att dom är störst bäst och vackrast. Bättre folk med andra ord. 🙂
  Du la väl inte ner ett helt år på Sociologiutbildning på högskola för att skriva en kommentar.

 37. Kent-Gunnar skriver:

  Stollar som satsar pengarna på en multiarena när vi inte har några bra lag. Slöseri med pengar, satsa mera på att ge pengar till skolorna, äldrevården och kanske investera till sjukhuset så man slipper höra samma skit varje gång, ta en alvedon och drick vatten så går det över.

  Kommer bara knasa ihop och hela Haparanda går i KK.
  Busstationen är det redan osäkert om det kommer gå runt. Lägger den ännu längre bort från centrumet. Bra tänkt där!!

 38. Malou skriver:

  Äntligen lite hopp för ett Haparanda i fritt fall där arbetslösheten och fattigdomen brer ut sig med alla sina trista konsekvenser, äntligen nya arbetstillfällen och framtidstro. Att vi har många cyniker och okunniga bakåtsträvare får vi stå ut med, glöm inte att de är i klar minoritet, och de kommer ändå att stå först i kön för att utnyttja centret. Grattis Haparanda.

 39. Mot elitserien skriver:

  Jippii, Du är nog inte ensam om att vara dåligt påläst om det nu kan vara till tröst. Din inställning till borgare och dem som studerat känns lite bitter.

 40. Fundersam skriver:

  Hoppas innerligt att kommunledningen tog kontakt med Roger Akelius redan igår kväll för att fortsätta diskussionerna kring Cape East. Eller har man redan lämnat det åt sitt öde? Här gäller det att vara ödmjuk och röka fredspipa för att om möjligt rädda Haparandas andra landmärke. Kommunalrådet måste kommunicera med Akelius istället för att kommentera via HB, det ska en klok ledare göra och jag hoppas verkligen att hon gör det för det betyder mycket för framtiden i Haparanda.

 41. De behöver varandra skriver:

  Cape East och Barents Center behöver varandra.
  Visionen för ”kommunen” borde vara att kunna erbjuda förstklassigt evenemang i multiarenan med boende på Cape East som extra krydda, och tvärtom kunna erbjuda skön Spa weekend på Cape East med förstklassigt evenemang på Barents Center som extra krydda…

 42. Öbo skriver:

  http://www.di.se/#!/artiklar/2013/6/18/akelius-god-for-over-43-miljarder/

  Kanske Hpda hade vunnit på att leka med denna kille istället.

 43. Ötå bo skriver:

  Okej, då gick ni med på detta vansinne beslut, det är väl därför hon avgår, och snart går flytten söderut!

 44. pekka skriver:

  Fahlander säger att han väntar på ryssarna. Ok, men de köpstarka ryssarna åker till storstäder, exploaterar nya turismländer i Asien. Om inte monumentet På gränsen ska stå tomt på matcher bör han köpa in tio klasspelare till hockeyn. Kommunen kommer inte att ha råd att kasta in någon miljon till Asplöven som de gjort i år.

 45. Östen skriver:

  Hoppas kommun kastar in lika mycket pengar till bandyn och fotbollen mm som till hockeyn.

 46. Money goes around... skriver:

  Nästa nyhet torde bli att ny huvudsponsor för Asplöven blir Avalanche Capital, dvs det bolag jag tror kommunen har tecknat hyresavtal med, så det stannar inte med en miljon per år framöver.

 47. VojVoj skriver:

  Håller med Ötå bo. Hoppas dessutom att alla inom (S) avgår och åker söderut och stannar där.

 48. Hybris!! skriver:

  Det verkar som att det är en hund begraven i detta beslut. Patrik Oja var fastighetschef i Håbo kommun när Fahlander skulle bygga 52 nys lgh där, men kommunen backade ur. Sen kom Oja till Haparanda och Fahlander hakade på. Sen har Gunnel Simu blivit involverad i denna affär med Fahlander. Rätta mig om jag har fel.

 49. Sirkkanitti skriver:

  Känns lite ironiskt att Sossetåget ännu år 2013 ropar ” mat åt alla ropen skalla”.. Snacka om att ha verklighets uppfattning. Sossar i hpda leker rika borgare som har råd att göra vad som helst med kommunens börs. Falander skulle aldrig investera i hpda om han inte gjorde vinst. Nån som måste ha 20 olika bolag med nästan samma verksamhet i samtliga är inte en person med ”rent mjöl i påsen”.. Nutidens krugereffekt kanske ? Tycker det är löjligt att folk blir imponerad att M F investerar i fattiga Hpda.. Han har äntligen hittat en kommun som är lika dåraktig som han att bygga luftslott. Han har försökt samma sak med kommuner söderut, men fått kalla handen .. Grattis Haaparanta! 🙂

 50. staffan skriver:

  En väldigt vilsen opposition Tornedalens kommuner!
  90 % oseriöst i de flesta kommentarer. Inte bra för ett ev framtida byte av makten.
  Tyvärr!

 51. Blåsigt skriver:

  På bilden verkar det blåsa kalla vindar på Victoriatorget,hoppas det inte är ett dåligt omen, endast Fahlander verkar het.

 52. tommi kronqvist skriver:

  Money goes around. Det har dom varit länge, dåligt pålästa.

 53. Pekka skriver:

  Hoppas oppositionen överklagar detta så långt det bara går om det går! Det här är inget annat än missbruk av skattemedel!

 54. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej Pekka
  Från min sida kommer det inte att lämnas in någon överklagan. Det stor dock varje kommun medborgare fritt att lämna in överklagan mot kommunala beslut till förvaltningsrätten i luleå.

 55. junior skriver:

  Enligt folkbokföringen så har vi 4 plus sedan beslutet så det är ingen missnöjd som flyttat ännu…….

 56. Röstande skriver:

  Ja, nu vilar ansvaret tungt på Simu, Innala, Preiman och Haara m fl. Gänget har satt sprätt på pengar som inte finns i kommunkassan. Det är många som ”kokar” av ilska över sossarna beslut och har tappat framtidstron i Haparanda. SAP har grävt sin egen grav! Beklagar djupt!

 57. J skriver:

  Vilka ena som styr denna kommun. Hoppas detta hamnar i uppdrag granskning.

 58. Pekka skriver:

  Hej Sven ! Skulle vara intressant att höra hur du resonerar angående en överklagan?

 59. mattilalainen skriver:

  pekka,juna meni jo keväällä kun vänster nuoli demarien takapuolta ja äänesti valtuustossa Fahlanderin sopimuksen puolesta…turha valittaa enää..

 60. mamma skriver:

  Jaha… multiarena med prakt med stora kostnader som följd och som majoriteten inom kommunen inte ens vill ha… men att fixa alla vägarna i Haparanda det är tydligen för ”dyrt”. Vem ska reparera Språkskolan? Nä våra barn är tydligen inte så viktiga heller, då multiarenan med Gymnasium som inte ens flertalet av kommande elever vill ha, det blir ju längre avstånd till skolan. Lika bra att ”sälja” Haparanda till Torneå, allt hamnar ju där ändå.

 61. Pekka skriver:

  Noterar att oppositionen lägger sig platt för SAP efter att ha varit ganska mycket på och försökt stoppa beslutet. Nu pratar men redan i dagens HB om att vara eniga och hjälpa till för att ro projektet i hamn. Kanske är man nöjd då man får sitta med och dela hemliga klubbens grötfat. ” If you can`t beat them, join them” kanske gäller för oppositionens företrädare. En väldigt ovanlig men kanske klok svängning i denna såpa som vi inte ser så ofta bland politiker.

 62. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej igen Pekka. Jag ser inte att det finns något lagrum där en överklagan skulle kunna ha framgång. Några formella fel i hanteringen finns inte som jag ser det. Kommunallagens 8 kap 1§ har karaktären av en målsättningsregel och avsikten är inte att den skall ligga tillgrund för domstolsprövning om det inte extremt avviker från vad som anses som god ekonomisk hushållning tex vad gäller risktagning vid placering av kommunal medelsplacering. Andra kanske gör en annan bedömning än oss.

 63. Anders Rönnqvist skriver:

  Det är inte att lägga sig platt. Detta är demokratins spelregel nr ett. Majoriteten bestämmer med Gunnel i spetsen. Våra argument biter inte på de styrande inom S. Deras beslut grundar sig enbart på ”känslan” och inte på analys och ekonomiskt ansvarstagande. Många säger till mig att vad ”roligt” det ska bli med en byggnation på gränsen. Jag tycker också att det är bra att På Gränsen exploateras men inte till den prislapp som kommunen får. Fahlander borde finansiera detta själv?

 64. sirkka nitti skriver:

  Finns väl ingen grund för överklagan, precis som Sven påpekar. Oavsett man tycker att ett beslut är hur dåligt som helst innebär det inte att det är olagligt. Domstolarna värderar inte om besluten är bra eller dåliga utan ifall de följer lagen. Nu när beslutet är taget finns det väl ingen anledning att göra annat än att göra det bästa av situationen och jobba för att det blir bra! Avtalet är ju påskrivet så inte är det nån idé att jobba för att det inte ska bli det, eller?

 65. Pekka skriver:

  Det är mycket möjligt att det rent juridiskt kan vara svårt att hitta en lucka i beslutet. Men vad jag reagerar på är att man inte ens försöker hitta en möjlig framkomlig väg, mot detta helkorkade projekt utan lägger sig platt och konstaterar att jaja så gick det och det finns inget mer att göra. Vet man överhuvudtaget om det går att överklaga? Kan det vara så att ett 25-årigt avtal med dessa belopp tippar över och kan anses som oansvarigt hanterande av kommunala medel!

 66. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej igen Pekka!
  Du har uppenbarligen läst artikeln i fredagens haparandablad där jag och Perarne redogör för vårt agerande. Såhär blir det ibland när det finns partier med egen majoritet. Även om vi inte ser någon grund att överklaga beslutet så hindrar det ju inte att någon annan, kanske du själv, ser möjligheten till det.

 67. Bep Weijand skriver:

  Kan det vara oskäligt att kommunen ingår ett samarbete med en företagare under 25 årstid och därmed gynnar ett företag speciellt?

 68. sirkka nitti skriver:

  Varför spekulera om oskäligt osv. Bara att överklaga för den som vill – men inte leder det till något annat än jobb för några jurister och tjänstemän. Men vad ska överklagan byggas/grundas på? Bara att godta beslutet, även för dem som tycker att det var ett dåligt beslut.

 69. undrande skriver:

  Offentlig upphandling! snarare ofantlig upphandling. Hur många har räkna på skolbygge och fått vara med? Googlade på kvadratmeterpris för nyproducerad skola i storstäderna 1800kr/m2år, i Haparanda 2600kr/m2år.
  7 miljoner/år i överpris. Efter 7 år är tomten betald sen är det bara att fortsätta och mjölka kommunen på pengar. Hur många har fått räkna på projektet?? Hur kan ni Haparandabor tolerera detta, är själv utflyttad för länge sedan.

 70. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej Bep
  Då hela konceptet varit ute för upphandling så strider det inte mot likabehandlingsprincipen.

 71. undrande skriver:

  Enligt tidningarna påstås det att Haparanda besöks av 3 miljoner besökare/år, efter ”Tjautjeskopalatsets” nybygge räknar dom med 5 miljoner besökare, bollskit, det är 15000/dag som skall äta och skita, klarar reningsverket av det?
  Är det inte risk att det luktar skit vid Cape east? som ligger ett stenkast ifrån reningsverket.

 72. Pekka skriver:

  Blir mer och mer fundersam när du Sven som politiker och insyn i den innersta kretsen väljer att skjuta ifrån dig ansvaret. En av anledningarna till att vi väljer politiker är att de ska förträda oss medborgare på bästa sätt. Frågan blir också om inte SAP hade haft egen majoritet hur hade då ärendets utgång blivit? Om ni hade sagt nej till projektet av sakliga skäl varför inte utreda om de skälen står sig juridiskt. Jag kan nog tycka att ni lägger er platt för att inte bli sedda som bråkstakar !

 73. Sven Tornberg (c) skriver:

  Vi har sagt nej till projektet på sakliga skäl som vi ser det. Priset är för högt i förhållande till det behov som finns som vi ser det. Det finns en majoritet som anser annat och vi har reserverat oss mot det. Det är inte att skjuta ifrån sig ansvar, det är att konstatera faktum. Jag har inte mer insyn än vad du har, det jag har fått ta del av är offentliga handlingar.Om du tycker att det är att lägga sig platt att kräva återremisser och tom nyval så har du andra erfarenheter av politik än mig.

 74. Pekka skriver:

  Reservationer och krav kan väl fungera ibland men när det inte gör det måste man ” in i kaklet ” för att vara trovärdig. Vilket ni i oppositionen inte blir med ert agerande idag. Överklaga och löp linan ut så blir det lite substans i ert skrammel !