Det äts allt mindre kött i Sverige

NORRBOTTEN: Svenskarna äter mindre kött och mer svenskt.

Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Livsmedelsverkets råd har länge varit att äta mer grönt och mindre kött, för hälsans och miljöns skull.

Myndigheten uppger att genom att äta mindre än 500 gram rött kött i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. ”Det gäller särskilt charkprodukterna”.

Vidare uppges att köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Att äta mindre kött uppges även vara positivt för att hejda antibiotikaresistensen. Både för att det äts mindre kött, men framförallt för att det köps mer svenskt. ”Det är när det används antibiotika i onödan på människor och djur som problemet ökar. I Sverige använder bönderna mindre antibiotika inom djuruppfödningen än i andra länder”, uppger livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Det äts allt mindre kött i Sverige
  1. Skolkritan skriver:

    Det man aldrig läser om är hur mycket risken för cancer minskar. Handlar det om 0,0000001% eller 5% eller 0,045%????