Det blir förbjudet köra med mobil i handen

NORRBOTTEN: Den 1 februari 2018 blir det förbjudet att hålla i mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning när man kör ett motorfordon.

Regeringen beslutade under torsdagen, den 30 november, att införa denna ändring i trafikförordningen.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

I december 2013 infördes en luddig bestämmelse som innebär att det är tillåtet för förare att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara.

Enligt regeländringen spelar det inte någon roll om användningen av mobil under färd påverkar framförandet av fordonet eller ej. Förbudet gäller oavsett.

Publicerad i Svenska
9 kommentarer om “Det blir förbjudet köra med mobil i handen
 1. happisman skriver:

  Äntligen en vettig lag. Slut med sms vid ratten! Full uppmärksamhet behövs när man framför ett fordon. Frågan är om det också borde gälla cyklister?!

 2. sputnik skriver:

  Moment 22 haha

 3. Mad Max skriver:

  Ännu en ny lag som blir svår att kontrollera. Ska polisen hinna med det också, nu när det är resursbrist överallt? Ja det ska bli spännande att följa då den första boten skrivs. Men de ligger väl gömda vid vägkanten och spanar. Sedan behövs att gäng till för att stoppa dessa ”lagbrytare”. Vilket slöseri av resurserna.

 4. RiskAbel skriver:

  Mad Max sur o bitter som vanligt.. Sattsa nu dina sista leverne år på jorden att njuta, Energin din kommer att ta slut fortare än du vet, Glada tankar, för du kommer inte kunna gör nånting åt alla fallen.. dålig energi suger livsenergi.. Må gott. Nu kommer sommaren 2018!!

 5. Mad Max skriver:

  RiskAbel: Jag anser mig inte bitter eller sur, utan jag ser mig själv som en realist. Och hur kan du veta hur länge vi har kvar av energin på jorden? I vilket fall så kommer den dagen, varken vi vill eller inte. Med en väntan på den kommande sommaren, vilket jag också unnar dig. 😉

 6. matarengi skriver:

  de är väl inte en sak för polisen och åtgärda…utan de är att har du ett körkort utfärdat i Sverige så är de ju en naturlig sak att inte hålla på med mobilen när dukör…slutsatsen är att ta ditt eget ansvar..de här är inte en sak för polisen..utan en sak för dig..

 7. matarengi skriver:

  typ mad max och hans kommentar….de låter som ett utryck att polisen ska ta fast nån…och de är inte det de handlar om..mad max kanske är en ( polishatare typ sd..???!!!

 8. IOGT-NTO skriver:

  Hen som kallar sig matarengi måste vara på en egen spritfest, är det lätt att förstå. Det kan inte vara så lätt att leva på det sättet.

 9. Futurum casus skriver:

  Madmax: Lite ansvar får man ha själv som förare – vi är alla vuxna förhoppningsvis. Jag tycker inte det är konstigt att det skett så många olyckor med tunga fordon på senare tid. Jag möter ofta unga förare med mobiltelefonen i näven samtidigt som de kör ett 60tons ekipage.