Det klagas på vägen till Matkakoski

Den sommartid så flitigt använda vägen mot fisket i Matkakoski utgör en skakande upplevelse, intygar bybor. Foto: Marianne Berglund

Den sommartid så flitigt använda vägen mot fisket i Matkakoski utgör en skakande upplevelse, intygar bybor. Foto: Marianne Berglund

KORPIKYLÄ: – Vägen till Matkakoski från riksväg 99 är i jättedåligt skick. Nu är det dags att kommunen och Trafikverket gör något åt saken, sa en tipsare. Själv ville han inte ställa upp med namn och bild. De ville ingen annan heller under en tur längs vägsträckan i söndags, men enigheten längs vägen verkar total kring att något måste göras.

En tur med till exempel bussen längs den tre kilmeter långa vägen utgör en skakande upplevelse. En person uppger sig ha fått krockkudden på bilen utlöst på grund av ojämnheterna.

En annan liknar vägen vid en kalvrygg, där det gäller att hålla ena hjulparet längst upp på ryggen och det andra nästan utanför den asfalterade sträckan.
Vägen är för smal vid möten. Speciella mötesplatser nonchaleras av folk i mängder som kommer utifrån för att fiska lax sommartid. Argumenten för behov av åtgärder är som sagt många.
Ny driftansvarig
Haparandabladet tar kontakt med Trafikverket för att höra när vägen kan bli aktuell för att ses över.
Anders Karlsson har tillträtt jobbet som driftansvarig för Kalix driftområde som omfattar Kalix och Haparanda kommuner, samt driftområde Övertorneå där Övertorneå och Överkalix ingår. Han har börjat så sent som den 1 september. Det blir han som får besvara frågan om planerna för den tre kilometer långa sträckan ut mot Matkakoski.
– Vi har inga planer för den aktuella vägen. Det är svårt med de här mindre trafikerade vägarna. Enbart hål som uppkommer blir lagade, säger han och fortsätter:
– Vägen är i så dåligt allmänt skick. Den behöver grävas upp och dikas ur.
Kan inte lova något
Han konstaterar att det är andra än han som har hand om kommande vägprojekt. För honom är uppgiften att trycka på om vad som behöver göras.
– Till sommaren ska ju vägen från Hedenäset och söderut åtgärdas. Vi får kanske ta det då, men det är inget som jag kan lova, säger han.
De bybor som HB träffade i söndags uttrycker inga stora förhoppningar om snara åtgärder och ingen vill ställa upp för att då betecknas som en som klagar.
En konstruktiv tanke kommer dock upp under besöket.
– Vi kunde ta upp vägen vid nästa möte i byn. Något måste faktiskt göras, om inte alla, särskilt de som bor längre bort på sträckan, ska köra sönder sina bilar.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
3 kommentarer om “Det klagas på vägen till Matkakoski
  1. Stig Aspholme skriver:

    Är inte vägen privatägd? Det har ju stått en vägbom över vägen tidigare.

  2. Bigfisher skriver:

    Har kört vägen under flera år och den blir sämre å sämre för varje år..!!Så, Herr Karlsson, kör vägen själv, så ser Du hur dålig den är..”Det är svårt med de här mindre trafikerade vägarna”, hur i h-vete kan Du säga det, när det är en av dom mest trafikerade vägarna under sommaren (laxsäsongen)..?!?! Men å andra sidan, Du kanske är en sån obotlig teoretiker att Du inte kan stava till ”lax” å än mindre till ”mindre trafikerade vägar”…????

  3. En från byn skriver:

    Det är en allmän väg så det har aldrig funnits någon bom över vägen.