Det sista kapitlet i en femårig historia

HAPARANDA: Första världskriget nådde sitt slut 1918. Det är alltså hundra år sedan nu, och i år har även den femåriga berättelsen om Haparanda som ”Världens nålsöga 1914-1918” nått sitt sista år och slutet i berättelsen. På torsdagskvällen inleddes programmet. 

Nålsögat pågår till och med lördagskvällen. Berättelsen kommer att få avslut i byggnaden som kom att spela en central roll och samlingsplats under det första världskriget, och även under de gånga åren för framförandet av Världens nålsöga, nämligen Haparanda stadshotell.
Under lördagskvällen kommer Haparanda stad att uppmärksamma upphovskvinnan av nålsögat, Sara Frykman som varskott allmänheten om historiska händelserna i Haparanda vid tiden för första världskriget. Hon berättar för Hb om ledorden i arbetet med att sammanfatta de historiska händelserna som skildras projektet.
– Händelserna ska inte gömmas och inte glömmas, säger Sara Frykman.
Det är viktigt att hålla historia levande, och krig och flykt är ju något som ständigt upprepas genom tiden, påpekar Sara Frykman.
Framöver kommer Haparandaborna samt besökare i staden få möjlighet att ständigt ta del av kunskap kring den nämnda tidsepoken eftersom att Haparanda stad har beslutat att införa en permanent utomhusutställning på torget. Sara Frykman jobbar nu med att ta fram material till den utställningen.
Under gårdagskvällen invigdes även av en temporär utställning på stadshotellet om världens nålsöga 1914-1918.

Publicerad i Haparanda, Svenska