Dialog om var äldreboende ska placeras

Drygt 30-talet Haparandabor kom till torsdagens dialogmöte. Foto:nEva Spiik

Drygt 30-talet Haparandabor kom till torsdagens dialogmöte. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Under torsdagen genomförde Haparanda stad en medborgardialog med temat ”Placering av framtida äldreboende”.

Drygt 30-talet personer kom till stadshuset för att få information om den utredning som har utförts, för att hitta den mest lämpliga placeringen av ett särskilt boende i Haparanda.

Utredarna Göran Wigren, förvaltningschef vid samhällsbyggnadsförvaltningen, och Jimmy Henriksson, teknisk chef, har identifierat 14 möjliga markområden i centrala staden och landat i att två av dessa är bra.

Det ena området ligger i kvarteret Åran/Nätet (norr om Haparandabladet och mitt emot Shell). Det andra området är kvarteret Lunden, på den södra delen. Byggstart kan vara möjlig för båda områdena år 2020.

Under dialogmötet framfördes både positiva och negativa synpunkter om de båda områdena, och kommunalrådet Sven Tornberg (C) framhöll att ännu är inget bestämt. Utan nu vill politikerna veta vad folket tycker.

Den 8 april kommer kommunstyrelsen att behandla ärendet och lägga ett förslag till kommunfullmäktige, som kommer att fatta ett beslut den 15 april.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
14 kommentarer om “Dialog om var äldreboende ska placeras
 1. Mats Berg skriver:

  Det är ju anmärkningsvärt. ”nu vill politikerna veta vad folket tycker”. Vid detta möte deltog ett 30-tal intresserade av vilka flertalet (av bilden att döma) var politiker. Vem är FOLKET?
  Detta är i akt och mening ett uttryck för ett mycket fegt ledarskap i Haparanda kommun. Skenmanövrar som syftar till att undanta politiken dess ansvar. Ni är ju för fan VALDA för att styra.
  Just nu ägnar man sig åt en illa förklädd populism. Ungefär som MBL… förr körde företagen över arbetarna, nu tutar de innan…
  Vem är FOLKET?

 2. Mats Berg skriver:

  … noterbart är att Kommunalrådet inte ser sig som FOLKET… han sitter lite vid sidan av (om jag nu ser rätt) och kanske undrar vad och vem FOLKET är som ska tycka till…

 3. ee skriver:

  vilket vansinne. dödsstöten i kistan satsa på pensionärer.

 4. Gunilla Lindgren skriver:

  Bra med äldreboende i kvarteret nätet/åran mera centralt ,då kan vi som är i någorlunda form ta oss själva t e x till Hälsocentralen,Apoteket,affärer m m.

 5. Marita skriver:

  Det blir säkert bra med förslaget som Gunilla lagt fram.
  Idealiskt läge.
  Var glada i Haparanda och inte så negativa. Ni blir också gamla och behöver kanske komma till ett boende.
  Det bästa för Haparanda önskar jag. Ha en trevlig helg och var glad så blir din omgivning gladare !

 6. Fritidsfiskaren skriver:

  Men om man nu kallar till en medborgardialog kring en fråga som berör en investering i 150 Mkr-klassen, så är det väl inget negativt i det? Alternativet att politikerna beslutar, utan att inhämta synpunkter, kan väl knappast anses bättre. ”Mats Berg” försöker verkligen vinkla det till något negativt, även där det inte finns.
  Och ”ee” kan inte utrycka sig så man förstår vad han menar

 7. Mats Berg skriver:

  Jamen, käraste Fritidsfiskare. Kanske du kan besvara frågan vad och vem FOLKET är och vad FOLKET tycker… att det sedan måhända förankras bland 30 närvarande (politiker inte minst) är ju en intressant avgränsning av folket till en liten klick.
  Ordval: har du problem med uttryck som ”fegt ledarskap”, ”skenmanöver” eller ”populism”?
  voj, voj, voj…

 8. Knapsu skriver:

  Hissen går inte hela vägen upp hos somliga, vilket signaturen ee visar exempel på.

 9. Lunden besökare skriver:

  Lunden området ligger alltför avsides, jobbigt även för en frisk att promenera till tex buss stationen och alla butiker ligger lång bort

 10. Verkkosurfaren skriver:

  ee, trodde du hade flyttat redan, och tagit med dig alla företag och anställda du sa dig ha? Synd att du är kvar, men det kanske är en tidsfråga innan du pallrar dig iväg? Du beklagade dig tidigare då kommunen hade planer för att ta hand om gamla som behövde boende, vill jag minnas. Vad är då ditt förslag då på hur äldre vårdbehövande ska hanteras? Om din affärside med dina företag (om det nu finns nåt företag) bygger på nån ”slutgiltig lösning av äldrefrågan” e dyl, lär du få söka kunder. Varken JÖK-regimen eller oppositionen lär nappa. Men du är väl ett nättroll, eller- bara mycket korkad!

 11. "Realist" skriver:

  Vad blir det för ”äldreboende” ?
  Blir det ålderdomshem med personal?
  Det skulle behövas!

 12. Verkkosurfaren skriver:

  Mats Berg, vad vill du egentligen ha sagt? I ett inlägg för något år sedan skriver du ”ALLT som görs vänds till det sämre. Bra blir dåligt osv”…..du fångar Haparanda-och dig själv i ett nötskal- är du numera möjligen tyken över att dina sossar tappat makten? Om nu kf bjudit in allmänheten för dialog men allmänheten föredrar sedvanlig medborgerlig likgiktighet eller möjligen krypskytte i kommentater på hbwebben, är det kommunstyrets fel?

 13. Mats Berg skriver:

  Verkko…
  Ja, men vad är FOLKET då?

  och visst har du rätt. på något sätt fastnar man i den negativa karusell som HBwebben för med sig. Ber om ursäkt för det och ska genast bli Snäll.

  Men, vem och vad är FOLKET?

 14. Verkkosurfaren skriver:

  Mats, inte behöver du be om ursäkt, du är väl inte elak i dina inlägg direkt, även om vi delvis tycker olika. Men jag håller med dig om att hbwebbens kommentarer ofta blir en negativ karusell. Med anledning av det svala publika intresset för detta event i kommunhuset som du påtalat (om än lite vinklat), skarvar jag på din sista mening, du skriver ”vem och vad är folket”, jag undrar också ”hur och varför är folket” ? 🙂