Diskuterar ökade transporter till sjöss

NORRBOTTEN: Idag, onsdag pågår ett möte på näringsdepartementet i Stockholm där infrastrukturminister Tomas Eneroth har samlat ihop Kalix hamn, Luleå hamn och Piteå hamn, tillsammans med representanter från Sveriges allmänna hamnar. Det är första mötet i modern tid som en minister samlar landets hamnar. 

På mötet belyses vilken roll hamnarna spelar i framtidens godstransportsystem, samt vad som krävs för att fler speditörer ska välja sjöfart som fraktväg.

– Sjöfarten är viktig för Sverige, inte minst för att vi ska kunna nå klimatmålen. Regeringen vill att alla trafikslag används mer effektivt tillsammans, och här kan vi konstatera att sjöfarten kan utnyttjas mer. Hamnarna runt om i landet spelar en viktig roll för att vi tillsammans ska kunna nå dit. Jag hoppas att det här mötet kan bidra till mer samarbete för ökad sjöfart, både mellan offentlig sektor, näringsliv, akademin och hamnarna, men också hamnar emellan, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande.

Under våren 2018 kommer regeringen att presentera en godstransportstrategi. Regeringen prioriterar hållbara, effektiva och kapacitetsstarka godstransporter.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,