Dramatisk brand i torvtäkt i Männikkö

PAJALA: Under förmiddagen gick ett larm om en brand i en torvtäkt utanför Männikkö i Pajala kommun. Branden försvåras av de hårda vindarna och hotar att bli en skogsbrand, uppger insatsledaren Peter Pääjärvi på brandförsvaret i Pajala.

Branden i Männikkö bekämpas just nu brandvärnen från Pajala, Korpilombolo, Tärendö och Junosuando. Torvtäkten brann redan i förra veckan men har fått nytt liv genom de hårda vindar som just nu råder i området.

– Det är totalt ett ganska stort område som brinner med bränder på flera olika ställen. Branden ter sig som en glödbädd under jorden, det är stor rökutveckling och den är svårbekämpad. Eftersom det fortfarande är torrt är det stor risk att brandhärden vandrar mot skogen och att vi får ytterligare en skogsbrand, säger insatsledaren Peter Pääjärvi.

Branden i torvtäkten bekämpas alltså av ett flertal värn och man försöker nu få tag på brandvärn från andra kommuner samt markägare att bistå med det folket de har möjlighet till. Mannarna som bekämpar elden behöver avlösning då bland annat rökutvecklingen gör det tungjobbat. Det kan bli aktuellt att gräva brandgator för att begränsa branden. Peter Pääjärvi uppger vidare att han är rädd för att det kan bli långdraget.
– Vi har hopp om att få branden under kontroll då vindarna mojnar i kväll. Annars kan det bli långdraget. Om branden sprider sig till omkringliggande skog behöver vi kalla på helikopter, säger Peter Pääjärvi.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar:
En kommentar om “Dramatisk brand i torvtäkt i Männikkö
  1. Kent skriver:

    Nu får ni väl skärpa er Hbwebben. Var är alla intressanta nyheter? Granskningar av våra politiker i kommunerna nu när det är val år. Nä jag ids inte kolla webben längre då det bara står om trista grejer och inga bilder. Tidningen har oxå tappat. Övertorneå verkar helt obevakat. Det finns ju att gräva i men ni tycks blunda.