Efterlyst internationellt

Jani Kellokumpus passfoto. Foto: Polisen

Jani Kellokumpus passfoto.
Foto: Polisen

HAPARANDA: En 36-årig man som har dömts till fängelse för vållande till annans död, samt gjort sig misstänkt för ytterligare grova brott har nu efterlysts internationellt efter att ha hållit sig undan lagen i över ett år. 

Till Norran bekräftar en inspektör vid svenska polisens FAST-grupp uppgifterna gällande den efterlyste mannen som heter Jani Kellokumpu.

– Han kan befinna sig i Finland eller Sverige. Om någon har information så ring vårt tipsnummer, säger en inspektör vid svenska FAST-gruppen till Norran.

Han var tidigare skriven på en adress i centrala Haparanda, nu finns hans namn uppsatt på ”Europe’s Most Wanted-listan”.

Kellokumpu körde den 9 juli 2014 onykter längs väg 99. I höjd med Vojakkala förlorade han kontrollen över fordonet, varpå han körde av vägen och en av medpassagerarna som även var han far slungades ur bilen och avled.

Tingsrätten dömde den 20 maj 2016 mannen till två års fängelse för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik samt grovt rattfylleri.

Domen överklagades till hovrätten. Kellokumpu yrkade på att straffet skulle ändras till vård på grund av hans långvariga problematik med alkoholen.

I väntan på hovrättens bedömning försattes han på fri fot.

Ytterligare dödsolycka 

Den 19 juli inträffade ytterligare en dödsolycka längs riksväg 99 i höjd med Övre Kukkola. Fordonet som kördes av Jani Kellokumpu kolliderade med en lastbil som gjorde en vänstersväng. I samband med detta avled en av medpassagerarna, en man i 60-årsåldern.

Även denna gång uppges han ha varit påverkad av alkohol.

Det var efter den senaste dödsolyckan som Kellokumpu gick under jorden. Kammaråklagare Anna Bergström uppgav för HB i augusti 2016 att han återigen är misstänkt för grovt vållande till annans död, rattfylleri och vårdslöshet i trafiken. Men de hade inte fått möjlighet att höra honom eftersom att han avvikit.

– Man försöker få tag i honom, så är det. Han är häktad i sin utevaro, och det var ju ett tag sedan, säger hon och tillägger att förr eller senare kommer man dock att få tag i honom, eftersom den utdömda domen nu ska verkställas och mannen ska in i fängelse, sade Anna Bergström i HB den 28 oktober i fjol.

Den 25 oktober 2016 fastställde hovrätten tingsrättens dom.

Om du sett eller har uppgifter om den efterlyste mannen kan tips lämnas till den svenska FAST-gruppen som nås på telefon 010-5635540.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
18 kommentarer om “Efterlyst internationellt
 1. 994 skriver:

  Sånt kaos drickandet skapar 🙁
  Så sorglig hela historien, hoppas rättvisa skipas och han får sitt straff/rehab.
  Jag önskar er alla en vit jul.

 2. Fläsh skriver:

  Varför tar det 1 år för polisen att få gå ut med bild att killen är efterlyst? Det politiska korrekta styrande gör som de vill tydligen.

 3. Futurum Casus skriver:

  Varför fly undan straff? Preskriptionstiden för ”vållande till annans död” är fem år. För eller senare måste han sona sina brott.

 4. Tidningspolisen skriver:

  Varför tar sk ”ansvarig utgivare” ja du Örjan ofta din sk rätt att redigera insändare/ ta bort kommentarer? Formulera er såhär istället (Kommentarer förhandsgranskas inte av HBwebben och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.) Skulle bli bra mycket roligare och mer att läsa tycker många med mig så sluta göm dig bakom titeln ansvarig utgivare. Patetiskt!

 5. Örjan Pekka skriver:

  Hej Tidningspolisen,
  Jag tar mitt ansvar som ansvarig utgivare när jag redigerar och även i vissa fall raderar kommentarer. Det är inget jag gömmer mig bakom utan känner stolthet över.
  Debatten ska vara rak, så öppen som möjlig och saklig. Tyvärr brister en del kommentatorer i den frågan och uttrycker både hot och hat samt förtal.
  Systemet med ansvarig utgivare gör att det finns en person att ställa till svars, när det fallerar. Med öppna spjäll till kommentarerna skulle en person som utsätts för förtal ha mycket svårt att kunna gå vidare i någon fråga eller få rättelse när det behövs.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare HBwebben.se/Haparandabladet

 6. A skriver:

  Men Örjan Pekka… om du prompt måste in och redigera kommentarer, är det inte då bättre att helt eller delvis radera kommentarer. Jag under mitt alias kanske inte står för det du tar dig friheten att redigera kommentaren till. Har hänt mig flera gånger att du sätter ord i min mun jag inte står för!

 7. Örjan Pekka skriver:

  Hej A,
  Den redigering jag gör är att ta bort eller förmildra grova ordval. Borttagning kan ske bitvis eller hela meningar/stycken. Enstaka grova ord kan bytas men det ska inte ske tillägg.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare Haparandabladet/HBwebben.se

 8. Fläsh skriver:

  Bra A! Precis så är det och varför kommentera öht när det saxas till höger och vänster och hela poängen med själva syftet i kommentaren redigeras?! Jag har aldrig hört om nån tidning som redigerar insändare.. Vi är väl inte i Nordkorea eller Ryssland! helt otroligt egentligen i Sverige med det fria ordet som inte gäller alla tydligen. Metoo kampanjen gör det lika svårt för anklagade att ”gå vidare” men möjligheten finns..till skillnad mot Hb.. Så sitt du stolt på dina höga språkpolishästar.

 9. Örjan Pekka skriver:

  Hej Fläsh,
  Det saxas inte till höger och vänster. Det redigeras när kommentarer går över gränsen för vad som är exempelvis förtal.
  Jag, för min del, har inte hört talas om någon seriös och trovärdig tidning som ***inte*** redigerar insändare. Det är en del i uppgiften att vara ansvarig utgivare och därmed bära ansvaret för det som publiceras.
  Vill du vara din egen ansvarige utgivare, så är det fritt fram. Det finns många nättjänster som är gratis, som kan användas. Då förutsätter jag att du publicerar under ditt eget namn samt med vederhäftig kontaktinformation.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare Haparandabladet/HBwebben.se

 10. Fläsh skriver:

  Du Örjan skriver att: ”ta bort eller förmildra” är inte att saxa? Skärp dig. Hb är precis lika PK dvs politiskt korrekta som Dn, Ab, Expressen, och annan vänstermedia. Det som du upplever i din värld som seriösa tidningar har du gemensamt med ovanstående dito dvs att mörklägga och tysta ner. Låt folk skriva vad de vill och ta ansvar själva för kommentarerna. Det är det ”fria ordet ” som bara du har rätten till i ”din” tidning. Och varför ska just jag/vi skriva under med våra namn när man kommenterar nåt på HBwebben? Du har ju sagt på div möten i stan att ni spårar ip adresser.. Rena DDR fasoner!

 11. Örjan Pekka skriver:

  Hej igen Fläsh,
  Du behöver inte vara oroad över att vi spårar ip-adresser eller på annat sätt identifierar vem som gör kommentarer. Du har grundlagsfäst källskydd när du publicerar dig via ett media som har ansvarig utgivare.
  Läs gärna mina svar ovan igen, om du vill publicera dig under eget ansvar och eget namn.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare Haparandabladet/HBwebben.se

 12. Fläsh skriver:

  Hej Örjan.
  Citat: Kommentarsfälten skyddas heller inte av grundlagen när det gäller rätten att vara anonym, utan man måste lita på tidningens goda vilja. Och I ett omodererat kommentarsfält är det alltid den som skriver kommentaren som är ansvarig. Om man skriver ett inlägg och publicerar i eget namn eller pseudonym på en blogg, ansvarar man själv för sitt inlägg.: Slut citat. Jag tycker att om du/redaktionen ändrar i en insändare så gör en fot not så är det ok. Färdigkrigat för min del. Mvh

  https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/digitalt-kallskydd-en-introduktion/kallskydd-och-juridik/

 13. Justitia skriver:

  Örjan Pekka, Jag har vid några tillfällen fått insändare bortcensurerade eller ”redigerade”
  Men inte pga grova ord, förtal, eller något annat lagvidrigt.
  Jag har blivit åsiktscensurerad
  Alla vet vilka åsikter som inte anses PK.
  Men men, det kanske krävs lite ryggrad för att kasta skygglapparna?
  Örjan, när du PK censurerar mig hädanefter, ta då bort allt eller inget.
  Känner mig inte bekväm med din redigering.
  Ett problem försvinner inte för att man blundar för det.

 14. Örjan Pekka skriver:

  Hej Justitia,
  Det är inte frågan om ryggrad, utan att ett samhälle behöver gränser. Vid publicering gäller våra grundlagar, lagar och de pressetiska reglerna. Jag tolkar dessa för HBwebben.se och Haparandabladet och tar också praktiskt och juridiskt ansvar för det.
  Censurerad har du inte blivit, utan redigerad. Censur är förhandsgranskning som utövas av myndigheter och det är förbjudet. Vårt rättssystem bygger på ansvarsutkrävande i efterhand av det som faktiskt publicerats.
  Jag har inga möjligheter att tillämpa individuella redigeringsregler utan den som kommenterar på HBwebben.se eller skriver insändare till Haparandabladet får helt enkelt finna sig i att antingen bli publicerad, redigerad eller refuserad.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare för Haparandabladet och HBwebben.se

 15. Observer skriver:

  Wow Örjan Pekka som Stasiagent låter intressant må jag säga även om tanken aldrig slagit mig.
  Men för att förstå det hela så är det alltså HB som är ansvariga då de publicerar en kränkande artikel även om avsändaren skriver ut sitt namn eller har jag missförstått?

 16. Örjan Pekka skriver:

  Hej Observer,
  I medier där förhandsgranskning av kommentarer sker, är det ansvarige utgivaren den som ska stå till svars.
  Mvh
  Örjan Pekka

 17. Fläsh skriver:

  Hej Jurist. Nu hände det igen i hb webben att jag blev refuserad trots att jag bara skrev att jag gillade ditt inlägg tidigare… Helt otroligt

 18. Örjan Pekka skriver:

  Hej Fläsh,
  Du svamlar! Du måste ha skrivit kommentaren någon annanstans än på HBwebben.se. Jag har inte raderat någon kommentar där du uppskattat Jurists kommentar. Det finns heller ingen i tråden som kallar sig Jurist.
  Däremot raderade jag en kommentar av dig den 14 december, 13:51, då du ville göra en tråd till en invandrardiskussion.
  Mvh
  Örjan Pekka