Egendom kan ta stryk av vädret

TORNEDALEN: I samband med klass 2 varningen som SMHI utfärdade under gårdagen går försäkringsbolag ut med varningar om vad som kan hända med folks egendom vid den hårda väderleken.
När vinden tar i som värst kan saker som tegelpannor, vindskivor och plåttak blåsa av husen, och träd kan knäckas av blåsten. Samtidigt riskerar all den snö som fallit nu bli extra tung om det blir varmt de efterkommande dagarna. Att hjälpa våra kunder att förbereda sig inför en storm och kraftigt snöfall engagerar oss eftersom vi vet hur stora skador det kan orsaka, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam i ett pressmeddelande.
En vanlig villa som är byggd enligt norm ska tåla tyngd från normalt snöväder. Problemet är att det kan samlas mycket snö på en del av taket, till exempel mellan huvudbyggnaden och ett lågt liggande altantak.
Ibland kan det bildas is vid kanten på tak på grund av att varm luft smälter omkringliggande snö. Då kan det byggas upp ett isblock och v id tillräckligt tjock is kan smältvatten rinna baklänges in under takpannorna.
– Det allra viktigaste är dock att inte riskera liv under stormen. Det undviker man genom att förse sig med mat, ficklampor och värmekällor i förväg och stanna hemma, eller söka skydd inomhus, så länge stormen pågår, säger Erik Arvidsson.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,