Ekfors klippte strömmen för Toolanen

ÖVERTORNEÅ/KUIVAKANGAS: När Bengt Toolanen kom hem från ett sammanträde i Kalix vid 18-tiden på torsdagskvällen var strömmen till huset bruten. Lite förberedd var han då han fått samtal från grannen Tage Hietala, som hade sett att tre män från Ekforsbolaget varit där och gjort ingrepp i elanslutningarna.– Jag kontaktade genast tvångsförvaltaren. Han lovade ordna det så fort som möjligt. Kvällen fick jag dock tillbringa i stearinljusens sken, säger Bengt Toolanen.

Det första elinstallationsföretag som kontaktades avböjde att komma och avhjälpa felet. Det var i stället ett bolag från en annan kommun som kom för att återställa allt.

Anledningen till att Toolanen kommit på kollisionskurs med bolagets bedöms vara att han konsekvent valt att räkna bort den 33-procentiga höjning som tillkom för några år sedan. Motiveringen från Ekfors sida var högre kostnader bland annat på grund av den förra tvångsförvaltningen.

– Det som hänt mig tar jag som exempel på att tvångsförvaltaren klarar uppdraget bra, kommenterar Toolanen.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
43 kommentarer om “Ekfors klippte strömmen för Toolanen
 1. Ötå-bo skriver:

  Nu vet vi vad som gäller, vi som enligt lag har betalt till förvaltaren! Jag kommer från och med tisdag den 2 november, ha speciell uppsikt över personer som närmar sig min fastighet.

 2. tpk skriver:

  Bengt, du borde polisanmäla honom, för han har ju inte någon rätt längre att driva ett elbolag enligt lag. Vi är många som överväger att polisanmäla honom för olaga hot för brevet den 21/10. Håll uppsikt över era fastigheter.

 3. Erik skriver:

  Till alla Ekforskunder som fått hotbrevet.Gör en polisanmälan för olaga hot. Till Linda Ylivainio som hellre betalar till Ekfors än till tvångsförvaltaren.Tag kontakt med din polare Maud som är ansvarig för detta istället för att skylla på myndigheterna.

 4. Ötå skriver:

  Det här verkar ju inte ha något med den senaste tidens turer kring betalningsmottagare på utskickade fakturor att göra, utan att BT i likhet med Haparanda kommun väljer att prissätta sina elräkningar själv. Skilj på äpplen och päron tack!

 5. elman skriver:

  Gör Bengt likadant när han handlar på Konsum eller Ica, betalar godtyckligt?

 6. ohoh skriver:

  Till dig ötå: inte skiljer s-man heller på äpple och päron.. han ”lånade” av oss extra avgift på 33 procent under flera år vid förra tvångsförvaltningshistorian. Det var straffet vi fick betala för att staten ville inhämta sina skattepengar av honom. När tänkte han betala dem tillbaka? Aldrig. Nu hotar han med att klippa strömmen av de som inte betalar men också med höjda avgifter för de som blir kvar. Det pratas om 200 procent denna gång. Är kunderna fortvarande beredda på att stödja honom?

 7. Tornedalning50 skriver:

  Det är mycket svagt av ett före detta kommunalråd, Linda Ylivainio, och då också utbildad inom juridiken att inte kunna följa den svenska lagstiftningen. Inte är det väl den lille medborgaren, som skall föregå med gott exempel.

 8. elman skriver:

  Det är väl solklart att ni ska betala åt den som skickar fakturan, ni har ju tecknat ett elavtal med Ekforskraft och inte med någon förvaltare.
  Heder åt Linda som förstår detta.

 9. Heja Bengt skriver:

  Det är fint med folk som kan stå på sig mot orättvisor och översittarfasoner. Sådana som du, Bengt borde sitta vid fullmäktiges bord. Även jag håller utkik efter Ekfors personal med bultsaxar.
  Signaler som skickades till allmänheten genom att betala Styrman – av människan i Ötå-kommunen är helt klara – skit i den svenska lagen, Styrman är vårt lag och fader. Styrman trivs säkert nu när han näst intill skrämt ihjäl både unga och gamla människor med hot. Hoppas på en ny elleverantör.

 10. Elkund skriver:

  Bengt T.s fall visar med klar tydlighet, att förvaltaren tolkar Styrmans 33-procentiga höjning som det är; lagvidrig och kan dras av alla Ekfors kunder. Mao alla Ni som inte har betalat ännu, dra av 33 procent från nätavgiften innan betalning till förvaltaren. För ni betalar väl till förvaltaren?! Bra Bengt, att du visar (törs visa) vägen för oss andra! ”Ötå”, för s*tan vakna nu, det finns ju lagvunnen dom på att Styrman skall betala tillbaka höjningen! Har du sett några återbetalningar, inte jag iaf(!?!?)

 11. Elkund skriver:

  Det är utomordentligt anmärkningsvärt och skrämmande att endast 1.050 kunder har anmält sig till förvaltaren, enligt deras hemsida. Mao ”Mörkrets herre” har lyckats skrämma cirka 2.500 kunder i Tornedalen och alla dessa går mot den svenska lagen, när de betalar till Ekfors och därigenom hjälper till med allt som Styrman bedriver mot det allmänna (Obs! Mot oss, hederliga skattebetalare!) Hoppas att du är nöjd nu Linda, förresten hade du inte bättre bortförklaring till Ditt handlande!?

 12. Vattenfallkund skriver:

  Till ”elman”. Betalar inte du heller skatt?

 13. Vilket svammel skriver:

  Jättebra ”Elkund”, hade inte kunnat skriva bättre själv. :)) Frågetecken: Vad håller ni på med tornedalingar/Ötå-bor? Håller ni med en som Styrman, som leker katt o råtta lek med staten och dessutom är en dömd brottsling? Inte nog med det… Han fortsätter även att hota er och ni fogar Er. Detta är en mycket oroande utveckling. Vad fattas er och när ska ni vakna?

 14. elman skriver:

  Till Vattenfallkund; jag betalar skatt, men en faktura ska betalas till den som man har avtal med, hur har du tänkt att samhället ska fungera om man själv bestämmer vad summan på fakturan ska vara. Betala åt Styrman eller skaffa eget elverk.

 15. Genomskådat skriver:

  Signaturen: Elman? Är det du Micke?

 16. Fortsätt stirra in i väggen elman skriver:

  Du har lagt fel grund till ditt resonemang, och då skapat din ”egen lag”. Det finns flera som du. Envisa, så de blir blinda och döva till sanningen i frågan. Fråga dig istället, varför har styrman fråntagits det ekonomiska ansvaret?
  Varför har man tillsatt en tvångsförvaltare?
  Jo, för att försöka få ordning på Styrmans ekonomiska förehavande, eftersom han bevisligen inte kan sköta det själv. En förvaltare är dessutom den lagliga ”styrman” i skutan för tillfället.

 17. Vilket svammel skriver:

  ”Genomskådat”, Du är nog ganska nära sanningen, antingen är det ”mörkrets herre” själv eller någon av hans kortslutande lakejer!
  Läs Styrmans patetiska blogg om hans syn på Bengt.T.s historia, så förstår man att Styrman lever på annan planet med egna lagar och där hot,både direkt och indirekt, är dom elementära vapnen när det gäller ”olydiga” och trilskande elkunder,som inte fogar sig efter honom och betalar hans olagliga tariffhöjningar.

 18. Daniel skriver:

  Elman = styrman!

 19. Elkund skriver:

  Svar till ”Vilket svammel”. Patetisk blogg, det är väl ändå bara förnamnet. Som bekant,Styrman struntar i alla lagar, nu även personuppgiftslagen, då han lämnar ut Bengt T:s hela personnummer på nätet via sin blogg. Tänk alla vi som har betalat till förvaltaren; skriver han enskilda redogörelser inklusive våra personnummer även om oss?
  Vidare skriver denne man, utan skam, om ”korrumperade skattekronor” i bidrag till NSD. Med andra ord cirka hälften av skatteskulden i de två (hittills) konkursade Ekforsbolagen.

 20. Erik skriver:

  Väntar med spänning på när Styrman skall redovisa hur det står till på skatte och momskontona i Ekforsbolagen!

 21. Vilket svammel skriver:

  Vadå ”Erik”, redovisar, det är därför han är dömd till fängelse(för 2.a gången)och näringsförbud, just pga att han INTE redovisar någonting och jag hoppas att Hovrätten tar upp överklagan med förtur och skärper straffet till det dubbla!För tänk efter,hur skulle mörkrets herre annars haft råd o leka,katt o råtta lek i åratal,om han hade betalat skatter/moms som hederliga företagare gör? Mest skrämmande är,att det fortfarande finns tornedalingen som bockar inför fängelsekunden ifråga!

 22. Sixten Lautakoski skriver:

  Jag förstår mej inte på er Övertorneå och Haparanda bor och inte på myndigheterna som kan
  stoppa en sån här filur som Styrman och ekfors
  bolagen de är väl bara att ta bort att han får ej
  driva företag överhuvudtaget.

 23. Ötå-kommunbo skriver:

  Ja, jösses! Hur kan någon stå på Styrmans sida i detta spektakel, det är fullständigt obegripligt. Om alla byter elleverantör (det har jag gjort) så borde väl hans saga vara all rätt snart! För det verkar ju ta en evighet innan myndigheterna kommer till skott! Styrman utnyttjar varenda kryphål som finns för undkomma skatt och ansvar för sina handlingar!

 24. Elkund skriver:

  ”Vilket svammel”,du menar väl ”tornedalingar”:)?Du har HELT RÄTT ”Ötå-kommunbo”,Svenska staten är totalt ”tandlös tiger” när det kommer till kritan!Varför inte stifta nödlag pga att nödvändiga samhällsfunktioner riskerar att slås ut av en pajas som dessutom är en fängelsekund och väntar på ny dom,men pga alla kryphål i lagen så förhalar mörkrets herre in i det längsta och fortsätter sitt dj*vulskap och huserar helt hänsynslöst och inte BARA mot staten,utan även mot enskilda medborgare!

 25. Pentti Varg skriver:

  En annan fråga som Övertorneås befolkning bör grunna på i denna soppa är, vad är det för människor som utför Styrmans order?!
  Det kan man ju ta i beaktande när man nästa gång behöver en elektriker.

 26. Vattenfallskund skriver:

  Till ”elman”. Du pratar om att man skall betala till den man har avtal med, samt undrar hur samhället skulle fungera, om alla gjorde som dom vill. Det är ju skrattretande. Hur beter sig M.S (du???) ang. betalning av skatter? Snacka om att kasta sten i glashus.

 27. Vilket svammel skriver:

  Håller fullständigt med Dig ”Ötå-kommunbo”,men.. när stora förbrukare,såsom Ötå kommun (läs RÄTT: Linda Y=skattebetalarnas pengar),som egentligen borde vara rättesnöret för dom enskilda o rädda kunderna i området,lierar sig med Herr Mörker = Styrman och han får därigenom ekonomisk möjlighet att fortsätta sitt manipulerande mot alla!Så frågetecknet kvarstår:Vad kan enskilda göra, mer än att beskåda eländet från åskådarplats och knyta näven i fickan. Och hoppas på staten, som endast mumlar i skägget?!?

 28. B.Ödeln skriver:

  Mer..Enl.Styrmans blogg,så är förvaltaren ”eltjuv” och polisanmäls som sådan,vidare, alla tidningar i länet och dess ”journalistslödder är ett koppel ryggradslösa mutkolvar utan civilkurage som bara berättar maktens sagor”, fritt citerat från bloggen som Er el-direktör i Tornedalen skriver. Och då till den eviga frågan och då i synnerhet till Linda Y; När ska du vakna och se den verkliga Mikael Styrman,snart en före detta eldirektör!?

 29. Orolig skriver:

  Hej Ni! Jag tog tidigare ett beslut att inte kommentera artiklar mer pga att, denne Styrman förtjänar inte någon som helst uppmärksamhet.. Men vad som fick mig att ändra mig, var att mörkret själv kommenterar, utan skamkänslor som ”Elman”. Detta gjorde mig riktigt upprörd och heligt förbannad! Mycket bra sagt av dig ”Ötå-kommunbo”>SPEKTAKEL<,kan någon annan säga det bättre, utan att HB censurerar?!? Fråga;Varför har inte "elman" kommenterat något sen lunch,om inte?!?

 30. pallek skriver:

  Ni som inte bor i Tornedalen och har tvingats pga koncessionsrätten ha Ekfors som elleverantör borde inte uttala er om förhållandena med en elleverantör som höjer avgifterna pga att andra bolag inom den egna sfären går dåligt. Varför ska elkunderna betala för det? Varför är Ekfors dyrast med en fast avgift som är dubbelt så hög som för Vattenfalls kunder inom samma kommun? Är Ekfors ledningar guldbelagda eller är det hans privata herrgård och skogsbruk som kräver att kunderna går på knäna?

 31. pallek skriver:

  Koncessionsrätten måste avskaffas så att det finns en konkurrens även på ledningsnätet, det här är som i Sovjet. Är tvingad att ha en leverantör (som är dömd för ekonomisk brottslighet, suttit i fängelse, gjort olovliga avgiftshöjningar) som kan sätta vilket pris som helst för elanslutningen. Och Övertorneå kommun fortsätter att stödja honom, till vilket pris som helst. Jag kommer aldrig mer att sätta min fot i Ötå, inte ens att besöka marknaden eller stödja företagen där.

 32. Bengt Toolanen skriver:

  Tack för era kommentarer till artikeln om mina problem med Styrman när jag rakryggat sagt ifrån att jag ej accepterar hans maffiafasoner! Han försöker hämnas nu på mig genom osakliga och förfalskade påhopp på sin blogg. Enligt en jurist som ringt mig så är detta åtalbart förtal men jag vill för dagen inte sparka på en som redan ligger golvad genom den tekniska knockout han råkade ut för genom angreppet på mig. Med hans låga nivå på strategiskt tänkande bör han välja andra motståndare!

 33. Laglig skriver:

  Det verkar som det finns fler än Mikael S som har egna lagar, och betalar vad man sjäv tycker vara skäligt.Alla måste göra rätt för sig såväl leverantör som abonent . Den som inte betalar för sitt elnät kan gott sitta i mörker. BT,s sgerande drabbar oss alla andra som följer allmänt vedertagen betalningshyfs
  .

 34. Ny el leverantör skriver:

  I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut, jag drömde om att vattenfall var vår nya el leverantör. …..och alla krig var slut.

 35. Elkund skriver:

  Svar till ”Pentti Varg”, läs det senaste på ekfors.info vad gäller el-montörer som utför Styrmans smutsiga jobb, jag tror att det färdigkopplat för hans kortslutande lakejer!

 36. Bengt Toolanen skriver:

  Signaturen laglig är förmodligen direktör Styrman själv av argumenteringen att döma. Problemets kärna är att Styrman äger en monopolverksamhet och därmed måste han böja sig för att samhället vill vara med och kontrollera skötseln av bolaget inkl. taxesättningar. Det är således inte ”min” lag jag följer när jag ifrågasätter att betala enligt av Styrmans påbjudna lagar. Dessutom har ju han själv dömts till fängelse när han levt efter sin egen uppfattning om lag och moral.

 37. Arne Honkamaa skriver:

  Eftersom en del verkar tro att kommunstyrelsen tagit beslutet att betala till Ekfors i stället för till tvångsförvaltaren vill jag klargöra att beslutet tagits av kommunalrådet utan inblandning av vare sig styrelse eller arbetsutskott.

 38. elman skriver:

  Till diverse signaturer som kommenterar denna artikel varför namnger ni inte er själva, men vill veta vem jag är?

 39. Vilket svammel skriver:

  Svar till”Bengt.T”, mycket bra att su stod på sig mot Styrman samt mycket bra kommentarer och varför bry sig om någon som denne eldirektör (snart fd sådan) är!?! Men det är nog snarare ”Elman” som är självaste ”mörkets herre” eller någon av hans närmaste kortslutande lakejer,som inte kan härja helt fritt, enl ekfors.info! Bra poäng av dig ”Pentti Varg”, El-montören kommer fram i förvaltarredovisningen, som är en allmän handling, så att alla kan akta sig för en sådan kortslutare i framtiden!

 40. B.Ö. skriver:

  ”B.Toolanen”: Styrman förgör sig själv eller rättare sagt, har redan gjort det och rappakaljan som han skriver på bloggen är det ingen som tar på allvar, så du behöver nog inte göra mer än att skåda förfallet från sidan. ”Pallek”,var inte så hård mot Ötå, det är Styrmans ”knähund” Linda som ensam har tagit beslutet om betalning till Ekfors och du är nog ganska nära sanningen,vad gäller ”herrgård” eller hans så kallade lekstuga norr om Ötå och sen alla ”leksaker”, allt från skotrar och bilar till helikoptrar!

 41. Jan skriver:

  Talas om 30 procent prishöjningar av elpriset. Har väl förekommit med andra elleverantörer än Ekfors kraft. Borde väl i rimlighetens namn bli samma engagemang med betalvägran och dylikt till dessa leverantörer. Konsekvensen av betalvägran är väl att strömmen klipps oavsett vem elleverantören är? Vad elpriserna baseras på kan vara svårt att veta för en lekman. Det är nog branschen utifrån var och ens förutsättningar som sitter inne med information/data som kan göra en korrekt kalkyl för elpriset.

 42. Vattenfallskund skriver:

  Till ”elman”. Vem som skriver är inte relevant, men en förklaring är att man är ju orolig för repressalier. Gissa av vem…?

 43. Erling Larsson skriver:

  Så Mikael har tagit fram saxen igen.