El från Tornedalen ska driva Googles datorer

ÖVERTORNEÅ/PAJALA: Nu står det klart att all el som kommer att produceras under tio år vid Maevaara vindkraftpark i området mellan Övertorneå och Pajala kommuner kommer att driva Googles datacenter i Hamina i Finland.

Som Haparandabladet skrivit har byggstart varit planerad till tidigast sommaren 2013 och nu tycks byggstart vara nära. Avverkning sker redan för de vägbyggen som krävs i området.

Från början planerades för 44 vindsnurror. Antalet minskades till 36 och nu står det klart att i en första etapp kommer 24 stycken, med en högsta tillåtna höjd på 184 meter och högsta tillåtna ljudnivå 40 dB, att byggas.

I det pressmeddelande som de inblandade företagen går ut med på tisdagen står bland annat följande:

– Tack vare avtalet med Google har Vindkompaniet O2 säkrat 100 procents finansiering av byggandet av den nya vindparken från det tyska försäkringsbolaget Allianz. Projektet som omfattar 24 turbiner med en kapacitet på 72MW har redan beviljats relevanta bygglov och tillstånd och uppförandet kommer att börja under de närmaste månaderna.

Satsningen i Maevaara uppges vara företagets första investering av förnyelsebar energi i Sverige och David Jones, ansvarig för förnybar energi på Allianz, ser det som en intressant affärsmodell för fortsatta vindkraftsinvesteringar.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
7 kommentarer om “El från Tornedalen ska driva Googles datorer
 1. Mad Max skriver:

  I Finland subventioneras elen från vindkraftsverken med en garanti till priset 105 euro/ MWh. På Nordpool spot kostar elen 39,85 euro/ MWh. Hur kan lönsamheten vid dessa vindkraftsverk tänkas bli efter att subventionerna avvecklas? Just nu pågår en byggboom utan dess like. Många vill vara med om att roffa åt sig skattebetalarnas pengar. The show must go on!

 2. Hepp skriver:

  Att staden Hamina heter Fredrikshamn på svenska bör nämnas.

 3. Dr Leif Bergdahl skriver:

  El från vindkraftverk är olönsamt utan statliga subventioner. Åker man omkring i Tyskland med bil finner man att ett oerhört stort antal av dem misspryder landskapet. Nu är det överfullt i Tyskland och för tyska pengar skall nu även Tornedalen missprydas. I Stockholms skärgård där de som bestämmer bor saknas de störande vindkraftverken. Dags för oss tornedalingar att säga nej till exploateringen av vår vackra natur!

 4. Pankkukruunu skriver:

  Jag åkte omkring i Tyskland år 2001 och såg då att autobahnkanterna på många ställen var fullpackade med vindkraftverk.Tänkte då att det var en bra placering. Motorvägen hade ju redan förstört naturen.

 5. Pankkukruunu skriver:

  Ordet för hamn på meän kieli är hamina.

 6. B. Esserwisser skriver:

  Aha…. ”Från början planerades för 44 vindsnurror. Antalet minskades till 44 och nu står det klart…”

  Vilken minskning 🙂

  Men kul med lite datorhallar i våran region, både Sverige och Finland. Nån nytta av kylan ska man väl ändå få ha…

 7. Örjan Pekka skriver:

  Hej B. Esserwisser,

  Tack för påpekandet. Har korrigerat felet. Vi har rätt antal i tidningen, alltså att antalet minskades från 44 till 36.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se