El- och energiprogram på skola gav jobb åt alla

HAPARANDA: El- och energi- samt naturvetenskapliga programmen ger största chanserna till jobb. Både på Tornedalsskolan i Haparanda och Laestadiusgymnasiet i Pajala hade alla studenter från 2005,  jobb eller eget företag fem år senare.

Det är Svenskt Näringsliv som med hjälp av SCB har rankat gymnasieutbildningarna i Norrbotten. Detta kanske kan ge en viss fingervisning när det gäller att välja utbildning för att hitta jobb – och också välja yrken med en bra lön. Samtidigt är arbetsmarknaden i ständig förändring.

Den nu aktuella rankningen visar att de naturvetenskapliga programmen 2005 kom att ligga i fas med behoven. Av de elever som då gick detta program i Arjeplog, Pajala och Haparanda – och och tog studenten – hade ingen, fem år senare, tvingats använda sig av a–kassa för arbetslöshetsunderstöd.

Högst årsinkomst i länet ger el- och energiprogrammet på Välkomnaskolan i Gällivare. Där hade de studenter som tog examen 2005, en årslön på 422.000 kronor.

Det är sjätte året i rad som Svensk Näringsliv kartlägger vilka gymnasieutbildningar som ger jobb, hög lön och högst andel utexaminerade studenter.

Publicerad i Haparanda, Pajala, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “El- och energiprogram på skola gav jobb åt alla
 1. Mad Max skriver:

  Vilken lyckad satsning på utbildning. Den ligger helt rätt i tiden, med allt mer skenande priser för energin. Till exempel så har elproducenterna använt sig av alla möjliga trix för att höja priserna. Det har tillkommit än det ena, än det andra påslaget. En vanlig konsument klarar snart inte av att tyda fakturorna utan juridiskt hjälp. Hur blev det på detta viset?

 2. Stig Aspholme skriver:

  Glöm inte bort vem som reglerar elmarknaden!

 3. Janne Johansson skriver:

  Nej, berätta Stig?

 4. Stig Aspholme skriver:

  Eon, Vattenfall och Fortum är de tre stora elefantertna, som styr och ställer. Andra mindre aktörer spelar inge påverkbar roll i sammanhanget. Energimarknadsinspektionen, som skall verka för konkurrens på elmarknaden har dessa tre aktörer att ta hänsyn till. Alla dessa tre ingår i en sorts kartell, som styr priissättningen, då dessa tre delat upp marknaden sinsemellan. Avregleringen som skulle skapa fri konkurrens och lägre priser, har haft motsatt effekt. Så marknaden blev än mer reglerad.

 5. Janne Johansson skriver:

  ok..och vilket parti såg till att det blev så

 6. Stig Aspholme skriver:

  Du verkar ju ivrig att få berätta detta!

 7. Tomtemor skriver:

  El- och energiprogram på skola gav jobb åt alla!
  Men halåå gubbar! vad har den här artikeln med elpriser att göra?