Eldfängt nyår på Victoriatorget

Brinnande konstintresse vid Victoriatorget under nyårsaftonen. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA/TORNEÅ: Systerstädernas dubbla nyårsfirande är en tradition som vuxit sig stark. Kontaktytan utanför köpcentrumet Rajalla kokar under torsdagskvällen.

Sakta, men säkert har det svenskfinska samarrangemanget utvecklats till en folkfest av stora mått. Uppskattningsvis 3.000 personer trotsar isande vind och söker sig till Victoriatorget under de två timmar det officiella programmet tar i anspråk.

Stämningen är uppsluppen, närmast euforisk. Med en avgjort mångkulturell prägel. En nyckel till svallande känslor är utmärkta husbandet Partypilami, som svänger på finska, svenska och engelska – ett gäng unga och begåvade musikanter från Uleåborg som direkt får med sig publiken.

Världens kör under ledning av Ann-Sofie Ailovuo bjuder på syrisk sång och dansskolan Stage från Torneå gör fartig koreografi inspirerad av naturkrafterna. Strax innan det svenska nyåret bjuds på raffinerad eldkonst med regissörer från flyktingboendet vid Cape East.

Fyrverkerierna vid de två tolvslagen är tilltagna, men blir snarare en bonus än kvällens huvudnummer.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Eldfängt nyår på Victoriatorget
  1. Talvik Henriksson skriver:

    Skärp dig, Suonvieri. Du nåmner bara de flyktingar som har kommit till Haparanda. Och undviker att nämna de som bor i Torneå, 300 flyktingar. Och det var på finska sidans nyårsfest. Tornebor upplevde ingen nedräkning av sista sekunderna av året 2015, istället fick de höra syrisk sång. Vad var meningen att höja boende på cape east till skyarna? Tyckte ni att markera det svenska humanitärä stormaktens hypokratiska åsikter i jämförelse till finländarnas vulgärä attityder mot flyktingarnas misär? Iaf det upplevdes så. Hoppas att detta inte upprepas nästa år!!

  2. Vem vet? skriver:

    Bra bild Lasse, snarare 1000 personer på torget enligt min uppskattning…

    Vad säger ordningsmakten om antal deltagare?!