Eldkonstverk ska brinna mellan nyåren

Workshopledaren Johanna Ponkala har tillsammans med ett 15-tal flyktingar från Cape East skapat ett eldkonstverk. Foto: Eva Spiik

Workshopledaren Johanna Ponkala har tillsammans med ett 15-tal flyktingar från Cape East skapat ett eldkonstverk. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: I Haparanda och Torneå blir det ett traditionsenligt nyårsfirande på Victoriatorget på gränsen. Ett nytt inslag för i år är ett eldkonstverk, som flyktingar har varit med att skapa.

Workshopledaren och bildkonstnären Johanna Ponkala, från Torneå, berättar att ett 15-tal flyktingar, som bor på asylboendet Cape East i Haparanda, har kommit med olika idéer på hur ett eldkonstverk kan se ut. Därefter har hon blandat alla dessa idéer med sina egna. Finsnickaren Noman Abiad, från Syrien, har tagit en ledande roll vad gäller det praktiska utförandet.

Resultatet, som påminner om människor som håller varandra i händerna, ska symbolisera Världens fredligaste gräns och öppenheten vid gränsen.

Konstverket ska placeras innanför stängslet på Barents Center-området. Det vill säga på Concents mark.

– Där står den tryggt, eftersom området är bevakat dygnet runt, säger kulturarbetaren Pia Suonvieri med tanke på att finska myndigheterna vaktar gränsen.

Mitt emellan det finska och svenska nyåret kommer det intjärade konstverket att tändas.

Vid en presskonferens under måndagen berättar  Pia Marttinen (också kulturarbetare) att det för övrigt blir en landskamp i fyrverkerier, det vill säga dubbla sådana. Samt tal, uppträdanden av bland annat dansskolan Stage, Cape East-band och Partypilami. Och som tidigare år blir det även tennstöpning och försäljning av smått och gott.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “Eldkonstverk ska brinna mellan nyåren
  1. Kustbo skriver:

    Kul ide o framåtanda!