Elsäkerhetsverket har stängt strömmen i flera byar i Haparanda kommun

HAPARANDA: Elsäkerhetsverket beordrade Vattenfall att se till att strömmen skulle stängas på en sträcka från Risudden i norr till en del av handelsområdet i Haparanda i söder. Faran med lutande stolpar angavs som orsak. Strömavbrottet trädde i kraft klockan 16.25 på fredagen och det är högst oklart när felet kommer att åtgärdas.

Anledningen till att Elsäkerhetsverket beordrat avstängningen är att tvångsförvaltaren av Ekfors Krafts anläggningar, Johan Gullesjö, inte har lyckats få tag på elektriker som kan åtgärda de fel som uppstått längs linjen.

– Det är några lutande stolpar i Mattila som är orsaken. Gullesjö har ju vetat om det i en månads tid och har inte gjort något åt det, säger Alf Simu, Risudden, som jobbar för Ekfors Kraft.

– Vi skulle kunna slå på strömmen i vissa delar, men får inte göra det enligt Elsäkerhetsverket.

Ström saknas nu från OKQ8, Netto och ett par andra butiker i Haparanda och norrut till och med Risudden. Vattenverket är utan ström, några ladugårdar med flera anläggningar längs älven och naturligtvis befolkningen i berörda byar.

Tvångsförvaltare Johan Gullesjö säger att han just nu gör allt för att få tag på elektriker som kan göra jobbet åt honom.

– Det gäller att få elektriker som isolerar området där felen finns för att minimera skadan för strömavbrottet så långt det är möjligt.

Du har vetat om de lutande stolparna men inte vidtagit några åtgärder. Varför?

– Jag visste om det redan i somras. Då sa Vattenfall att det inte var någon fara. Jag träffade Elsäkerhetsverket och de sa att det var så blött i marken att de ville ha på sig oktober månad ut. Beslutet att stänga kom i dag klockan 16.25.

Till sist säger Gullesjö att han hela tiden försöker få kontakt med elektriker som kan göra jobbet. Varken han eller någon annan kan för närvarande säga när strömmen kan vara tillbaka.

 

Publicerad i Haparanda, Övertorneå Taggar: , ,
22 kommentarer om “Elsäkerhetsverket har stängt strömmen i flera byar i Haparanda kommun
 1. RoR skriver:

  gullesjö kan ju alltid höra med styrman om han kanske känner till ngn elektrikter med rätt kompetens. som det nu är, så lyser lyset med sin frånvaro…..med eller utan styrman. ironi på sköljande nivå

 2. P-O skriver:

  Det var det absolut dummaste jag har hört i hela denna dokusåpa. Hur i h-vete kan de stänga av strömmen utan att förvarna oss abbonenter. Nu får det fanimej vara nog. Nu räcker det

 3. Mad Max skriver:

  ”The show must go on”! Ingen ände på denna fars längre.

 4. Lars Segerlund skriver:

  Vattenfalls egna elektriker borde kunna ågärda felet och slå på stömmen. Fakturera kostaden på tvångsförvaltaren.

 5. Tommy skriver:

  Nä vad ska jag göra nu jag har ju små barn som vill ha varm välling

 6. Tommy skriver:

  Välling

 7. marko korpikylä skriver:

  Voi helvete ingen el eller vatten saatana Styrman och Gullesjö och inte ens svensk stat gör inget perkele

 8. Niclas skriver:

  Är det samma stolpar som Styrman påvisade tidigare som hade träkilar som stöd och var livsfarliga? Låt nu Styrman åter styra skutan på rätt köl, det här är ju larvigt.

 9. fd Mattilabo skriver:

  Det är inte klokt! Hur f-n får detta hända? Total mörker på alla sätt!!

 10. Stefan H Ericson skriver:

  Så går det när man sätter en advokat till att sköta el leveranser. Det är en parodi på rättssamhälle när man försöker strypa Styrman. Låt honom hållas så får alla den el de behöver. Men Jantelagen är stark i Norrbotten. Tyvärr är det faktum och det går inte att stoppa verkligheten. Man kan för stunden kväva den men inte stoppa den.

 11. Karungi skriver:

  Dom här problemen existerade inte med Mikael bakom spakarna. Cirkusen som skulle ta slut när herr Gullesjö tog över uppdraget fortsätter men den här gången så har den med ansvar ingen kompetens och ingen ansvarskänsla. Jag är villig att hålla med om att en man utan kompetens i ämnet får ansvara för en samhälls viktig funktion. Resultatet visar nu när barnfamiljer står utan el och VATTEN samt att kommunen inte tar sitt ansvar, 5 timmar har gått och vi har ingetdera.

 12. Karungi skriver:

  Dom här problemen existerade inte med Mikael bakom spakarna. Cirkusen som skulle ta slut när herr Gullesjö tog över uppdraget och nu visar sig resultatet visar nu när banfamiljer står utan el och VATTEN samt att kommunen inte tar sitt ansvar, 5h har gått och vi har inget dera.

 13. ta ansvar skriver:

  Gratulerar till ett av det mest hjärndöda beslut man kan se! Det finns många äldre multisjuka i området, hemtjänsten gör det som kan… Hur kan man ta ett sånt beslut en fredag kl 16,00, stänga och gå hem i Stockholm??? Gamla och sjuka får frysa och vara utan vatten och toalett (som inte får vatten när strömmen är borta)… snacka om att ha otur när man tänker! Vem tar ansvar?Har inte dessa stolpar stått i evigheter? Kan man inte göra detta under en vanlig arbetsvecka?

 14. ta ansvar skriver:

  Grattis! strömmen tillbaka… när får vi vatten?

 15. Johan Isaksson Mattila skriver:

  Jo, Ja jävlar de va snyggt jobbat från elmyndygheten, att en fredag vid 16.00 beordra detta. Men de tog dem nästan halvåret få ut näven där bak, jag anmälde stolparnarnas position en vecka före midsommar och fick själv ta beslut om att stänga av en del av vårt företags verksamhet precis inför sesong. Vårt företag gjorde en rejäl förlust, men hade inget val efter den arbetsmiljöanalys vi gjort. Ikväll vaktar V– fall personal eller vem de är? De vill inte svara på vems uppdrag de är.

 16. "Eller hur..." skriver:

  Åh, jag lider med er! För tre månader sedan var jag en del av detta vansinne, men tittar nu det hela från andra sidan av Väylän! Sålde huset och flydde! Fick nog! Hoppas att allt ordnar sig med ert bästa! Fyj skam säger jag till myndigheterna och regeringen!

 17. rob skriver:

  Skrattretande !

 18. GW skriver:

  Hoppas de drabbade, privata som företagare, stämmer staten, som är ytterst ansvarig, och kräver dem på ansenliga belopp. Som ovan framgår, hur kan man släcka allt en fredag 16.25? I slutet på oktober? Det är totalt omdömdeslöst.

 19. Sunt förnuft skriver:

  Undrar om modet skulle räcka till att fimpa strömmen på Svea vägen i Stockholm, om en stolpe skulle luta??
  Knallkorkar SKALL inte ha befogenhet att ta beslut som drabbar oss på detta vis!!!

 20. Trippel J skriver:

  ge er på konkursförvaltaren och herr styrman..liknande saker kommer att ske på flera ställen i ekforsnät
  fattar ni inte att dom fått varningar och inget hänt,, vad gör man då.. jo stänger

 21. lilla My skriver:

  Haa. Det var en fredagsfylla som orsakade detta! Herrarna satt i puben och tävlade vem som kommer på det jävligaste för folket i Tornedalen..

 22. Strömovattenlösa skriver:

  Den 11 oktober har konkursförvaltaren fått reda på att han omgående måste åtgärda dessa stolpar i fredags då det var den 21 oktober hade han ännu inte gjort något, så därför fimpade vattenfall strömmen på order av el-säkerhetsverket.