Elstrid trappas upp – Ekfors polisanmäls för sabotage

HAPARANDA/KARUNGI: Elkriget mellan Haparanda stad och Mikael Styrman trappas åter upp: Han är nu polisanmäld för sabotage sedan han i måndags kopplade ur strömmen till vattenverken i Karungi och Korpikylä samt skolan i Karungi.

– Eftersom dricksvattenförsörjningen äventyras, är sabotage en lämplig rurbricering, säger kommunchef Patrik Oja.

Chefsjurist Göran Morén vid Energimarknadsinspektionen (EI) bekräftar för HB att en begäran om tvångsförvaltning av Ekfors Kraft ab kan komma att skrivas under av generaldirektören under tisdagen.

EI:s handläggare fick vid 14-tiden i måndags vetskap om att Styrman brutit strömmen, vilket innebar att också vattenpumparna slutade fungera med dricksvattenbrist som en följd.

Styrman hävdar att Haparanda stad egenmäktigt gjort en inkoppling utan att inhämta tillstånd från eldistributören.

– Det finns ett regeringsbeslut på att Haparanda får ansluta sina anläggningar på Ekfors nät och då kan inte nätleverantören stänga av strömmen på det här sättet, säger Morén.

Kommunchef Oja jobbar också med en skrivelse till Konkurrensverket om ”Ekforsaffären” som kommer att skickas iväg idag eller imorgon onsdag.

– Det blir en kortare skrivelse som vi senare kommer att komplettera.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , ,
6 kommentarer om “Elstrid trappas upp – Ekfors polisanmäls för sabotage
 1. Lars Segerlund skriver:

  Mikael Styrman han trotsar allt. Män hur länge, när Ekfors krafts kassa sinar. Då tystnar mikael styrman. Det är synd, måste man ändå tycka.

 2. Bondförnuftig skriver:

  Mycket märkligt att en modern demokrati tillika välfärdsstat kan tillåta en clown att hantera/ansvara för vitala samhällsfunktioner.

 3. Beundrarna från Torsvägen skriver:

  Bra Styrman, trots allt finns det en hel del personer som beundrar dig och din ork. Det är ett svaghetstecken att kommunalpolitikerna inte kan samverka och komma överens om elförsörjningen i staden. Vad säger det om det politiska etablissemanget. Att förstatliga eller ropa på myndigheter är snarare vänsterpolitik och inget annat!

 4. mie skriver:

  Beundrarna på Torsvägen! Oavsett vad det är för färg på regeringen, så behövs det ett självständigt rättsväsende, lagar och regler. Annars skulle vi ha anarki och det är väl att gå för långt!

 5. sigman skriver:

  Att Mikael Styrman åter blir rubrikernas man förvånar mig inte. Han har ju tidigare figurerat i ett antal brottmål med förödande konsekvenser som följd för honom som person. Kronofogdemyndigheten, är han ju tidigare bekant med.
  Åter sätter han klackarna i jorden, och klipper all ström för behövande. Stjäl vattnet och kraften för fungerande skola. Han är nu polisanmäld för sabotage sedan han i måndags kopplade ur strömmen till vattenverken i Karungi och Korpikylä samt skolan i Karungi.

 6. Knapsu skriver:

  Att sabotera elförsörjningen för offentliga instanser borde falla under terroristlagen och borde innebära att Styrman får en huva över huvudet, ett stolpiller och förses med blöjor, för att sedan skyndsamt medelst flyg fraktas till Guantanamo Bay där det nu finns ett par lediga burar.