En kunglig invigning

PAJALA: Under måndagen invigde Sveriges konung Carl XVI Gustaf en lada på myren Vasikkavuoma.

Ladan invigdes som ett kulturminnesarv då dessa ängslador är en viktig del av historien. De berättar om tider då ängsmarkerna var en viktig resurs i jordbruket.

– Det här är ett ställe där man har försökt hålla de här ladorna i så gott skick som möjligt och då hoppas jag att det här initiativet engagerar folk att bevara dem för framtiden, för det är ett kulturarv, sade Hans Majestät.

I dag finns endast en tiondel av alla lador i området jämfört med 1950-talet.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “En kunglig invigning
 1. Arbetare skriver:

  Äntligen ett uppdrag som är värdig en överklassare.
  Resan med ”privatflyg” blir onödig dyr med tanke på ladans värde. Undrar vad Pajalaborna får betala för omkostnader, i form av ”kalixrom”, renfile,hjortronparfe och exklusiva presenter? Huvudsaken är att arbetarklassen i Pajala är nöjd.

 2. Verkkosurfaren skriver:

  Kul att vår lokala kultur och historia uppmärksammas på allra högsta nivå! Hoppas statschefen fick med sig fina intryck och smakminnen från Tornedalen. Välkommen åter, all reklam för bygden är bra reklam.

 3. besserwisser skriver:

  Den nye moderaten.

 4. us skriver:

  oj.oj vad fint att kungen har invigt en lada .

 5. Janne L skriver:

  Jag har ett utedass på en annan myr i Tornedalen. Jag vill också ha kungen till invigningen, han får dock ta med rommen och filen själv från Hötorgshallen. En kunglig skit som första skit skulle vara en perfekt invigning.

 6. Arbetare skriver:

  Heja Janne L! Fränare finns inte. Kungen står över all skit!

 7. Verkkosurfaren skriver:

  Utedass på myren, underbart! Ser framför mig en flåsande Janne L på väg mot sitt dass med ansträngd blick och en rulle dasspapper från Coop i handen. När Janne kommer fram är dasset upptaget för att Arbetare sitter där. I kommentarerna på Hbwebben finns underlag till en helt ny romanserie i samma anda som Arto Paasilina och Mikael Niemi. Vilken författare hinner först? 🙂

 8. staffan skriver:

  Kungahuset har ganska många personer som lyfter ett högt socialbidrag, så det gäller inte bara i Haparanda o många andra liknande orter som många tar upp i detta forum.
  Vore bra om man fick välja med ett kryss i deklarationen om våra skattepengar ska gå till kungahuset, till lyxliv för de blåblodiga utan innehåll. Finland kan välja sin president. Detta borde intressera de flesta demokrater som är måna om frihet o valmöjlighet för vart dina skattepengar ska gå.

 9. Petter Dass skriver:

  Det finns en film som behandlar ämnet, Kunglig toalett av Lars Molin.

 10. Verkkosurfaren skriver:

  Håller med Staffan, vore bra om man vid valet kunde kryssa i till vad skattepengarna ska gå, ännu bättre om man kunde ange sitt eget kontonummer. Apropå Petters info om att Lars Molin redan gjort en film om Kungens dass, var det ju en nyttig påminnelse. Jag minns ej hur filmen slutade, men eftersom det var Lars Molin, antar jag att det ”sket sig”.

 11. Petter Dass skriver:

  Svaret hur det gick finns på Youtube, Kunglig toilette.

 12. Vad kostar norrland? skriver:

  Det där med kungahuset hur mycket det kostar, det får man tilbaka i momspengar från alla turister som besöker Stockholm!

 13. staffan skriver:

  SVAR:Du är alltså inte för valmöjlighet för mig som betalar hög skatt och detta med frihet gäller bara för vissa när dem själva tjänar på detta.
  Du får gärna ha ditt kungahus men betala för det själv.