”En slakt av gamla aktieägares pengar”

PAJALA: Northlands finansiella kris är löst. Men det är småspararna som förlorar på det och ekonomen Claes Hemberg menar upprört att ledningen borde be om ursäkt.

Genom att ta in tre nya finansiärer ges Northland möjligheten att överleva den senaste tidens turbulens. Men bolaget kommer överleva genom att man späder ut aktiernas värde 20 gånger.

Claes Hemberg är författare och sparekonom vid Avanza Bank. Han anser att Northlands inte hanterat den ekonomiska krisen väl.

– Hela aktiesystemet bygger på förtroende, funkar inte det måste vi ta reda på varför. Ivar Kreuger sköt sig själv, det ska man inte göra, men det var någonstans ett erkännande att han hade fel. Waplan ska inte göra så, men han ska erkänna att han gjorde fel, säger en uppenbart frustrerad Claes Hemberg.

Han menar att bolaget skulle gått ut med informationen kring den ekonomiska situationen långt tidigare.

– Vi måste få företagsledare som kan be om ursäkt. Alla människor gör misstag, men Northlands ledning måste kunna se de 12.000 småspararna i ögonen och erkänna att de gjorde fel. De skulle gått ut med informationen tidigare, spararna blev vilseledda, man måste berätta när skeppet håller på att sjunka, fortsätter han.

Northlands vd Karl-Axel Waplan är inte intresserad av att bemöta kritiken.

 

Publicerad i Svenska
3 kommentarer om “”En slakt av gamla aktieägares pengar”
  1. Skattebetalaren skriver:

    Att be om ursäkt räcker INTE! Det är bara att ersätta aktieägarnas förluster som beror på en ledning som inte varit ärlig!

  2. Stig Aspholme skriver:

    Inget nyyt, så här har alltid kapitalet fungerat. Riskerar aldrig sina egna pengar, räknar med småspararnas girighet och norpar åt sig deras pengar.

  3. Positiv skriver:

    Var glad att det inte blev kk…