Endast fem skräpböter utdelade i polisregion Nord

NORRBOTTEN: Idag är det sju år sedan skräpboten infördes. Trots att nedskräpning är det vanligast förekommande brottet, har det under perioden mellan januari och maj 2018 endast skrivits ut fem böter för nedskräpning inom polisregion Nord.

Enligt Håll Sverige Rents tidigare undersökningar minskar nedskräpningen trivseln och ökar otryggheten i våra städer. Deras nya undersökning visar att 93 procent av svenskarna anser att även fimpen och annat småskräp också borde omfattas av nedskräpningsboten. Det slängs uppskattningsvis en miljard fimpar per år i Sverige. Filtret på fimpen består av ett slags plast som kallas för cellulosaacetat. Plast som hamnar i hav och natur försvinner inte, utan blir bara mindre och mindre och finfördelas så småningom till mikroplast. Fimparna innehåller även en mängd substanser som är giftiga för djur och växter.

– Skräpboten är viktig för att visa att vi lever i ett samhälle där ingen ska skräpa ner. Det är alltid förbjudet att skräpa ned. Det är hög tid att lagen ändras, så att den omfattar även småskräp som fimpar och tuggummin, och att den tillämpas mer, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I hela landet har 44 böter utfärdats, vilket är en ökning på 10 böter från föregående år. Flest skräpböter har delats ut i polisregion Mitt, som omfattar Gävleborgs län, Västmanlands län och Uppsala län.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
11 kommentarer om “Endast fem skräpböter utdelade i polisregion Nord
 1. grr skriver:

  Folk tjatar om hundbajs ute… men fimparna säger ingen nåt om trots att fimpar innehåller massor av gifter. Det är ju för jävligt.

 2. Skolkritan skriver:

  Problemet verkar inte vara lagstiftning, problemet verkar vara för få poliser. Man kanske ska börja i rätt ände?

 3. Perämies skriver:

  SKRÄPO

 4. Mad Max skriver:

  De har ju inte ”resurser” till att utreda andra mycket ”svårare brott”. Så hur ska de ha tid till sådant här. SKRÄPO verkar vara ett passande namn på dem. Det krävs tusentals fler av dem för att kontrollera nedskräpningen. Vilket tjafs!

 5. Catarina Lindmark Sjukvårdspartiet Haparanda skriver:

  Polisen ska koncentrera sig på viktigare ärenden än måsta jaga nedskräpare. Vi alla måste ta vårt ansvar och lära våra barn att inte skräpa ner och det vore väl bra om vi själva tar upp skräp som vi ser omkring oss och slänga det i sopkorgen? – en win-win situation: trevligare miljö för alla och polisen kan jaga värre brottslingar

 6. från holmen skriver:

  Dagens Polis kör hårt med utredningar enl HmF lagen…därför inga skräpmål nää. Ang hundbajset har jag noterat att mången hundägare plockar upp hundlorten i medhavd plastpåse kastar en skygg blick runt sig om någon ser…sen flyger påsen iväg….

 7. Lagstiftningen gäller inte för den med makt och pengar.... skriver:

  …Det går och köpa sig fri!
  Se Pajala gruvan som ett prakt exempel har skitar man ned en massa driver en gruva utan miljötillstånd under flera år, naturvårdsverket säger inte ett dyft fast grundvattnet försvinner och Aspesten yr i hela byn. Det här med naturvårdsverk och miljösnack gäller enbart för de med liten plånbok och utan lobbymakt. Miljösnack = politisk korruption där man kan köpa sig fri. Men grisa du ner som privat person då blir det böter och buren utan snack och lobby !

 8. Prakt exempel skriver:

  Nu spränger man första salvan i gruvan på onsdag helt utan miljötillstånd. Därmed begår man faktiskt ett grovt miljöbrott, hade en vanlig gjort liknande hade det blivit buren direkt.
  Ej heller tar naturvårdsverket saken på allvar, varför finns det sk miljölagar när de ej uppfyller något??

 9. Eikö hårdare! skriver:

  De flesta bötesbeloppen i Sverige är för låga. T.ex kör många för fort i trafiken. Höj bötesbeloppen så lär sig miljöförstörarna och fortkörarna snabbare.
  Fortkörningsbotens storlek bör efterlikna Finlands system där bötesbeloppen baseras på inkomst!

 10. happisman skriver:

  Jag tror inte vi ska samma system som i Finland. Varför ska vi ha högre bötesbelopp för vissa personer. Ska en höginkomsttagare också betala 100 kr litern för bensin/diesel?
  Nej, det rätta vore fängelse eller samhällstjänst i en vecka eller månad för alla fortkörare. Lika för alla!

 11. happisman skriver:

  Samma princip även för nedskräpning och andra brott.