Enigt (S) säger ja till Fahlanders förslag

HAPARANDA: Vid lunch på måndagen kallade (S)-partiet till presskonferens.

Som HB kunde berätta redan på morgonen, alltså innan presskonferensen, presenterade bland annat kommunalrådet Gunnel Simu (S) det ställningstagande som partiet tagit i fråga om På gränsen-staden.

(S) har beslutat att ställa sig positiva till det förslag som Mikael Fahlander, via sina bolag har lämnat, när det gäller att bygga upp På gränsen-staden.

(S)-beslutet togs under söndagskvällen, vid ett partimöte som hölls i kommunens sessionssal.

Beslutet blev enligt förslaget från arbetarekommunens styrelse och antogs genom acklamation. Det krävdes alltså ingen omröstning, utan svaret från partimedlemmarna blev ett ”ja”. Det betyder att beslutet räknas som enhälligt.

Enligt vad källor berättar till HB var det ett välbesökt möte och en i stort sett fullsatt sal. Mötet som förutspåddes bli hett, var istället lugnt och resonerande men med många frågor.

Frågan kommer att beslutas vid Haparandas fullmäktige den 11 mars men kan ses som färdigt, då (S) har egen majoritet.

Kommunen kommer att medverka i På gränsen-staden genom att hyra en multiarena och en skola. Avtalsförslaget från Fahlander anger en prislapp om 18 miljoner kronor per år i ett 25-årigt hyreskontrakt.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
125 kommentarer om “Enigt (S) säger ja till Fahlanders förslag
 1. Hmm.. skriver:

  Trist att sätta kommuninvånarna i detta klister.. För detta kommer ej att sluta lyckligt.
  En multiarena för hockeyn behövs ej, då de redan nu har stora skulder.

 2. Haparandabo skriver:

  Är ingen bakåtsträvare men är det här verkligen sant att (S) röstar ja till detta projekt? Vem bär ansvaret om det sedan visar sig att detta blir ett totalt fiasko? Hyra skola? Gymnasiet har ju snart inga utbildningar i Haparanda, så vad är det för skolverksamhet kommunen ska hyra lokaler för. Helt sanslöst! Ingenting annat än prestige i detta…

 3. Stolt Haparandabo skriver:

  Fantastiskt att man vågar se framåt, att man har visioner, detta är precis det som krävs för att Haparanda inte skall börja backa i sin utveckling. Våra barn får vara glada över att man väljer utveckling istället för avveckling.

  Dagen för ordet ”mod” och ”att våga”!

  Bra jobbat!

  Stolt Haparandabo!

 4. Mikael Björnfot skriver:

  Avtalsförslaget anger väl snarare en prislapp om 18.000.000 kr per år i 25 år, det vill säga 450.000.000 kr (indexreglerade hyreshöjningar exkluderat)?

 5. Örjan Pekka skriver:

  Ett riktigt påpekande av Mikael Björnfot. Tack, har kompletterat texten.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 6. Björn skriver:

  Kul att det satsas. Men det hade varit intressant att veta varför. Vad är huvudargumentet? Vad är planen? Vart är utredningen som övertygat alla parter?

 7. Antti Histamin skriver:

  Vi behöver inte vara oroliga, enligt signaturen Olof finns det kunskap och kompetens utanför HB:s tidningshus.

 8. Gurkburk skriver:

  Det jag undrar är varför det inte är fler aktörer som är intresserade av detta projekt? Nu är man tillbaka på ruta ett med Fahlander som byggherre. Nog verkar det vara en hund begraven i denna affär. Det verkar vara hocheyn som styr våra politiker idag. Multiarenan ska fram till varje pris. Låt Fahlander bygga hotell och multiarena utan inblandning av skattepengar, likt det Akelius gjorde med Cape East. Och vi har ju facit i hand hur det gick.

 9. erkkik skriver:

  Voi teitä pikkusieluisia peräkyläläisiä. Jos tänne ei satsata mitään niin kohta täällä ei ole veronmaksajia jotka maksaa teidänkin sairaanhoidon.Päätättäkää ihmeessä myönteisesti ja alkakaa välittömästi rakentamaan. Jos tulee kielteinen päätös niin loputkin nuoret lähtevät ja tänne jäätte te käppyrät ihailemaan rantojanne

 10. Mats skriver:

  Känns skönt att socialdemokraterna i Haparanda är kloka och tar befolkningsminskningen på allvar och inte nochalerar den. Nu vet jag också vilket parti min röst hamnar hos i nästa val.

 11. F.d. socialdemokrat och haparandabo skriver:

  Tack för denna tid i Haparanda. Nu packar jag och min familj ihop och beställer flyttbilen för att fortsättningsvis bo, verka och skatta i annan kommun. Mina skattepengar skall i foprtsättningen ej gå till ”sosse-lekstugan” i Haparanda.

 12. Kalle Kula skriver:

  Alla satsningar som görs bör ses som gynsamma för orten.
  Men i detta fall är jag tveksam.
  På vilket sätt ska detta skapa tillväxt och få ungomarna att stanna kvar?
  Det kommer att vara bra fart under byggtiden, men sedan handlar det fortfarande om lågbetalda jobb med begränsade karrärmöjligheter.
  Gör istället en enkät bland alla som flyttat ut senaste åren och ställ frågan varför dom flyttat.
  Sedan en annan sak: Aktivitets/lekpark nära giftstråket E4, hur kul låter det??

 13. Mikael Björnfot skriver:

  Är det ändå inte något slags facit efter all handel som redan etablerats i Haparanda under den gångna tioårsperioden, att befolkningsmängden trots detta minskat, och att det nu är under 10 000 invånare i kommunen?

  Den som påstår att ytterligare en galleria kommer vända den trenden kan ju inte vara helt nykter?

 14. snabbmat skriver:

  Fantastiskt! underbart att vi har ansvarsfulla politiker som vågar ta modiga beslut!. Till dig som ska flytta från Haparanda så önskar jag bara lycka till, skulle inte nödvändiga investeringar göras likt det på gränsen så skulle du ändå få flytta, så vi alla stolta Haparandabor med hjärta och hjärna stannar kvar och bygger vidare på vår framtid. Det här blir hur kul som helst!

  Grattis Haparanda!

 15. snabbmat skriver:

  MB, oroa dig inte, finns de som kan denna sak dvs. ansvarsfulla och professionella bedömningar i fullt nyktert tillstånd, onykterheten eller varför inte okunskapen får väl du stå för, om du nu vill det.

  Grattis Haparanda!

 16. lisamaja skriver:

  Och inom vilket område kan man spara? Jo, nu ska det sparas inom skolan så ev inflyttande barnfamiljer ska inte förvänta sig några fräscha lokaler, uppdaterat läromedel, personaltäthet, resurser osv… För att inte tala om simhallar, idrottshallar för skolidrott, äldreomsorg, GC -vägar osv. Men vi kommer att ha ett högt monument över… Hmm… Vad? Som kommer synas långt ifrån när vi närmar oss stan. Nästa löneförhöjn o nästa kommer nog nu att gå till skatter, till Gunnels red tower!

 17. Juholt skriver:

  Ni många inom (S) som ej står bakom partiets beslut, gör en Juholt och hoppa av.

 18. Stolt Haparandabo skriver:

  Tyvärr är många här som inte ens verkat ha läst igenom Avalanchegruppens projektförslag, läs igenom denna och återkom, bland annat du Mikael B. Det blir liksom trovärdigare då.
  Hur och vad som än om skulle ha beslutats om så skulle Haparanda stad stått inför enorma investeringskostnader inom kort, nu har vi aktör utifrån som gör det trovärdigt och med god nykterhet, läs på, gör om och gör rätt. Överraskad över att de negativa far fram med okunskap? Njet.

 19. Stolt Haparandabo skriver:

  Ville också säga att Socialdemokraterna i Haparanda precis fått en ny anhängare.

 20. Ice skriver:

  Underbart att vi har så kloka politiker som ser möjligheterna i Haparanda och inte bryr sig bakåtsträvarnas gnäll.

 21. John Väune skriver:

  Lukas 23:34

 22. Lasse skriver:

  Bygg rejält, i elitserien så måste man ha plats för 6.000.

 23. Lasse skriver:

  Den stora frågan… Behövs detta? Eller ligger det bara prestige i detta…

 24. charlie skriver:

  Vilket urbota dumt ställningstagande av (S). Makt, dumdristighet och prestige är en farlig kombination, har vi nu fått erfara. Bygg gärna, men inte med skattepengar och placera Språkskolan på gränsen. Om detta drabbar kommunala pengar till de äldsta och yngsta, äldrevård och skolor, är det skamligt!

 25. Pekka skriver:

  Nyt riitti minullekin. Muutan takaisin kotimaahan.

 26. charlie skriver:

  Dyrt kommer det att bli. Långt efter det att cirkus Simu har avgått kommer tunga kostnader att ligga kvar. Bara de dompterade cirkusarbetarna kommer att sitta kvar i en tom, ödslig arena och räkna på alla röda siffror.

 27. Tänk efter före skriver:

  Är ingen bakåtsträvare men tillika orolig. Räcker Haparanda och Torneå till för detta bygge? Med facit i hand så vet vi att Ikea, Ikano och Rajalla tömde (mer eller mindre) Haparanda och Torneå på rörelser! Befolkningen räcker inte till för att hålla liv i allt och det kommer inte nog mycket turister hit heller! Behövs verkligen en multiarena? Behövs det ett till shoppingcenter? Jag undrar verkligen….

 28. Mikael Björnfot skriver:

  Stolt Haparandabo, vet inte vad du grundar ditt påstående på om att jag inte skulle ha läst igenom Avalanchegruppens förslag?

  I vilket fall som helst skulle jag ta samtliga uppgifter i ett anbud som talar om projektets oerhörda förträfflighet med en stor nypa salt, då entreprenörens jobb knappast är att hitta så mycket fel med projektet att kommunen bestämmer sig för att inte genomföra det.

 29. Antti Histamin skriver:

  Den som sväljer detta med hull och hår kan dra åt fa(hl)anders!

 30. 1+1 =3 ??. skriver:

  Det behövs 500 nya invånare till Haparanda, som ger 35-40000 kr per st i statsbidrag/skatteutjämnings bidrag.Bara för att täcka upp hyran för skolan och multiarenan.Och det verkar ju inte troligt att alla som ska arbeta i anläggningen blir Haparandabor, se bara på Ikea med deras pendlare.

 31. Morgan skriver:

  18 miloner kronorj per år för fräscha uppdaterade skollokaler, multiarena mm. I en byggnad som en extern finansiär satsar 1.200 miljoner. Rena lottovinsten! (Vad skulle en ny skolbyggnad med klassrum, möbler, aulor mm kosta!! säkert 100-tals miljonerj + drift).

 32. abc skriver:

  Jag tror att haparanda kommun gör något väldigt dumt.

 33. Publik skriver:

  Vore bra om kommunen gjorde ett uttalande om hur de ser på framtiden för kubenområdet, det är många som undrar…

 34. Underbart skriver:

  Grattis Haparanda, vad härligt med multiarena och grattis till Asplöven!

  Nu fattas det bara en härlig camping på strandplanen, inte bakom polishuset.

  Vi är många som vill se denna härliga stad leva och inte bli en ”pensionärs” stad, där alla förädringar är negativt.

  Tänk på framtiden för Haparanda.

 35. belsebub skriver:

  Ock invigningsartisterna är redan bokade, ingen kommer att bli förvånad.

 36. Vansinne skriver:

  Winston Churcills uttryck ”Det finns ingenting farligare än en medelmåtta med ambitioner” känns högst befogat i denna fråga!

 37. arena skriver:

  Vad glad jag blir! Bra beslut! och ni som flyttar pga detta (tror det är väldigt få) gör rätt i det, vi behöver inte en massa negativt folk här.

 38. Leifi skriver:

  Att Gunnel Simu är för en multiarena är väntat. Men att även övriga sossar stöttar detta vansinnesprojekt gör det till ett enkelt beslut att nu för alltid flytta från Haparanda. Att utflyttningen från haparanda redan idag är störst i hela länet är föga överraskande. Nu blir den än större den saken är klar. Har idag satt ut huset till försäljning.

 39. Ha ha skriver:

  ”Till Belsebub”
  Den var mkt bra…;)
  Du har säkert rätt 🙂
  Elin H står på scen!!!!!!!!

 40. jonte skriver:

  Härligt, det här är verkligen positivt för Haparanda. Ett riktigt lyft för vår lilla stad 🙂

 41. Hallå skriver:

  Lyssnade på Susanne Wallin på Folkets hus, borde inte hon försöka fixa lite riktiga jobb (hur många arbetstillfällen har hon fixat?) istället för att yra om denna multiarena. Hon vet inget om dessa 200 m nya jobb, lika lite vet Fahlander om det. Detta är gissningslekar de håller på med.

 42. belsebub skriver:

  Hoppas det blir en slant över så vi som jobbar i omsorgen kan få åtminstone ett bidrag till ordentliga arbetskläder!

 43. torparn skriver:

  Gunnel har ju bestämt sig för Fahlander från första början.undrar varför? Det finns många frågetecken i hela denna härva, för det kommer att bli en härva av de här svamlet. För mycket mörkande och smussel sen första början. Känns för jäkligt att betala skatt till ett stort svart hål när de gamla och barnen behöver varje öre. Det här blir nådastöten för folket bara för att en ska få klippa av ett band.

 44. Kim skriver:

  Har Gunnel Simu och partiet verkligen övervägt för- och nackdelar med en privat hyresvärd för multiarena. Vad händer om Fahlander gör t.ex konkurs? Hur ser finansieringen ut? Skattehöjning eller vad?
  Ett ordspråk att tänka på. ”Sakta och väl slår ingen ihjäl.Fort och illa kan ingen gilla”.

 45. Julle skriver:

  Sossar har genom historien aldrig respekterat AP (andras pengar). Amatörernas afton! Skattehöjning med 80 öre två år efter genomförandet.

 46. torparn skriver:

  Gunnel pratar om att om ”så och så många flyttar ut så förlorar komunen 4 till 5miljoner” men det vet ingen. Men om det flyttar och det ej blir nå arena så har vi ju minst 13 miljoner kvar varje år i 25år. Till vård och skola och allt annat som är viktigt i vardagen för vanligt folk.

 47. JE skriver:

  Nya fräscha skollokaler – för gymnasieskolan. Vi har fortfarande Språkskolan som levt i ett provisorium i hur många år? Om man ska se detta från den ljusa sidan så blir det ju bara lättare för de borgerliga att vinna nästa val 🙂 Simu är väl nöjd, får ett monument som ”bräcker” Buchts i både kostnad och storlek.. Är väl bara att flytta till annan ort med vettigare beslutsfattare…

 48. L skriver:

  Får se hur detta slutar. När affärer har etablerat sig så har man talat om X antal anställda redan innan man startat, men senare har det visat sig att hälften eller mindre av hälften fått anställning. Känner mig skeptisk till multiarena, men nu är beslut redan taget och ärligt så förstår jag inte hur man tänkte här? Visst kan man bygga nytt, men vad ska man göra med det som redan finns?

 49. Janne Johansson skriver:

  Janne Josefson kommer nog att behöva granska denna affär, spännande se utvecklingen och det är ungdomarna som kommer bo kvar som blir dem som kommer att vara tvungna att i 25 år framåt stå för kostnaderna då nuvarande gäng snart är pensionärer och när dom avgår så har dom inget ansvar. Detta är högt spel med skattemedel.

 50. Satsa lokalt skriver:

  Politikerna borde ta sitt ansvar och inse att det är skattepengar de leker med.
  Att belasta oss skattebetalare med dessa kostnader 25 år framåt utan att ha klart för sig vad man ska göra med befintliga anläggningar är oansvarigt.
  Det enda rätta är att avbryta upphandlingen!
  Enl LoU är bristande konkurrens ett skäl till att avbryta en upphandling, eftersom det bara finns en anbudsgivare så vet man inte om man betalar för mycket, det är självklart här att kostnaderna blir på tok för stora.

 51. Kalixbo skriver:

  Passa på å bygg den där Formula 1-banan oxo (som Björn Mattila) föreslog hahaha:)

 52. Hmm.. skriver:

  Det finns ju faktiskt andra partier att rösta på i Haparanda.
  Glöm inte bort det till nästa val.

 53. Tror skriver:

  Jag tror faktiskt inte det blir något av detta, är dom kloka då bromsar dom in och sansar sig, för allas bästa.

 54. Gunsan skriver:

  När byggs tak och väggar över bandybanan? HT Bandy har både dam- och herrlag i eliten, högt imponerande!
  Har kommunalrådet månne gratulerat damerna till bedriften att ta steget upp i högsta serien? Får fotbollen någon ny matta? Vad gör man med Kuben? Läggs den kanske ner? Vad händer med de andra idrotterna i stan när det gäller lokaler? Vad kommer att hända ute i byarna med deras fritidslokaler?
  Nä, vakna nu happisbor. Stoppa vansinnesprojektet!

 55. joppari skriver:

  Hurra vad bra!
  Det kommer att bli en spännande tid framöver.
  Hoppas att det blir verklighet av detta beslut.

 56. Emma skriver:

  Fantastiskt om visionen om På gränsen-staden blir sann och folk kommer resande från alla väderstreck för att shoppa och besöka olika aktiviteter i multiarenan! Men finns det en risk att kundtillströmningen inte ökar tillräckligt för att ge 200 helt nya jobb, t ex på grund av ökad näthandel och höga bränslekostnader? Om befintliga butiker måste stänga för att kundunderlaget är för litet blir det ju inte några nya arbetstillfällen, det blir bara ännu fler tomma affärslokaler i HaparandaTornio.

 57. C,M,V skriver:

  Hmm och Gunsan har helt rätt. Övriga idrottsföreningar borde samla ihop sina röster och rösta gemensamt i val 2014. Med ett ökat valdeltagande och samlad kraft kan de bli maktskifte.

 58. Bilar skriver:

  Jag är starkt oroad över det här tänket. Hur kan man satsa pengar i ett sådant här projekt när man hävdar att man har så stram budget att man inte kan stötta lokala ideella projekt. Det saknas även pengar till att hålla skolor och barnomsorg i skick ”kan ha att göra med rödstrumpornas gratis barnomsorg”. Men har man verkligen tittat till planerna? Vi har ett köpcentrum i torneå som inte går runt och nu ska man smälla upp ett till.
  För att stimulera den redan pinade handeln så borde man istället locka hit en industri alternativt hitta en entreprenör till Cape East för vi behöver något som håller kvar folk här mer än 4-5timmar på Ikea. Ikano står öde på vardagar och samma är det med dom andra nyetableringarna där personalen får parkera själv framför butiken. Nästa fråga är varför bygga en ishall/multiarena mitt i smeten? Kalkylen håller inte…

 59. hela haparanda skriver:

  Med orden i LUKAS 6:49 avslutar jag mina inlägg i denna fråga.

 60. Flyttfågel skriver:

  Enda befolkningsökningen som har skett och kommer kanske att ske även i framtiden i Haparanda är under lördagar.

 61. charlie skriver:

  För mer än 10 år sedan lanserades förslaget att bygga på gränsen. Om det ska talas om monument, så är det Bengt Westman som introducerade dessa idéer och planer. Då var Simu inte ens påtänkt som kommunalråd. Men den som saknar egna idéer kan göra andras idéer till sina egna om man pratar högt nog och använder härskarteknik.

 62. stora satsningar... skriver:

  Man satsar pengar till en multiarena.. Men när det kommer till små investeringar som julgardiner o annan högtidspynt får personalen gå ihop i äldreomsorgen o fixa detta med egna pengar. Dessa små investeringar borde vara självklara för kommunen o våra gamla innan man börjar med enorma byggprojekt. Fler affärslokaler behövs knappast när man inte ens fyller dem befintliga varken i centrum eller på befintliga På gränsen. Bakåtsträvare el realist?! Tur man inte kan bli bunden att bo kvar i kommunen när allt brakar… redan innan detta beslut skulle man kunnat flytta..

 63. lisamaja skriver:

  Skulle vara jätteintressant att se;
  1. Är det verkligen ett enigt socialdemokratiskt parti som står stolta och röstar ja…..eller?
  2. Är det verkligen en majoritet av Haparandas befolkning som gladeligen med varmt hjärta kastar sig in i detta eller?
  OM…Om det skulle vara så att det inte är ett enigt parti…och vad värre är inte är en majoritet av befolkningen…….som är positiva till detta…Då börjar detta vara riktigt obehagligt.

 64. Mats skriver:

  Följande konsekvenser presenterades på info-kvällen.
  1.Tre olika konsekvenser på befolkningsutvecklingen de närmaste 3 åren;
  -100/år, +-0/år och + 100/år inkl. ny skola och multibyggnad.
  2. En prognos över 25 år inklusive ny skola och multibyggnad.
  Utifrån den redovisningen sover jag lugnt även efter Socialdemokraternas ställningstagande som är det enda rätta där det finns en ordentlig uppsida som gynnar alla i kommunen. Skräckscenariorna byggs upp i vissa fall med avsiktliga felaktigheter.

 65. Revisorn skriver:

  Vet arbetarkommumen i Haparanda vem Mikael Fahlander är? Han har blivit miljonär på den svenska välfärden och jagas av Skatteverket. Se artikel i Aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15756575.ab

 66. torparn skriver:

  Den som säger emot Gunnel får sig en en sådan utskällning att de blir rädda att öppna munnen något mer. Skrämmande demokrati men det är sanningen.

 67. Anders Ekström skriver:

  Simu ska satsa sig ur krisen med utflyttning. Det blir inte fler ungdomar p.g.a.nya lokaler, utbildningslinjer är det som måste fram. Idrotten utvecklas inte för att man bygger en ny arena, titta på Boden. Arenorna är en mycket vansklig investering oavsett vem som bygger. Kommunen tecknar avtal på 25 år, hoppas man skriver in kontrollstationer för att kunna hoppa av. Haparanda är en by och kommer så att förbli.

 68. Anders Ekström skriver:

  Det finns inte tillräckligt många boende kring Haparanda för en arena och jätteskola. Varför inte anpassa byggandet till Haparandas storlek och antal innevånare, billigare och möjligt att förvalta ekonomiskt. Nu blir detta bara en säker investering för byggarens penningplacering. Sossarnas inkompetens lyser starkt och man blir lurad upp på läktaren.

 69. He he skriver:

  Just en nice artikel i aftonbladet, bara den borde få politikerna att fundera..

 70. He he skriver:

  Känns som att kommunalrådet tar sig vatten över huvudet i och med detta, kom detta ihåg
  -det blir ej större inflyttning med detta
  -ungdomar flyttar så har det alltid varit
  -finns ej ekonomi
  -hockeyn klarar sig med kuben, och spela i en lägre serie, där dom egentligen hör hemma med det material som finns här uppe
  -får ej happisborna och betala för arrangemang i arenan

 71. kreuger skriver:

  En sak som defintivt är säker är att kyrkogården i Haparanda kraftigt måste byggas ut de närmsta 20 åren.

 72. Kim skriver:

  Nu jäser det ordentligt i kommunen. Är det inte dags för Gunnel Simu att lämna uppdraget? Hon har blivit för mycket kompis med Fahlander.
  Vart tog Seskarös starke man Bengt Olov Innala vägen? Vågar han inte gå emot eller är det ett spel för gallerian? Innala har via HB informerat att han inte är med på kommunfullmäktige 11 mars.
  Var hans prioritering viktigare än miljonrullningen i vår kommun? Dags att visa korten Innala!

 73. Lasse skriver:

  Om man inte vill att Happis utvecklas så kan man flytta till Övertorneå…..

 74. fd elev skriver:

  Mycket bra att HB tog upp Fahlander-bolagets ekonomi, mer granskning behövs.
  Hur bra det är för elevernas studiero att skolan ligger kloss med en galleria. Här finns hamburgerbarer, flera fik, spelhall, alkobutik och en massa spännande affärer. Studiemotiverade elever kommer säkert att stå emot frestelserna, men alla övriga?
  Rajallas affärsinnehavare jublar säkert inför anstormingen av elever med rika föräldrar,
  andra föräldrar kanske funderar på om det blir billigare att barnen går i Kalix.

 75. Julle skriver:

  Spännande strategi från kommunledningens sida:
  1. Hitta köpare till Cape East som vill utveckla och satsa.
  2. Genom avtal med ”Fahlander” medverka till att det byggs ett nytt fräsch fint hotell i Haparanda som definitivt konkurrerar med Cape East!!

  3. I tillägg sålde man Stadshotellellet till en privat entrepreneur för några år sedan.

  Efterfrågan på hotellbäddar i Haparanda täcks fn. av befintliga hotell i närheten.

  Strategin är spännande!!

 76. VojVoj skriver:

  UNDERBART! Hoppas att sossarna skjuter sig ordentligt i foten så att dom aldrig mer kommer att regera i vår lilla stad. Min röst kommer aldrig mer att gå till Er.

  Hoppas att alla som röstar JA bidrar med en saftig slant de närmaste 25 åren och inte flyr när det börjar kosta, så även kommunalrådet …

 77. noname skriver:

  Nu börjar det klarna, tack Aftonbladet: ”Ett tag var han excentrisk ordförande i Örebro ­Hockey. När Asplöven i sista ­matchen 2009 slog Tingsryd – vilket gjorde att ­Örebro Hockey gick vidare till allsvenskan – bjöd ­Fahlander Asplöven på en skidresa till ­Finland.” Man kan fundera på vad och vem han bjuder på när han fått kontraktet på multi-arena m.m.?

 78. jonte skriver:

  Klart man flyr om det börjar kosta, och det tror jag sossarna vet om. Flytta till en bättre stad ni som är så sura! Ni bidrar nog ändå inte med så mycket i Haparanda 🙂

 79. Arppa skriver:

  mitä tapahtuu kunnantalolla? kuka takaa sen, ettei koko rakennus, kustannuksineen kaadu kunnan syliin? Innala tule apuun, Gunnel apureineen tekee muuten hirveän virheen…

 80. Örat skriver:

  Beslut är taget med ”våld och vaselin”. Ursäkta språket! Inse fakta att kommunen inte lyssnar på vad kommuninnevånaren tycker. Låt Gunnel bygga in hela staden i en multibyggnad, och sen hörs vi igen här om några år. Då, med facit vet vi hur det gick. Kanske Gunnel spelar i AHC som målvakt ?

 81. stora satsningar... skriver:

  Frågan är varför har man inte en folkomröstning där kommuninvånarna får säga sitt? Kan det bero på erfarenheten av detta i början av 2000-talet då vi röstade nej till på gränsen projektet? Under de senaste 8 åren agerar politiker o kommunchef

 82. stora satsningar... skriver:

  precis som att en folkomröstning aldrig inträffat. Personligen tycker jag shopping o skola för ungdomar på samma plats rimmar väldigt illa ihop. Skoldagar o raster ska tillbringas i lärandets tecken… inte att man hinner pga närheten springa i affärer el hänga på köpcentrumet. Nej det vore läge för folkomröstning… har majoriteten av folket sagt Ja är det bara att gilla o betala kalaset. Men en liten grupp politiker med hemlig klubb.. ska inte ensam sätta oss övriga i klister!

 83. Janne Johansson skriver:

  En folkomröstning är inte bindande bara visar vad folket vill. Dom styrande i kommunen kan göra precis vad dom vill efter en sådan omröstning 🙁 så ni är i deras våld utan att kunna påverka. Detta är politikerna ni har gett ert förtroende att använda era skattepengar precis som dom vill. Kanske tänkvärt, vem man röstar på i valet, vem är personen bakom namnet?

 84. Mad Max skriver:

  Det har folkomröstats tidgare också i detta land. Vem kommer inte ihåg då det gällde högertrafiken, eller kärnkraften? Hur gick det sen? Bara att gilla läget. Hoppas på en snabb start av bygget.

 85. Kanske ngt? skriver:

  Starta upp ett nytt parti med lite känt haparandafolk, det skulle garantera störa etablissemanget.

 86. Hmm skriver:

  Nu slår man ju undan benen för en blivande etablering av Cape East, vem vågar satsa där om det byggs ett hotell på gränsen?
  Jäkligt fult gjort mot Akelius, som vill rädda lite av sina pengar.

 87. Hmm skriver:

  Starta ett nytt parti 🙂
  Med lite känt haparandafolk

 88. stämmer skriver:

  Kolla in uppdrag granskning i Svt i kväll
  montro falle + löven siktar på något liknande

 89. John Väune skriver:

  Vad säger den politiska oppositionen om detta? Anders, Per-Arne mfl.?

 90. Antti Histamin skriver:

  Vad säger oppositionen? Är dom för eller emot?

 91. lisamaja skriver:

  Jag tror mej veta att den politiska oppositionen har argumenterat kraftfullt och intensivt för;
  konsekvensanalyser,
  underhålla/upprätthålla redan befintligt,
  resurser till äldreomsorg, skola, GC vägar osv..
  för ett byggande men icke med kommunala medel som garant i bygget
  en långsiktig hållbar utveckling av stan
  en utveckling som den småstad vi är

  Så har jag tolkat det jag hört av oppositionen. Tyvärr saknas dynamik i politiken i Haparanda med den starka majoritet som ett ensamt parti har.

 92. Knapsu skriver:

  Som jag uppfattat det så har oppositionen inte vågat ta ställning för eller emot detta.
  Enligt lisamaja så verkar de lova allt till alla ändå och utan att våga ta ställning till projektet.

 93. anders rönnqvist (M) skriver:

  Vi Moderater kommer med våra bedömningar och vårt ställningstagande i frågan På Gränsen till kommunfullmäktige den 11.3, på måndag.

  / Anders Rönnqvist
  Gruppledare för Moderaterna

 94. Kim skriver:

  Handen på hjärtat sossar! Hur känns det efter taget beslut? Har du/ni klart för er vad beslutet egentligen handlar om? Vad är det som får stryka på foten? Öns sporthall var den första. Vad blir nästa?
  Haparanda kan inte spela i samma division som Luleå och Piteå. Det är bara att inse det.
  Låt inte Fahlander och Simu/Hornmalm lura haparandaborna. Asplöven kan inte vara prio 1 för tillväxten i vår kommun.

 95. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej
  Det finns funderingar kring vad oppositionen tycker om projektet. Här kommer en sammanfattning om vad (C) har argumenterat för. Från start var tanken en ny gymnasieskola som skulle placeras på gränsen, från vårt håll så stödde vi tanken på en ny skola och att man skulle undersöka möjligheterna att alternativt hyra denna eller bygga den i egen regi. När förslaget om multiarenan kom upp från Fahlander ställde vi oss avvisande till detta…

 96. Sven Tornberg (c) skriver:

  .. och argumenterade emot en upphandling av detta i fullmäktige. Nu ligger landet som det gör, S verkar vara beredda att fatta ett beslut om att detta skall göras och arbetarekommunen har fattat ett beslut om att tilldela Avalanche uppdraget att genomföra detta. Från Centerpartiet ser vi inte att det finns nog med ekonomiska analyser och konsekvensbeskrivningar för övrig kommunal verksamhet i dagsläget för att fatta ett välgrundat beslut.

 97. Lasse skriver:

  Bygg Bygg Bygg……vi tror på Haparanda.

 98. Skärgårdsbo skriver:

  Tack Sven Tornberg. Du är på rätt väg. Finns inte möjligheten till återremiss i ärendet?? Hur många röster behövs? Det vore tryggt för alla att ha fakta på bordet innan ärendet slutligen beslutas.
  Jag tror sossarna ställer upp på det. Det är inte så lång tid till valet eller är Simu så modig att hon köper grisen i säcken?

 99. Hmm skriver:

  Simu kommer ej att fortsätta en period till , så hon struntar i hur det går..

 100. Sven Tornberg (c) skriver:

  För att få till stånd en minoritetsåterremiss krävs 12 ledamöter (1/3 av ledamöterna). S och V har i kommunstyrelsen sagt ja till att gå vidare med tilldelning. C,M och KD har tillsammans 11 ledamöter, vilka yrkanden som kommer att läggas återstår att se på måndag. Hur M och Kd ställer sig vet jag inte i dagsläget, men på var moderaterna inte redo att fatta några beslut med de underlag som fanns. Anders Rönnqvist läser ju detta så han får rätta mig om jag tolkat M fel utifrån KS. KS=Kommunstyrelsen