Enligt utredning blir heltid åt alla för dyrt

HAPARANDA: Haparanda kommuns mål är att kunna erbjuda heltid åt alla som önskar. Kommunen ser dock inte ut att ha råd med det i dagsläget.

Pekka Hyötylä (V) krävde i en motion för fyra år sedan att kommunen skriver heltidsavtal med de anställda. Motiveringen var bland annat att alla ska kunna försörja sig på sin egen lön.

Dåvarande socialchefen Eini Kemi utredde frågan och kom fram till att socialförvaltningen inte har råd med det – utan extra anslag. Hon föreslog en ny utredning, för att ta reda på om heltid åt alla kan införas i ett första skede inom vård och omsorg.

Enligt denna utredning, som nu är klar, skulle det kosta kommun 4,7 miljoner kronor om alla inom stöd och omsorg (exklusive personliga assistenter) erbjöds heltid. Kostnadsberäkningen utgår från att det krävs ytterligare 13,32 årsarbetare. (Det är inte medräknat att verksamheten i så fall kräver färre timanställda).

Enligt kommunstyrelsen blir den kostnaden ”svår att bära”. Förslaget till fullmäktige blev därmed att, med olika metoder och åtgärder på sikt öka tjänstgöringsgraden för all personal inom vård och omsorg.

– Det här är bara svar på en motion. Arbetet fortsätter, säger Marlene Haara, socialnämndens ordförande, till Haparandabladet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Enligt utredning blir heltid åt alla för dyrt
  1. petson skriver:

    Dom tycker 4,7 mille är dyrt för heltid åt alla. Bra då vet man S-partiets värdering.

  2. carr skriver:

    Vad kostar de inte att köpa in iphone(leksaker) åt alla,till de finns pengar.