Entreprenör vill ha förlustgaranti för arena på gränsen

HAPARANDA: Många frågetecken måste rätas ut innan lokalpolitikerna i Haparanda kan besluta om kommunen ska medverka till en multibyggnad på gränsen.

Entreprenören Mikael Fahlander ser gränsen som världsunik och har en vision om bygga en multiarena mellan tullen och köpcentrumet. Detta ska enligt honom bli en stad i staden med butiker, skola, hotell, bostäder med mera.

Nu uppger skeptiska lokalpolitiker till Haparandabladet att entreprenören vill ha kommunala garantier innan bygget körs igång. Summan som nämns är sju miljoner kronor i förlustgaranti vad gäller driften av arenan, samt att Haparanda stad går in som 25-procentig delägare i arenan.

David Lehto, som arbetar med projektet, bekräftar att parterna diskuterar både en förlustgaranti och delägarskap i evenemangsarenan.

Kommunalrådet Gunnel Simu uppger för Haparandabladet att det är för tidigt att ta ställning i fråga. Beslut väntas enligt henne under hösten, efter att Fahlander har tagit fram ett mer specifikt underlag.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
27 kommentarer om “Entreprenör vill ha förlustgaranti för arena på gränsen
 1. Stig Aspholme skriver:

  Varför inte göra centrum mer levande istället?

 2. winnie skriver:

  Klart att Gunnel köper idén med hull o hår… Hon påverkas ju självklart av sin man, herr ordförande i Asplöven, Erik Hornmalm som i sin tur är lätt att få ut på isen ….har vi förstått…:((

 3. Haparandabo eller ej? skriver:

  Nu räcker det med detta tramsande. Kolla upp denne person, känd sedan många år för sina ”bravader” exempelvis i Örebro. Skattepengar skall absolut inte satsas på sådant här, trots att radarparet Hornmalm/Simu tillhör ”Fahlander Fan Club”. I jämförelse betydligt mer klokt gå på Aspholmes linje; Gör centrum mer levande.

 4. JE skriver:

  Snälla rara lokalpolitiker – lägg skattepengarna på VAD som helst förutom detta! Behovet för en multiarena av detta slag finns inte här! Rusta gatorna o befintliga idrottsanläggningar för pengarna istället!

 5. centrum skriver:

  Det pratas om att göra centrum mer levande, det är väl just det som tanken är med projektet, det är det nya centrumet i Haparanda. Sen finns det bakåtsträvare som drömmer att göra det gamla centrumet levande, men det går inte att tvinga företag dit dom inte vill vara, dom vill vara där det finns andra affärer som tillsammans lockar kunder.

 6. Peggen skriver:

  Jaahaaa, vilka bunkermänniskor är det som kommer att besluta om att kommunens pengar ska riskeras?

 7. Tessan skriver:

  Haparanda är förstört efter att Ikea kom dit, det var mycket bättre tidigare då det var en levande mysig liten stad

 8. Våga satsa! skriver:

  Den här ”Ei se kannatte” mentaliteten är så djupt rotad att man blir mörkrädd. Om ni alla hade fått bestämma hade den här staden varit utdöd.

  Nu finns IKEA och vi behöver annat till vårt nya ”centrum”. Det är små summor vi pratar om i sammanhanget och kan lätt effektiviseras i de kommunala verksamheterna. Dessutom kommer nya arbetstillfällen etc väga upp de kostnaderna.

  Sätt en begravningssten i ”gamla” centrum som visar att centrum har flyttats. Vissa verkar inte ha förstått det!

 9. en som undrar skriver:

  Javisst 100-150 arbetstillfällen inom handels. Hoppas bara att det inte är deltidstjänster… För de går ju nästa att leva med den ”lönen” framförallt om man har familj och villa.

 10. Stig Aspholme skriver:

  Det var ngn. klok person som föreslog att göra grönområdet mellan strandgatan och älven till en Camping. Det skulle locka dit norrmän och samtidigt ge ett levande ”centrum”. Norrmän bor i veckor på samma campingar.

 11. Dubbel I skriver:

  Vill verkligen Haparandaborna ha campande norrmän i strandområdet, ska man förstöra ett fint grönområde med att upplåta det till campande norrmän, tycker norrmännen kan campa någon annan stans än i vårat fina strandområde.

 12. Haparandabo eller ej? skriver:

  Inte en endaste skattekrona skall riskeras på dylika, oseriösa lycksökare. Tror Fahlander så stort på projektet så får han väl se till att själv finansiera projektet till 100 %!

 13. Ali skriver:

  Inte är väl kommunen så tokig att de tänker satsa våra skattepengar på en multiarena när de inte har råd att ge sina anställda semester eller vikarier inom vården.

 14. Ekonom med ansvarskänsla skriver:

  Ni kan vara lugna. Någon multiarena enligt Fahlanders idé är helt ogenomförbar. Enligt kommunallagen kan inte en kommun gå in som delägare i ett dylikt riskprojekt. Att dessutom stå för en kommunal förlustgaranti är ju enbart löjeväckande.

 15. Trippel J skriver:

  Lite kul att se era reaktioner på denna artikel.. framåt och bakåt strävare… Men men ni har gett S möjligheten att köra över er helt. Blir spännande att följa ert kommunalråd igen och se vad denna fantastiska S-person gör. Hon måste få sitt monument som alla S-politiker måste ha sen vad det är och ger kommun invånarna är inte viktigt. Bara man gjort något stort och pampigt. Kosta vad det kostar. Hahahah och ni har rösta S som vanligt. Ert problem 🙂

 16. Tommy parviainen skriver:

  Dubbel I: Du har visst inte förstått detta här med att turismen drar pengar till Happis och södra Tornedalen, Sch skulle det finnas jobb så skulle jag aldrig Och jag menar Aldrig ha flyttat…
  gammal kukkolabo som jag är fast jag inte vari där på flera år.

 17. Tommy parviainen skriver:

  Ekonom med ansvarskänsla. titta på Skellefteå kommun: som dom styr och ställer och bygger. Det går inte att vara småföretagare här i Skellefteå.
  Man gör ett dotterbolag och sedan pytsar man över slantarna till det men man måste se till att man har 51% av aktie majoriteten annars går det till skogs.

 18. Mad Max skriver:

  Trippel J verkar ha bra koll på vilka vi röstat på 😉

 19. Hanken skriver:

  Det satsas över 4mkr per år på kulturen i Haparanda. Se till att de använder skattemedlen i år till en stor gravsten till torget. ”Här vilar gamla stan”

 20. Haparandabo skriver:

  Gunnel Simu talar hela tiden om den fantastiska utvecklingen på gränsen och i HaparandaTornio. När har hon tänkt att man skall börja satsa på staden som heter Haparanda.

 21. rubus skriver:

  Utan Torneå skulle Haparanda vara en död ort!

 22. Trippel J skriver:

  Varför skulle Haparanda vara död??? När jag bodde i Happis var alla från Torneå i Happis och på statt.. Nu anser jag att det inte är fart där. Varför vill man att staden skall dö.. Som dom äldre i stan kommer att göra då dom inte orkar gå flera mil för att köpa mat då ingen finns i citydelen. Detta är S-politiker som ni röstat fram som har skulden till och ändå gillar ni dem. Varför? och varför?

 23. fundersam skriver:

  S har egen majoritet i fullmäktige. Använd inte det till att driva igenom detta projekt utan ordentliga underlag! Vill kunna rösta på S även nästa val. Inga kommunala pengar till detta! Lös skolornas lokalbehov på annat sätt, det går att lösa på annat sätt än att föda Fahlander med ytterligare pengar. Ett av Ikea:s/Kamprads krav på anställda är prestigelöshet. Låt INTE prestige styra er bestämmande i S. Alla behöver inte tycka som Simu – våga följa ert eget huvud och då eventuellt gå emot Simu

 24. Trippel J skriver:

  Hahahahahah partipiskan och om du skall behålla jobbet så är det bara ner med huvudet. Tror du någon vågar säga emot och att kunskap och erfarenhet är det som bestämmer vilket jobb du får i en norrbottens kommun. Vill ha ett bevis på att en icke S-person har ett enda topp jobb i Norbotten och inte är en S-person. Ett skämt är det. Simu säger ja, då lägger man svansen mellan benen.

 25. fundersam skriver:

  Ja, det är ingen hemlighet att eget tänkande, alltså om man inte tänker som ledningen, inte ses med så blida ögon inom Haparanda stad. Sen kan man fundera om politikerna styr? Eller styrs av tjänstemän? Konsulter? Företagare från Örebro? Tror att politikerna ska börja tänka själv…

 26. fundersam skriver:

  Fortsätter att vara fundersam… Månne alla sossar står och gör vågen åt att få chansen att satsa miljoner av skattebetalarnas pengar i osäkert byggande på gränsen? Tror inte det och hoppas att de tar sitt ansvar! Vågar ifrågasätta inresta konsulter och företagare som ska styra utvecklingen i Haparanda stad! Vi behöver säkert konsulter till vissa saker, MEN de ska göra det vi anställer dem till, INTE bestämma riktningen!!

 27. Trippel J skriver:

  Är Torneå stad med på att delta? Om annat, varför lägga den vid gränsen och inte på annat ställe så staden lever upp på fler ställen om man nu skall lägga pengar på detta projekt.