Epok inom elektronikindustrin går i graven

PAJALA: Det företag som varit symbolen för elektronikindustrin i Pajala går nu i graven. Mikromakarna, som idag heter Inission, planerar att stänga verksamheten i Pajala.

Tjugotvå anställda vid Inission i Pajala hotas av varsel om uppsägningar då företaget har inlett förhandlingar om att flytta verksamheten i Pajala till Munkfors i Värmeland.

De anställda fick det chockartade beskedet vid halvtretiden under måndagseftermiddagen.

– Det skulle vara en epok som går i graven. Vi har blivit erbjudna jobb i Värmland, säger en tagen Jörgen Hurula, försäljare på Inission i Pajala.

Företaget anger en vikande lönsamhet i Pajala som skäl till varför de vill flytta verksamheten från Pajala.

– Vi har inlett förhandlingar i Pajala om att flytta verksamheten på grund av minskad försäljning och att produktionen i Pajala inte bär sig längre, säger Björn Lifergren, vd för Inission Sverige.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
23 kommentarer om “Epok inom elektronikindustrin går i graven
 1. realist skriver:

  Tråkigt besked.
  Undrar nu hur våra politiker agerar i detta läge?.

 2. Bybon skriver:

  Mycket tråkigt. En av förhållandevis få stora arbetsplatser inom producerande industri försvinner från Pajala centralort. Finns det någon annan kommun som har en så liten del av producerande industrin i centralorten?

 3. realist skriver:

  Mm inte bra att dom försvinner.
  Snart finns inte något kvar i byn

 4. Bo skriver:

  Nå det är ingen panik, äldreomsorgen behöver folk. Det är bara att sadla om och börja ta hand om människor.

  Bosse

 5. Pajalabo skriver:

  De hyr av Pajala bostäder så sänk hyran som kommunpolitikerna besluta om hottelsmedjan så kanske de får lönsamhet, tycker alla som hyr av pajalabost.ska hota och lägga ner så får vi se va vd på bostäder säger eller gäller de bara hotellet

 6. Prispress på Elektronik skriver:

  Idag är det prispress på elektronik när Storvall grunda firman fanns det ett segment inom industriell elektronik där man kunde tjäna på jobben. Så är det inte idag är prispressen är enorm på elektronik inom alla områden. Elektroniken blir bara billigare hela tiden ty Kina väller ut enorma mängder på marknaden billigt. Varför hänga fast inom denna bransch som är historia, finns inte en chans för oss mer inget och sörja glöm bort detta historia ?

 7. realist skriver:

  Det var kanske inte heller jätte smart att låta ok bygga mitt framför.

 8. enkel matematik skriver:

  klar som den att företaget söker sig till annan ort var bidragen kan flöda igen
  samma med ok macken den är kvar så länge som bidragen betalas ut

 9. Hyran löser ej lönsamheten skriver:

  Till:Pajalabo
  Skulle inte tro enbart en hyressänkning löser lönsamheten under alla år har bolaget fått offantliga subventioner via AF, även faktiskt fria hyror många ggr via kommunen. Skulle tro det är många miljoner om man räknar sedan bolaget starta för 25år sedan.
  Vi skall inte satsa på sånt här mer det är historia. Bättre vi satsar på gruvan istället, konkurrera med Kineser bär sig aldrig de är skitbilliga inom området !

 10. Fd Mikromakare skriver:

  Till ”Prispress….”

  Man kan fortfarande ”tjäna på jobben”, prispressen är inte ett jätteproblem…Inte heller Kina, problemet är idag tillgång på komponenter, vissa kan ha leveranstider på >50 veckor, då krävs det att kunder lägger långtidsprognoser och på så sätt säkrar leveranser i tid och skapar ett bra underlag för planering och tillverkning.

  Att påstå att denna bransch är ”historia” tyder på brist på kunskap och att du inte vet vad som producerats i Pajala.

  Om du vidgar dina vyer och tar reda på mer fakta så kan du säkert själv förstå…”Vinst senaste 5 månaderna”…

 11. Pajalabo skriver:

  Till hyran löser ej lönsamheten, du tycks ej fatta att de var ironi från mej för vi har väl stöttat detta företags tidigare ägare kommun köpte datapörtet byggde om nuvarande lokaler åt storvall men de kanske var en bra affär för pajalabost.för datapörtet brann ner precis som hela den branschen i Pajala och gruvan söker maskinförare de bara för är och göra en sista ryck och utbilda dessa specialister

 12. Tillgång på komponenter, vilket land behöver dem mest ? skriver:

  Vilka tillverkar dem och vilket land behöver dem mest, samma omtalade landet ?
  ”Vinst senaste 5 månaderna”, varför lägger de då ned verksamheten ?
  Verksamheten är hårt stöttad av kommunen och AF ändå inte lönsam, varför driva vidare, säkert 100tals miljoner i skattesubventioner ?
  Folk behövs i gruvan bara och skola om via AF, säkert bättre placering långsiktigt av skattepengar än den icke lönsamma elektronik ?

 13. Johny Lantto skriver:

  Hur illa detta är för Pajala kommun och för berörda anställda och deras familjer behöver knappast påtalas något mer.
  Däremot förvånas man av den uppgivenhet vårat nybakade kommunalråd uppvisar i media?
  Det är inte över föränn det är över! Eller är näringslivspolitiken i Pajala modell S och Kd olika grader av axelryckningar och uppgivna konstateranden?
  Hoppas verkligen att bilden är missvisande och att en massa aktiviteter på olika nivåer i syfte att rädda jobben sker i kulisserna?

 14. F-r skriver:

  Dåliglönsamhet på grunda v Sveriges högsta skatt, men också vänsterpolitkers agerande för 5-6 år sedan att placera Ok på deras parkeringsplatshjälper inte saken. Fler ex – av icke företagsvänlig politik – slamtömning tog kommunen över från privata, fotofirman fick sluta, kommunens bilar servas i Kiruna likaså annonsering. Hur kan vår företag i kommunen offerera lågt med höga skatter. Något för den nya makten att reflektera över.

 15. vad menas ??? skriver:

  Till :Fd Mikromakare
  Intressanta svar du framför lite frågor:
  ”Vinst senaste 5 månaderna”… Hur kan det vara så, de säger ju själva förlust,prispress och sjunkande omsättning ?
  Kina vad menar du eftersom Kina idag är en stor producent, vem köper mest komponenter är det inte då konkurrens om dessa ?

 16. S skriver:

  Företaget Inission har,om jag inte missminner mig,fått bidrag av Länsstyrelsen(regionalt investeringsstöd)och drar nu vidare med nyköpt dyr maskinpark.Detta var väntat.Deras personalpolitik är urusel och dom har hela tiden varit ute efter att ta den kundkrets Mikromakarna hade,slakta företaget i Pajala och dra sig härifrån.De senaste månaderna har visat på vinst,men mycket vill ha mer?Smart drag att erbjuda alla nytt arbete i Munkfors,dom räknar med att inte många följer med?Vad gör kommunalrådet?Ska alla ägg samlas i en korg=gruvan? Agera!
  /S

 17. Fd Mikromakare skriver:

  Till ”S” bra skrivet, du verkar förstå mer än gemene man.
  Johny, även du skriver vettiga saker, och tror jag förstår situationen.
  ”..vinst de senaste fem månaderna” det är ett citat från en annan tidning och absolut sant, känner många av de berörda och har följt utvecklingen länge. Vad gäller komponentmarknaden så är det så att det mesta går till tillverkarnas egna kunder, d v s mobil jättar etc. Det legoproducenterna får är väldigt liten del. Sedan är det många som verkar glömma bort att företaget oavsett regi genererat mycket mer, uppdrag till SAVO, hotellgäst nätter, etc etc.

 18. enkel matematik skriver:

  bidrag löser inte problemet de gamla å bästa bolagen i kommunen stödjer inte sin verksamhet på bidrag
  låt marknaden styra ta bort alla former av bidrag de är naturligt att en del klarar sig å andra inte

 19. JA-avtalet skriver:

  kan lantto ”hjälpa” eller vill han ”stjälpa” nya rådet. lantto ge nya rådet konkreta tips hur man kan agera. eller hur du skulle ha agerat. bara svammel valförlust retorik från herr lantto.

 20. Skit skriver:

  Till :F-r
  Tack vare vänsterpolitiken har bolaget överlevt under 25år .
  Hur många miljoner har rullar in i några fickor och gett skitlöner till anställda vem har kammat hem vinsten ??
  Så var det även i sovjet samma skitmodell att fortsätta miljoner in i denna skit är att elda upp miljoner, satsa dessa på gruvan.

 21. Personalpolitik skriver:

  Det ”S” skriver om personalpolitiken stämmer detta även om omtalade skitlöner. Dessutom olönsam bidragsberoende bransch genom årtionden.
  Summa summarum sluta pumpa in miljoner i denna sovjet modell. Tänk istället framåt lägg ned skiten och satsa på gruvan som ökar köpkraften istället. Detta är historia och absolut inget att sörja.

 22. Svaret är Kina skriver:

  Till :Fd Mikromakare
  ”Vad gäller komponentmarknaden så är det så att det mesta går till tillverkarnas egna kunder, d v s mobil jättar etc. ”
  Vilket land bygger mest idag på Lego? Kolla på en mobil ofta står det made in China även om det är tex Nokia, samsung mfl. För att inte tala om världens största tillverkare Huawei. Då måste man räkna med vilka man konkurrerar om komponenter, svaret är åter Kina och inget annat.
  Denna bransch är historia, något man höll med på 80-90talet inte idag, såvida man inte fortsätter med bidragen via skatten ala sovjet.

 23. JA-avtalet skriver:

  tycker själv att aktieägarna skulle vara nöjda med en utdelning på säg 30 till 40 procent av vinsten. är inte de rimligt med en bankskatt? men extrem högern tycker inte enl beslut i riksdagen där vänstern förslag röstades emot av bla SD. c m och kd. varför?