Ester Blenda intar Tornedalsteaterns scen

Gun Olofsson, stående, och  Lisa Hennix Raukola gestaltar två olika sidor av samma person. Foto: Marlén W Edin

Gun Olofsson, stående, och Lisa Hennix Raukola gestaltar två olika sidor av samma person. Foto: Marlén W Edin

TORNEDALEN: Två sidor av samma person gestaltas samtidigt på scen när Tornedalsteatern har premiär på ”Ett djefvla solsken”.
Den 8 mars har Tornedalsteatern premiär på föreställningen Ett djefvla solsken” som handlar om två år av journalisten Ester Blenda Nordströms liv.
– Ester Blenda var Sveriges första kända Wallraff-journalist, långt innan ordet Wallraff ens fanns, säger Markus Forsberg, som står för regin.

Ester Blenda Nordström slog igenom 1914 som grävande journalist då hon skrev reportageserien ”En månad som tjänsteflicka på en gård i Södermanland” där hon berättade sina erfarenheter efter att ha wallraffat sig in som tjänsteflicka.
Reportageserien kom också ut som bok ”En piga bland pigor” och blev en succé vilket medförde att Nordström levde i sus och dus där det festades med både överklassen och kultureliten.

Men Tornedalsteaterns uppsättning handlar om två år efter det då stockholmaren Ester Blenda Nordström under åren 1914 och 1915 levde med samer uppe i Kirunatrakten under ett år.
Under den tiden återfanns hon också hos Hjalmar Lundbohm och det spekuleras om det var så att det dem emellan uppstod en romans.
Året i norr efterföljdes av att hon i ett hus i Värmland skrev ner sina erfarenheter vilket resulterade i boken ”Kåtornas folk”.
Manuset till Tornedalsteaterns uppsättning är skrivet av Yvonne Gröning som utifrån Ester Blendas egna texter tagit fram fakta som också blandats med fiktiva händelser.

På scen – samtidigt – får man möta två sidor av Ester Blenda.
Gun Olofsson gestaltar den lugna och allvarsamma Nordström där arbetet med skrivandet sätts i främsta rummet.
Lisa Hennix Raukola tar på sig Nordströms andra jag som är mer livfullt och som föredrar att dricka konjak framför att skriva.
– Det handlar om den interna konflikt som hon lever med, där hon inte hittar sammanhangen. Hon trivs aldrig och känner sig inte tillfreds, hon känner sig inte hemma någonstans. Hon är som två fåror, en som flyter stilla och en som bara hoppar, säger Markus Forsberg.

Även om teatern utspelar sig på tidigt 1900-tal är den lika aktuell idag.
– Den speglar vår tid på många sätt, bland annat i det här med feminismen och kvinnors rättigheter. Vi har ju också ett läge i världen som är dynamiskt och oroligt, påminner om den tiden som då hade första världskriget. Den säger mycket om vår samtid, säger Markus Forsberg.

Urpremiären är den 8 mars följt av föreställningar 9,10, 11, 12 och 13 mars och ges i Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna.
Föreställningen spelas och sjungs på meänkieli och svenska.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,