EU-pengar till järnväg

TORNEDALEN: Förra veckan har Europaparlamentet ställt sig bakom prioriteringarna för EU:s infrastrukturfond som förhandlats fram av Rådet, Kommissionen och Europaparlamentet.
Prioriteringarna är klara för 2021-2027 och bland regionerna som får ta del av detta de som får ta del av detta ligger flera i Norrland.
– Fram till nu har Europa slutat i Stockholm, men med EU-pengar till Botniska korridoren tar vi EU hela vägen upp i norr. Vi får en efterlängtad rutt från norra Skandinavien till Medelhavet, säger europaparlamentariker Aleksander Gablic (S), i ett pressmeddelande.
Enligt pressmeddelandet från gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet så kommer järnvägssträckan Stockholm-Haparanda att få medfinansiering på cirka 20-30 procent, men mer specifik information finns inte i nuläget.

Publicerad i Svenska
2 kommentarer om “EU-pengar till järnväg
  1. Håkan Kero skriver:

    Medfinansiering betyder att svenska staten betalar 70 till 80 %. Pengarna tas från infrastrukturbudgeten. Vägreparationer tas från samma budget. Om inte budgeten ökar, så blir det mindre vägpengar. EU borde stå för såpass mycket att Sverige har råd med vägarna.

  2. från holmen skriver:

    det är inte mycket 1 femtedel av kostnaden och samtidigt allt annat som trafikverket skall stå för…hur dom planerade snabbtågen skall finansieras är ju också ett problem att lösa..det är mkt nu när dom flesta vinstmaskinerna går mest på tomgåg..