Ny blytung förlust för Asplöven

Ny käftsmäll för Asplöven under onsdagskvällen. Foto: Lasse Stenman

KARLSKOGA: Asplöven tappar en tremålsledning under onsdagskvällen och BIK Karlskoga kan gå fram till 5-3 (0-1, 1-2, 4-0) i Hockeyallsvenskan efter en urladdning i tredje.

En seger i Nobelhallen för Asplöven skulle vara sprängstoff!

FÖRSTA PERIODEN: Stubinen brinner.

Spel i mittzonen under det första bytet. Hemmalaget till anfall i minut två. Karlskoga har pucken mest inledningsvis, men det är Asplöven som får iväg kvällens första skott på mål strax före tre blankt.

Mer liv i gästerna i minut fem. Men det är alltjämt hemmalaget som har kommandot. Två disciplinerade lag åtta minuter in i matchen. Gästerna vill snabbt ur egen zon, medan Karlskoga förefaller mer metodiska.

5-2 i skott vid första power-break efter 10.40, med varsin chans för lagen. Hemmalaget fortsätter framåt efter den korta vilan. Men, det är Asplöven som bjuder på första nätmusiken i matchen. Simon Olsson hänger 0-1 på retur efter 12.07, med passpoäng till Colin Long och Viktor Sandberg.

Karlskoga trummar på efter målet. 14.55: ett lite pressat AHC tar kvällens första tvåa. Hemmalaget bombarderar Ward i bortalagets kasse, men gränskrigarna håller ut under den första straffminuten. Med visst besvär städar man undan den andra också.

Men ny utvisning för gästerna efter 18.58. Bättre box denna gång och Asplöven kan gå in i periodvila på plus. Men 14-5 i skott indikerar på ett suget hemmalag.

ANDRA PERIODEN: Gästerna inleder i fyra mot fem.

AHC håller rent: Karlskoga hinner aldrig etablera något positionsspel. Gästerna sticker till och med upp två gånger, men orkar inte riktigt ända fram. 2.08: ett stressat Asplöven drabbas ånyo av domherrens vrede. Som blir fyra mot fyra ett fåtal sekunder senare, en av hemmalagets gubbar säger några väl valda till mannen i randigt.

Gästerna utnyttjar de större ytorna och hette Simon Olsson skickar elegant pucken till backen Jacob Andersson som mitt i slottet kan sätta pucken högt till 2-0 efter 3.21. Lite lägre tempo för ett par minuter.

Fler avblåsningar i denna del av matchen, med ett Karlskoga som visar tecken på dåligt humör. Mönstret fortfarande detsamma, med ett hemmalag som går framåt och ett Asplöven som går hem och försöker spela efter sina resurser.

Böljande mitt i perioden. 8-3 i skott vid andra power-break efter 10.36. Man nyper sig i armen: gästerna fixar 0-3 efter 11.14. I sin andra match för Asplöven får nykomlingen Jarkko Hattunen ett smörpass från anfallskompisen Mikael Frycklund och sopren med målvakten sätter han pucken högt. Ett mycket vackert första mål i AHC:s dress.

12.59: fara å färde – en ny utvisning för gästerna. Men också en gubbe från hemmalaget tar tvåa efter en eftersläng. Som blir fyra mot tre efter 13.57 och time-out för Karlskoga. Ett heroiskt Asplöven krigar bort det svåra tre mot fyr, men torskar i fyra mot fem efter 15.04 – spelaren som kommer in på isen får på klassiskt manér pucken och kan säkert snärta in 1-3.

Hemmalaget får ny energi och går framåt igen. Åter fler avblåsningar och kamp om varje kvadratcentimeter av isytan. 19.45: ytterligare två minuter back för Asplöven. Hemmalaget vinner teckningen, men gästerna återerövrar pucken och räddas av paussignalen.

15-8 i skott och fortsatt dominans från hemmakrigarna i en mer fysisk och irriterad akt.

TREDJE PERIODEN: En nyckelsekvens med Karlskoga i femfyra inleder perioden.

Första straffminuten försvinner välgörande snabbt. Och ett effektivt bortalag rider ut stormen, starkt och viktigt. Men Karlskoga har pucken väldigt mycket och bortalagets disciplin blir svårare att upprätthålla med trötta lirare.

4.05: ännu en utvisning för Asplöven, håller inte att decimeras gång efter annan. Ett par skott på Ward under den första straffminuten. Halvfarligt under den andra, men det klarar sig. Korkade utvisningar har förstört många matcher under säsongen och ett trendbrott på bortaplan skulle vara guld värt i detta läge.

Men efter 7.05 kommer 3-2, ett slumpskott resulterar. Nu är det match igen. Karlskoga har vittring mitt i perioden.

Gästerna verkar ha en osviklig förmåga att sätta sig i pressade situationer. Laget har förlorat väldigt många tredjeperioder under säsongen. Hela 7-1 i skott vid sista power-break efter 12.55.

Pausen nog välgörande för pressade gäster. Gästerna försvarar sig bra, men skapar nada i perioden. Inne i den känsliga sista fjärdedelen. Och efter 15.25 kan Karlskoga kvittera efter ett långt anfall med flera chanser och Asplövens poäng flyger ut genom hallens fönster. Och femfyra för hemmalaget efter 16.11. Raset fullbordat efter 16.51: 4-3 till hemmalaget.

Time-out för Asplöven i kolsvart natt. 17.45: ut med Ward. Karlskoga fullbordar dådet med 5-3 i tom kasse efter 19.13.

Gränslaget faller efter ytterligare en katastrofperiod och vänder inte trenden snart väntar ett tungt kval för laget.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
14 kommentarer om “Ny blytung förlust för Asplöven
 1. Nasuabo skriver:

  Lasse, detta kan bli ett klassiskt referat likt ”Japaner, japaner” fast tvärtom! Satan vad spännande, vilka krigare vi har i Asplöven. Kämpa på för Nasuas och Happis heder, oavsett hur det går ikväll så fyller vi ICA Arena i helgen, Stora Starka Asplöven!!

 2. Nasuabo skriver:

  Stäng matchen! Så sa en klok man till mig, håller med! Nu vill jag ha tre poäng och en insats värd att minnas för laget på väg hem mot Nasua med omnejd!

 3. Herregud skriver:

  Var dt domarnas fel igen eller?

 4. Närking skriver:

  När skall ”löven” börja spela 60 minuter det är katastrof att förlora match efter match i tredjeperioden .

 5. Anders K Backstrom skriver:

  Kvalitén och spelskickligheten finns hos Asplöven, däremot är det tyvärr tydligt att årets lag inte är vältränat.

  Men det är klart att bygga ett nästan nytt lag varje säsong, och inte ha full koll på spelarnas fysiska status är ett klart minus. Ledning med 3-1 mot Bik Karlskoga inför 3:e, tyvärr 4-0 till Bik Karlskoga i sista perioden

  Juluppehållet kan vara räddningen med hård träning, hoppas det!

 6. Nasuabo skriver:

  @ Herregud, har du kontakter ovan molnen som kan hjälpa till så hör av dig! Annars så berodde inte förlusten på domarna, ingen annans fel heller för den delen. Förlust mot BIK Karlskoga var i ärlighetens namn inräknad, men det positiva är kämpaglöden som visades ikväll. Sex poäng att vinna hemma i ICA Arena till helegen, om @Herregud tar med sig sin kompis är det redan fixat, annars fixar vi fans o laget poängen! (Herrajumalaa)!

 7. happis skriver:

  Detta är en katastrof och hur osmarta man är.Detta är en ledar
  fråga, tycker man är inte smarta nog,från läktar håll av plan.Tack för skolning
  Karlskoga och grattis.

 8. En bra period räcker inte skriver:

  Krafterna och kunnandet räcker tyvärr inte till. För många utvisningar suger i längden. Laget gör en mycket bra första period. Men liksom mot Västerås faller man ihop som ett korthus i tredje. Nu kommer två hemmamatcher mot serieledande Tingsryd och bottenkollegan Pantern. Full pott gäller för att inte Asplöven helt skall bli akterseglade

 9. Tommy skriver:

  Kollar man på skottstatistiken verkar det ha varit stor Karlskoga dominans hela matchen.

 10. Dragos skriver:

  Sorry Asplöven , men tack för ikväll! Även om det inte höll hela vägen gjorde ni min kväll! Kämpa på.

 11. Oh shit! skriver:

  Det finns nog en anledning till att det går som det går i sista perioden. Ledningen bör omedelbart försöka att göra något åt detta. Är, trots allt, en hel del kvar av serien.

 12. medborgare skriver:

  när det går tungt för ett lag,eller privata så fins det en sak gemensamt o ge stöd o förståelsse o nu är det läge att vi ser till o stötta klubben med våran närvaro o glömma allt negativt.slut

 13. Lasse liten skriver:

  Är det så att det blir för lite träningstid för spelarna? På grund av det geografiska läget och det täta spelschemat är ju laget på resa mest hela tiden.

 14. Pekkas skriver:

  Se upp, Kalix är på gång. 850 på läktaren igår. Lösningen för Asplöven är att sluta hatta med luleåspelare träna hop tre femmor som spelar resten av året. Träna en femma som eliten som gör mål i varje poverplay.