Fahlander presenterade visionen för nästa storbygge i Haparanda

HAPARANDA: Entreprenören och byggherren Mikael Fahlander vill haka på Ikea-effekten och uppföra en multiarena och vidhängande lokaler inom På Gränsen-området.

Efter diskussioner med kommunala tjänstemän och politiker under måndagen, träffade Fahlander också representanter för allmänheten i stadshusets sessionssal under den tidiga kvällen.

– Folk drar folk. Vår idé med multiarena skulle kunna bli ett världsunikt projekt, menar han. Det gäller att få fler av de människor som besöker Haparanda/Torneå att stanna kvar en lite längre tid.

Under arbetsnamnet Kristallen vill Fahlander se ett komplex med en levande blandning av offentliga och privata verksamheter – med skola, bibliotek, handel, konferens och olika former av boenden integrerade kring arenadelen.

– Tanken är att det ska vara en stad i staden som man bygger på höjden i etapper efter behov, utan tillskott av kommunala investeringsmedel.

Politikerna i Haparanda och Torneå har nu fått ett omfattande underlag som utgångspunkt för fortsatta diskussioner i frågan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Fahlander presenterade visionen för nästa storbygge i Haparanda
 1. Skattebetalare skriver:

  Kanske läge att kolla upp bakgrunderna på personen ifråga? Vad har denne man åstadkommit på andra håll, exempelvis i Örebro? Lycksökare? Mytoman ? eller…? Vad säger referenserna?

 2. Företagare skriver:

  Var skall man hitta finansiärer för projektet som troligtvis kommer att kosta flera hundra miljoner? Akelius har ju tidigare uttalat att Haparanda är ett högriskområde för investerare.

 3. Undrande skriver:

  Förra gången, i HB okt 2006, var det dåvarande kommunchefen Lugnet som svävade upp i det blå. Hon utlovade hotell, köpcentrum, guldkorn från Europa mm. Det är fem år sedan och allt står kvar på ruta ett. Vem kan man tro på?

 4. stinsen skriver:

  Sannolikheten är stor att detta sannolikt försenar mer seriösa projekt, sannolikt några år ytterligare!