Fall av mässling i Norrbotten

TORNEDALEN: Region Norrbotten har konstaterat två fall av mässling i länet.

En person insjuknade i mässling efter en resa till Sydostasien. Strax efter hemkomst fick personen hög feber, frossa och torrhosta. Utslag bildades först efter några dagar. Detta hände i andra halvan av augusti.

– Först då började vården misstänka mässlingsdiagnos, men trots att man tog prover kunde detta inte verifieras, uppger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Senare smittades personens ej ännu vaccinerade barn i feber och efter några dagar utvecklades klassiska symptom och barnet lades in i isoleringsrum vid Sunderby sjukhus. Det verifierades att det handlade om ett fall av mässling.

Region Norrbotten uppger att andra kan ha blivit exponerade för smitta av mamman som under sista veckan av augusti. Detta i samband med bland annat besök i sjukvården.

– Tiden mellan smitta och insjuknande är normalt tio till tolv dagar och patienten var smittsam i slutet på augusti, så vi kan nog snart blåsa faran över anseende ytterligare fall smittade av mamman, säger Nystedt.

När det kommer till barnet så framkommer ingen exponering av andra eftersom barnet lades direkt in på isoleringsplats.

Smittskydd Norrbotten och vårdhygien inom Region Norrbotten har i samråd med infektions- och barnklinikerna inlett en utredning och möjligt exponerade kommer att utredas och vid behov kommer så kallar postexpositionsprofylax att erbjuda.

Typiska symptom vid mässling är hög feber, torrhosta, irriterade och ljuskänsliga ögon samt utslag som utvecklas efter några dagar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,