Fann sten inuti granitblock

KORPIKYLÄ: Inne i ett granitblock hittade Per Grape och Per Ohlin någonting intressant. Där fanns nämligen en till ”sten”.

– Den satt som i en gjutform och den gick att ta loss från graniten som vi hade spräckt i delar, berättar Per Ohlin.

En av hans vänner jobbar på SSAB och han lovade att göra en slagganalys på det som hade hittats.

– Det visade sig att den inte innehöll magnesium, kalcium eller natrium som är typiskt för lavasten. Dock innehöll den väldigt höga halter av kalium som är ovanligt, säger Ohlin.

Ohlin tror stenen kan vara väldigt ovanlig magma, alltså lavasten, eller komma från rymden. Det är inte så ovanligt att hitta meteoriter men enligt Ohlin och Grape kan fyndet vara avsevärt äldre än de flesta meteoriter som hittats.

– Graniten är 1.750-2.500 miljoner år gammal. Meteoriten måste ha ramlat ner när graniten fortfarande var mjukt sediment så den måste vara äldre än graniten, säger Ohlin och Grape.

– Dessutom har de flesta meteoriter, som hittats, en annan sammansättning, säger Ohlin.

Enligt Per Grape och Per Ohlin är slaggprov optimala för att testa magma – men inte meteoriter. Därför har de kontaktat ett universitet i Washington, USA.

– Det kan vara vulkaniskt material som ändrats i sedimentet, men det vet vi först efter nya prov, säger Per Ohlin.

Åke Johansson, geolog vid Naturhistoriska riksmuseet är mer skeptisk.

– Granit bildas när en het magma kristalliserar på flera kilometers djup i jordskorpan, så det är orimligt att en meteorit skall kunna slå ner och bevaras i en stelnande granit, säger han och fortsätter:

– I stället kan det vara en inneslutning av en mörk basisk (kiselfattig) bergart eller magma som följt med granitmagman upp från större djup.

Ohlin och Grape tänker gå vidare med noggrannare prov.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,