Får behålla lönen under ett år

Sven-Erik Bucht lägger av med politiken men behåller lönen han hade som stadsråd under ytterligare ett år.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Sven-Erik Bucht lägger av med politiken men behåller lönen han hade som stadsråd under ytterligare ett år.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Sven-Erik Bucht (S) sitter inte kvar i regeringen under den nu aktuella mandatperioden. Den nu före detta landsbygdsministern satt fyra år i regeringen och fyra år i riksdagen innan det. 

Sven-Erik Bucht har rätt till avgångsvederlag under ett år, motsvarande lönen han har haft som stadsråd, 136.000 kronor i månaden. Utslaget på ett år blir det 1,6 miljoner kronor.

Han har ansökt om beloppet hos statsrådsarvodesnämnden och sekreteraren i nämnden säger till SVT att deras huvudregel är att bevilja avgångsersättning.
Bucht avböjer att lämna kommentar till SVT gällande fallskärmen.

Publicerad i Svenska
34 kommentarer om “Får behålla lönen under ett år
 1. Pekka Puupåå skriver:

  Voj, voj!

 2. Judlaw skriver:

  Det är inte SEB som bör sågas för det, utan hela systemet! Hade kunnat god ta 3månader för att gå hemma men inte ett år! De är slöseri med skatte medel..

 3. Pungskvättan skriver:

  Alla dessa mammondyrkande och maktgalna politiker… usch!

 4. från holmen skriver:

  sådana är reglerna..

 5. Viktigpetter skriver:

  Han får väl inte behålla allting då det jämkas med hans pensionsinkomster. såvitt han inte bildar bolag för att manipulera inkomsterna.

 6. Tidigare sosse skriver:

  Ger en fadd smak i munnen då det är en socialdemokrat dessutom som ska vara en företrädare för småfolket.
  Förmodligen också med full kommunalrådspension,nä det känns inte bra och så frodas politikerföraktet.
  MEN felet är inte Sven-Eriks utan beslutsfattarna som gynnar sig själva,en elit som tar sig friheter då någon annan betalar.
  Socialdemokraterna har byggt upp landet,men alla tagna beslut är inte kloka och detta är ett par av dom.
  Det positiva är väl att han betalar en stor del i skatt!

 7. Seladon skriver:

  Nå niin! Meillä kunnassa on veroprosentti 33,84. Se tietää että kunnan kirstuun kertyy noin pyöreästi 337500. Loput 170000 vie tuo Landstingi.✈️

 8. Oväntat? skriver:

  Men innerst inne är han en riktig sosse. Klart slut!

 9. Bomsy skriver:

  Med det orangea kuvertet i handen inser jag nu, som pensionerad elektriker, att nog valde jag lite fel yrke.

 10. Nyanserad skriver:

  reglerna fastställs centralt.
  heder åt sven-erik som tjänat oss väl och regelverket är inget som han ska lastas för.
  tycker dock att arbetslinjen även bör gälla politiken och en översyn av regelverket önskvärt.
  Pensionsåldern för förtroendevalda bör följa fotfolket och inte dagens manna från himlen.
  Lev som ni lär , våra folkvalda.

 11. Verkkosurfaren skriver:

  Eller hur Från Holmen, såna är reglerna, som väl (s)-eliten var med och skapade en gång i tiden. Jag skulle såklart gjort likadant, alla är sig själv närmast om man kikar bakom plakatpolitiken. Inte bor vänstereliten i ”utsatta områden” utan gärna fint eller centralt och om det är i Stockholm gärna på Södermalm bland ”arbetarna” (som inte har råd att bo där). Men, det är nog värt pengarna att betala fallskärm åt sossepolitiker, inte bara hela (s)-regeringen får gärna checka ut och få varsin årslön i sparbössan…vore bra för Sverige!

 12. Ferrum skriver:

  Oväntat: Vad är en ”riktig sosse” i dagens läge? Det låter lite komiskt det där. Inte ens Per Albin Hansson var en ”riktig sosse” som pratade om kärnfamilj och hade en älskarinna på sidan om.

 13. Willie nilsson skriver:

  Såja typiskt gråsosseregler. Man behöver inte jobba bara att kamma hem skattepengar. Denna man har kostat oss miljoner engelsk kurs 400.000 helt otroligt. Och vad har han tillfört? Ikea Haparanda i övrigt nada.
  Synd att vi blir lurade gång på gång av gråsossemaffian.

 14. Marita skriver:

  Jag har också undrat vad är en sosse ? Jag ser så mycket ogudaktighet lögner, manipulation, svek och vad betyder en arbetare som byggt samhället ? Det ser du i det oranga kuvertet. Dom fattigaste får minst och rika får mest ! Och att främlingen går före den som byggt upp samhället. Nej vem blir utnyttjad ? Fundera över alla år som gått !

 15. Holmeros skriver:

  Vi skall vara stolta över Sven Erik Bucht som blev minister. Ett års avgångsvederlag är väl det minsta man kan begära efter att ha haft så hög befattning. Han har representerat den politik han tror på. Sossarna för mig är ett parti som för Sverige bakåt och ser oss svenskar som andra klassens medborgare och låter invandrare gå i första hand med gratis tandvård, gratis läkarvård, förtur till bostäder. Får mer i bidrag än vad våra fattigpensionärer får ut efter ett helt liv som skattebetalare. Tänk efter nästa gång ni röstar. Rösta rätt rösta på SD och Jimmie Åkesson

 16. Rosa skriver:

  Göran Persson och Björn Rosengren är typiska socialdemokratiska politiker i Sverige. Herrgårdsägare och slottsherre! Och nu Bucht. Ingen av dem har någon utbildning. Bara politiska broilers. Det är alltså helt ok för politiker och idrottare att bli mångmiljonär men om en läkare som har studerat tio år ( efter gymnasiet ) och jobbat 40 år tjänar bra är det inte acceptabelt. Hur kommer det sig?

 17. Knegare skriver:

  Man valde fel yrke helt klart, fara runt riket och lova dittan och dattan i några och skylla på marknaden om man inte kan genomföra det man lovat, sen är man värd deras förmån säger dom, och som sossar och kommunister har varit med och tagit fram är ännu värre.

 18. Pippi skriver:

  Socialdemokraterna har INTE byggt upp landet utan skattat sönder det, och bjudit in massor med folk från andra länder att komma hit och leva på högskattade skattebetalares bekostnad!!!! S-E Bucht försöker givetvis få sp mycket han bara kan av kakan, inbillade ni er något annat. Nåväl, nu kan han ju åka på språkkurs när han blir pensionär, kanske börjar han efter det förstå vad som säga ute i Europa.Kursen i ekonomi på grundnivå på LTU var i alla fall för tuff för honom,han klarade den inte. De i Schweiz betalar en bråkdel av vad vi gör i skatt, avgifter, ändå har de bättre sjukvård, vägar mm.

 19. Verkkosurfaren skriver:

  Förvisso är det mesta relativt…som ”politiskt obundet och allmänkritiskt nättroll” vill jag ändå hävda att SEB gjorde något mycket bra, inte som minister men som kommunalråd. Utan honom hade vi inte haft IKEA i stan, och då hade stan haft ännu större problem- så är det nog bara, Att jag sen, fd sosse som jag är (för länge sen), inte lär rösta på (s) igen är en annan sak. Men, SEB lär ju också betala en halv miljon i kommunalskatt på sin fallskärm, så då kan ju 08-skeptiker se det som ett välkommet pengabidrag söderifrån 🙂

 20. från holmen skriver:

  Kör lite Goggle så finns annat att förfasas över, vi tar ett exempel från Folkrörelsen COOP…sök på: ”Coops sparkade VD fick 31 miljoner kronor”….. sen finns det olika fall inom fackföreningsrörelsen som får ex ministerns avgångsvederlag att blekna helt enkelt…inte vara avundsjuka nu kan man förhandla så kan man och har man n bra att sälja så är utgångsläget gott!

 21. Jari olsson skriver:

  Hej Alla! Det är dessa ”gamar” som är synnerligen överarvoderade som tar för sig mest. Det är ett fint regelverk som de helt legitimt utnyttjar. Grattis till det. Det verkar inte behövas någon motprestation etc heller. Sitt din period och casha in. Smarta och giriga personer. Sk politiker. Dom har helt frivilligt låtit sig väljas av, OSS!?

 22. arppa skriver:

  Sven-Erik,olisin oottanut jotain tyylikkäämpää loppua hienolle urallesi.Voi voi…

 23. JA-avtalet skriver:

  Reinfeldt, bildt,borg med flera fick 2 mille var. varför?

 24. Fakta skriver:

  När har HB blivit SD:s hemsida? Vad är det som besvärar SD:are för Buchts 1-åriga avgångsvederlag? Jämför borgarna i Ötå, som gav kommunchefen ett miljon bidrag vid avgång! När ”vet inte Åkesson” snart avgår, hur mycket kommer han att roffa åt sig? Bucht har gjort ett utmärkt jobb för landsbygden, i jämförelse med borgarnas 8 förlorade år. Då bl.a butiker,bensinstationer, statlig service som FK 2008 lades ned i våra små kommuner. Nu har Bucht rensat upp med bl.a stöd till butiker och inrättat statliga servicekontor.

 25. JA-avtalet skriver:

  till pippi: i ditt drömsamhälle kostar en dagisplats ca 18000 kr per barn och månad. en blindtarmsoperation går på ca 150.000 kr. kör du 1 mil på en vanlig väg- kostnad 500 kr, skola för ett barn kostnad 200.000 kr per läsår, en plats på typ ålerdomshem kostnad 50000 kr per månad. fast en båtplats för din superjet kostar bara 1000 kr per säsong.

 26. Pekka Puupåå skriver:

  PALJON VIINA?

 27. Rosa skriver:

  JA-avtalet. Så enkelt kan inte förhållandena i Schweiz beskriva. Egentligen är skillnaden mellan Sverige och Schweiz bara den att i Sverige betalar vi allt i våra världens högsta skatter, i Schweiz ser man direkt vad allt som vi i Sverige tror är gratis kostar. Schweiz har t.ex. en av världens bästa högre utbildningar. Även skolan är mycket bra.( Medan den svenska skolan har västvärldens med marginal sämsta läroplaner.) Vi här hemma betalar t.o.m. statlig skatt om vi tjänar lite extra. Och nästan allt går till välfärden. Så ingenting är gratis i Sverige heller. Tvärtom!

 28. Ju förr desto bättre skriver:

  Ser självklart ett problem just med viljan att nödvändigtvis måste medborgare bli politiker? Inte alls konstigt vilken födkrok att lyckas ta sig ända fram till Riksdagen. Behöver inte prestera något ö h alls utan kommer till rejält lyxig tillvaro.
  På Erlanders tid var uppdraget genuint skulle prestera sina ideal. Nu finns ingen politik inriktning, i vilket partitillhörighet som helst bara för majoritetsmandat och för egoismens egen vinnings skull.Sedan är resten rollspel låtsas som det finns ett fiendeparti.

 29. JA-avtalet skriver:

  till rosa : måste nästan småle och egentligen skrattar högt mot dina argument till ditt lands fördel, de enda du kom på var skolan. där ditt land ligger bland dom sämsta i statistiken bland länder i europa. ett expel till vad våra skattepengar går till är: i Sverige betalar jag max 2250 kr per år i livsuppehållande mediciner för att överhuvudtaget kunna leva ett någorlunda bra liv. i ditt land kostar motsvarande läkemedel under 1 år 86000 kr. de är fakta. varför?

 30. JA-avtalet skriver:

  och orban och erdogan är väl dina favorit politiker i resp, länder? Jimmie ”vet inte nått” åkessons länder är i varje fall hans drömsamhälle. för där bor ju redan järnrörskillen och verkas trivas!!

 31. JA-avtalet skriver:

  till pekka; älä’ jo sina ni paljon. sd.era sa va joa åkessoni npela ja jo paljon ja koko valitus.

 32. Viktigpetter skriver:

  Man undrar ju var Ja avtalet hämtar sina uppgifter om utlandet? Det är en skrämmande okunnighet om exvis Schweitz. Var den svenska skolan så undermålig på hans tid.

 33. Ferrum skriver:

  JA-avtalet: Hur länge tror du vi kan ha alla dessa förmåner? Jag skulle tro att en systemkollaps står inför efter nästa lågkonjunktur om vi fortsätter så här. Visst, jag vill också ha fri sjukvård etc. men jag tror det är omöjligt att finansiera allt detta i framtiden trots högt skattetryck.

 34. micke kemi skriver:

  löner/arvoden som är finansierade med skattemedel ska inte få vara så här höga, tycker jag! S som ska vara ett arbetarparti i grund och botten, hur kan man stå och säga att man står för den ”lilla” människan när tex Buchts månadslön motsvarade 5st sköterskors ingångslön!