Färre kvinnor än män i företag

TORNEDALEN: Statistik från Bolagsverket visar att män fortfarande dominerar både företagandet och i styrelserummet. Bara var tredje företagsrepresentant är kvinna.

Totalt sett är antalet funktionärer i svenska företag, oavsett företagsform, 2.134.332 stycken. Av dessa är 722.468 kvinnor, vilket innebär att andelen kvinnliga företrädare hamnar på 33,8 procent medan antalet män hamnar på 66,2 procent.

Dock ökar antalet kvinnor, men utvecklingen uppges gå långsamt.

– För att åstadkomma ett jämställt inflytande i näringslivet är det därför viktigt att kvinnor och män finns någorlunda jämnt representerade i företagens styrelser och som företrädare för företaget. Bolagsverkets statistikrapport om företrädare visar att det finns en utvecklingspotential när det gäller jämställdheten i företagandet, säger Annika Bränström, generaldirektör på Bolagsverket, i ett pressmeddelande.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
En kommentar om “Färre kvinnor än män i företag
  1. Ei se tukkimala tule ! skriver:

    Jag tror att kvinnor kan ta mer plats i styrelserummen om intresset fanns. De flesta kvinnor värdesätter andra saker här i livet än att sitta i en styrelse. Det handlar inte om jämlikhet, utan fria val av qvinnor. ( att inte vilja ha styrelseuppdrag)