Färre laxar med hudskador

SVA och Evira analyserar laxprover. Foto: Ove Pekkari

SVA och Evira analyserar laxprover. Foto: Ove Pekkari

TORNEDALEN: Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt har antalet laxar med hudskador varit mindre i sommar.

SVA och finska livsmedelssäkerhetsverket Evira har under sommaren samlat in laxprover för att utreda orsakerna bakom de mystiska hudskador på levande och döda laxar i Torneälven som började dyka upp sommaren 2014.

– Situationen har varit mycket bättre än väntat – glädjande nog. Av de laxar vi tog från vattensystemet har sex stycken påvisat någon slags sårskador som tydde på att de var orsakade av infektion. Några hade traumatiska skador som orsakats av felkrokning och två, som fångades i Seskarö, var på något sätt sjuka, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid SVA, och uppger att tio av totalt 34 laxar hade några slags hudskador.

Men resultat från undersökningarna kommer under hösten och de slutliga analyserna beräknas bli klara i december.

Visade något av laxproverna tecken på UDN-sjukan?

– Några av laxarna hade symptom som skulle kunna vara orsakade av UDN, men jag får svar när jag läser histologin. Det har inte varit en genomgående trend i proverna utan en del av bilden. Blödningar i huden har varit det vanligaste.

UDN-sjukan är en hudsjukdom som förstör huden på laxar och dess orsak inte är känd.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Färre laxar med hudskador
  1. Osenka skriver:

    SVA och Evira har tagit laxprover. De har konstaterat:sårskador med infektion,traumtiska skador(på något sätt sjuka?),symptom som kan vara orsakade av UDN.Vi får säkert svar när man läst histologin. Betyder läran om biologisk vävnad. Summan av allt:ingen klarhet i något efter 4 år. Ställer frågan:är laxarna tjänliga som människoföda? Man vet ju inte vad folk som äter dessa laxar drabbas av i förlängningen.Teorier som varit:för varmt i vattnet,för mycket lax mm.

  2. CHF11S skriver:

    Titta upp mot skyn, där ser ni orsaken till vad som gör laxen sjuk. Flygplanen är många, chemtrailsen likaså.