Fetare mjölk ger ny matsedel i Haparandaskolor

HAPARANDA: Eleverna i Haparandas skolor  får under våren en delvis ny matsedel. Kommunstyrelsen (ks)har nämligen gått på samma linje som medborgaren Linn Pohjanen och beslutat att införa smör och mellanmjölk igen.

– Vi måste göra nya val, ersätta vissa rätter,  för att klara kraven på maximalt intag av mättat fett i kosten, säger kostchef Paula Pietinhuhta till Haparandabladet.

Konsekvensen av att ks ”körde över” barn- och ungdomsnämndens två år gamla beslut om att på rekommendation av Livsmedelsverket, servera lättmargarin och lättmjölk, innebär att kostchefen måste näringsberäkna skolmaten igen.

Pohjanen, och numera ks,  stöder sig bland annat på nya rön som hävdar att rekommendationerna om lättmargarin och lättmjölk, inte är nödvändiga – ja rent av felaktiga.

– Det kommer hela tiden nya synpunkter från forskare. Som offentlig aktör måste vi följa de rekommendationer som aktuella myndigheter satt upp. De förlitar sig i sin tur också på experter och forskning. Vem ska vi annars lisa på,,  säger Pietinhuhta.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
5 kommentarer om “Fetare mjölk ger ny matsedel i Haparandaskolor
 1. Fettkrigaren skriver:

  Vad gör kostcheferna? Ett lågvattenmärke! Att man på det sätt man gjorde i NSD gå ut & använda barnen som slagträ i den här debatten är så löjligt att man bara vill gråta! Ni ser det som ett straff att barnen inte längre ska få äta chicken nuggets. Jag saluterar er okunnighet som leder till att barnen förhoppningsvis får äta riktig lagad mat istället för era halvfabrikat! Börja utveckla era kunskaper lite mera tack! & höj nivån på debatten….

 2. babsan skriver:

  Håller fullständigt med fettkrigaren.

 3. undrande skriver:

  Måste man hota med att ta bort barnens favoriträtter. Det finns många andra möjligheter. Det låter lite som dålig-förlorare-fasoner.

 4. fundersam skriver:

  Ligger mycket i det fettkrigaren skriver…

 5. Trippel J skriver:

  Kriget mot socker är nog det stora problemet,, lite i skolan men framför allt i hemmet. fet mjölk och smör är nog bra.. med det där sockret som är i så mycket,, hmmm en drog som andra droger