Fiber i byarna drar ut på tiden

HAPARANDA: Tillståndet som Bredbandsbolaget och Netel behöver från väghållaren Trafikverket dröjer.
De hushåll som slutit avtal i Vuono, Salmis och Nikkala får vänta tills tjälen gått ur backen nästa år innan installationen slutförs.

Det är många i Haparanda som väntar på besked om det blir optisk fiber eller inte.
I en del områden är anslutningsgraden ännu för låg men där den är tillräcklig dröjer installationen.
Trafikverket kan bara svara generellt på frågan varför grävtillståndet dröjer, inte specifikt för Haparanda.
Enligt en presskontakt är det inte är ovanligt med långa handläggningstider Trafikverket påpekar att entreprenörer bör ansöka om tillståndet i god tid, om man har satt en deadline för arbetet som man vill hålla.
– Vi måste ju veta vad som ligger under marken i övrigt innan det godkänns. Det kan ju vara avloppsledningar och annat nedgrävt också, säger Lennart Hellsing, presskontakt på Trafikverket.
En annan faktor är hur den som söker om tillstånd har utformat säkerhet och framkomligheten för vägtrafikanter under arbetstiden, uppger Lennart Hellsing.
Lennart Hellsing säger till HB att han ska få tag i någon som är insatt i tillståndsansökningar som rör Haparanda kommun.
Varvid han säger att han eller någon annan från Trafikverket återkommer senare under måndagen, vilket inte någon gör.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
16 kommentarer om “Fiber i byarna drar ut på tiden
 1. från holmen skriver:

  bah Trafikverket en handskakning med rätt person och tillstånden är klara…

 2. kisumisu skriver:

  Haha typiskt myndigheter.

  Allt ska bara dröjas och sen kan dom inte ens kontakta tillbaks fast lovat göra det.

 3. Bybo skriver:

  Den mötesfria E4:an ska ju också byggas mellan HPDA – Salmis. Är rädd för att trafikverket inte ger tillståndet innan vägen är klar.

 4. Holmeros skriver:

  Tillstånd är väl inga problem med Trafikverket bara man inte glömmer och bjuda på fina middagar och en och annan Ipad

 5. Andreas skriver:

  Någon som vet något om när Seskarö kan få fiber? Sökt svar från kommunen men får inget svar.

 6. Bybo skriver:

  Andreas, det är inte kommunen som vet det, utan Zitius/Telia som har tagit det projektet. Kontaktperson på Zitius heter Tony Åkerström och han vet allt om fibret till Seskarö

 7. Enok Nitti skriver:

  Lennart Hellsing är ju känd för sina sagor.

 8. Futurum Casus skriver:

  Det kan vara ide att verkligen kontrollera hur elkablar, vatten och avlopp är nedgrävt. I salmis är det lagt kors och tvärs.

 9. rex skriver:

  Orsaken till dröjsmål med fiber i glesbygd där Haparanda kommun hör hemma så beror nog en hel del på den extra fördelning som staten med hemmasonen och ministern S-E BUCHT:s stämpel nu visat sig inte helt och hållet gå till glesbygd. Detta enligt inslag från radioprogram om just denna glesbygdssatsning. Fibergrävarföretagen vill ju självklart ha avans på de jobb som fiberanslutningen kostar i sin helhet. Kanske någon här kan kolla upp läget just med anledning av hur bidraget o garantier för detta till Kommunens handläggare lämnats?

 10. Arga Gubben på udden skriver:

  Vi har hängt på att bli anslutna till fiber av Zitius/Telia tillsammans med Seskarö, men eftersom det inte verkar hända något med detta, har vi börjat prata om att döpa om bolaget till skitioss.

 11. Slopa glesbygden skriver:

  Skippa fibern till glesbygden…Spara en slant till kommunen i stället.

 12. kisumisu skriver:

  Visst ska det väntas på glesbygdsstöd. Stora bolagen gör igen sina vinster och vi konsumenter ska banne mig betala 20k ändå.

  Sedan ska allt det här göras med låglöne arbetare och folk ända från Stockholm.

  Nog måste vi ju ha kompetent folk närmare och hade man börjat allt i tid så hade det varit färdigt redan.

  Sedan kan jag tycka mer lokala bolag hade varit bättre. Pratar ej om kommunen som lovar guld o gröna som inte ändå hålls.

  Utan mer om fiberförening där alla får internet och tv till både bra pris och tekniskt sett.

  Tex tv delen suger i både hos zitius och bredbandsbolaget.

 13. Bybo skriver:

  Nu svamlar ni. Det är inget stöd det väntas på. Halva Vuono och Salmis är ju redan grävt. Det saknas tillstånd att gräva på den allmänna vägen dvs. Vuonovägen och Salmisvägen.

 14. rex skriver:

  Bybo: Du som tycks känna till så väl om hur långt man kommit med fiberrören kanske kan nämna hur det är färdiggrävt i de andra byarna typ Sangijärvi, Nartijärvi, Avajärvi, Säivis, m.fl.???

 15. Bybo skriver:

  Rex: Till de byarna har BBB inte gått ut med ett erbjudande. Det är Telia/Zitius som gräver fiber där BBB inte grävt. Arbetet startar 2018 och planeras vara klart 2020. Så var lugn, det kommer 🙂

 16. Salmisbo skriver:

  Detta fick jag idag från Bredbandsbolaget angående Salmis/Vuono projektet.
  ”Processen fortskrider, och faktum är att allt hänger på tillstånden från Trafikverket och det är inget vi styr över. Vi beräknar komma igång i maj och hålla på t.o.m september 2018 och det är den plan vi jobbar efter. Det är inte vi som stoppar processen utan det är Trafikverket och vi hade löst det innan sommaren om inte Trafikverket haft så lång handläggningstid”