Fiberavtalet är nu undertecknat

HAPARANDA: I måndags undertecknades ett samverkansavtal mellan Haparanda stad och Telia gällande fiberutbygganden inom Haparanda kommun. Tidigare under hösten beslutade Haparanda stad att välja Telia som samarbetsaktör till bredbandsatsningen.
Tilldelningsbeslutet offentliggjordes i början på november och steg två i processen togs i måndags då kommunalrådet Peter Waara och Linda Hernström, chef för Telia fiber signerade varsitt exemplar av det samverkansavtal som syftar till att erbjuda 100 procent av hushållen att ansluta sig till framtidens fibernät.
Hundra procent innebär dock fortfarande att anslutningsgraden måste vara minst 70 procent i varje område om grävskoporna ska påta i backen. Inom centralorten gäller 40 procent.
– Vi är redan nu igång och bygger till 800 hushåll i Seskarö och västra Nikkala, säger Linda Hernström,
Inom två år
Utbyggnaden sker via Telias landsbygdsspecialist Zitius och likt föregående aviseringar kommer utbyggnaden att fortgå under 2018 så fort tjälen gått ur backen och vara färdigställd senast 2020.
– Det viktiga är att man verkligen hoppar på det här och pratar med sina grannar, ju fler desto snabbare kommer vi igång med fiberutbyggnaden så att vi kan koppla upp Haparanda, säger Linda Hernström.
Hur intresset på att ansluta sin fastighet till optisk fiber ser olika ut i byarna just nu men efterfrågan uppges vara god uppåt Torneälven i Kukkola och Karungi.
I de områden som folk har anmält intresse att teckna fiberavtal med Telia men ännu inte fått något gehör är anslutningsgraden fortfarande för låg.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “Fiberavtalet är nu undertecknat
  1. Anders Rönnqvist skriver:

    Telia meddelar, efter det att avtalet skrivits, att de saknar utrustning för att anlägga fiber i centrala hpda och att det blir för dyrt? Vi bor mitt i stan, 150 m från telestation.Det visar sig att avtalet mellan Telia och Hpda stad saknar rätt innehåll? Påminner mig om avtalet med Avalanche Capital.Skärp er i kommunledningen!