Fick serveringstillstånd indraget

HAPARANDA: Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i måndags att återkalla tillståndet gällande servering alkohol för Ponde kök och bar.

I november 2016 gav kommunstyrelsens arbetsutskott en varning till restaurangen, bland annat på grund av att det inte alltid funnits tillräckligt med ordningsvakter vid de tidpunkter som det enligt serveringstillståndet ska finnas. Utskottet kritiserade också att serveringsansvarig inte alltid varit på plats.
– Ärendet har ju varit återkommande vid ett flertal tillfällen, och man har tilldelat erinran och varningar, säger Sven Tornberg (C), ledamot i ks au.
När senaste varningen tilldelades restaurangen i november så berättade krögaren och tillståndshavaren, Christina Johansson för HB att hon säkrat upp med ytterligare vakter och att verksamheten sköttes enligt riktlinjerna.
– Förra gången det var uppe gav man ytterligare en chans och nu kom det tillbaka, då fanns det inte så mycket annat att göra, säger Sven Tornberg om indragningen.

HB har varit i kontakt med Christina Johansson vid Ponde kök och bar, men hon vill avvakta med att kommentera beslutet från ks au.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
46 kommentarer om “Fick serveringstillstånd indraget
 1. Nicke skriver:

  Tråkigt.

 2. Väntat skriver:

  Ja det var väll väntat ändå. Fru ägare lyckas aldrig hålla varken personal eller gäster i shackt.

 3. Blåljus skriver:

  skit samma

 4. Medborgare skriver:

  Svammel, försöker att vara någon viktigpetter den där tornberg. Skulle finnas viktigare saker att göra än att döda den enda krogen i stan, hjälp & satsa i stället så att det rullar in pengar till restauranger i happis istället att allt går till torneå och de finska krogen.

 5. P skriver:

  Lägg ner verksamheten. Alla åker Torneå ändå… .

 6. tornedaling skriver:

  Ei se kaanata, så tänker snart alla företagare i denna by.
  Tornberg kan samtidigt stänga näringslivskontoret.

 7. Fundersam skriver:

  Jag funderar om krogarna i Haparanda har samma villkor med vakter, har La Grotta vakter? Likaså hotellets pub??
  Samma förutsättningar ska det vara för alla i den branschen!

 8. Spanaren skriver:

  Svårt att driva verksamhet i Haparanda om man inte tillhör etablissemanget. För vissa går det att vara skyldig kommunen stora pengar, ha skatteskulder. Problemet för Pondes ägare är att hon inte tillhör ”kretsen” som blir tydligare och tydligare i Haparanda. Det börjar växa fram ett etablissemang, där kommunen spelar ett mycket högt spel. När bubblan spricker då blir det fler makthavare som flyr staden…En del har som sagt gjort det redan, med smutsiga fingrar…

 9. Mad Max skriver:

  Det kanske är svårt att få väktare som jobbar svart? Jag känner inte till att det betalats svarta pengar, men det är mer eller mindre praxis i de större städerna. Följer man inte regler och föreskrifter kan det sluta på detta viset. Synd om de få som ändå bidrog med sitt för att hålla liv i luckan. Med betoningen, liv. Men det kommer säkert någon ny som startar upp den igen, med löften om allt möjligt. Var så säkra.

 10. Gångväg skriver:

  Endast några meter från Ponde på f.d. vandrarhemmet verkar det
  byggas för öppnande av restaurang med alkohol försäljning.
  Den enes död den andras bröd.
  Ägaren av fastigheten säger att han ej har något med en ev.
  restaurang att göra? De verkar finnas arbetare på plats,men
  för vem arbetar dessa?
  Har de bygglov eller tillhör de skaran som ej behöver.

 11. Kari skriver:

  Instämmer helt och hållet med ”Spanarens” inlägg. Tyvärr sanning.

 12. Äntligen gör kommunen något... åt problemet. skriver:

  Jag kan bara konstatera att det är bra att Ponde får alkoholtillståndet indraget. Det har inte varit ordning där.

 13. Spanaren skriver:

  Mad Max, magstarkt av Dig att anklaga ägaren av Ponde för att ha kört med svart arbetskraft, tror faktiskt att anledningen går att söka på annat håll.

  En del del av restaurangverksamheten skall ha vakter, andra inte…Kan ha att göra med relationen till kommunen…

 14. Spanaren skriver:

  Svar till: Äntligen gör kommunen något… åt problemet.

  På tal om ordning och kommunen…Då kan man fråga sig hur ordning och reda definieras när det gäller korthuset Asplöven, något att fundera på

 15. Spanaren skriver:

  Svar till: ”Gångväg”! Du är inne på rätt spår!
  River Motell, där byggs det för fullt ut en stor terrass. Det ska tydligen skötas av några andra. Oavsett De är högst Välkomna till Haparanda 🙂 Grattis Peter Waara och Co, vilken värvning, inget problem med tillstånd där inte!

 16. Snopet skriver:

  Det har varit mer svammel än man kan tro. Inte lätt att jobba där.

 17. Ni vet vem skriver:

  Inga konstigheter att jobba där anser jag dock inte jobbat på ett bra tag men försöker ställa upp när jag har möjlighet och jag älskar alla människor som kmr in på ponde och försöker gynna Haparandas enda krog som kan ha öppet till kl 03.00 med vakter jag får då en energi kick utav de i alla fall ? Stolt medarbetare på ponde kök och bar
  Dock ledsen över tillståndet så klart blir ju som inte desamma ”/

 18. Smulan skriver:

  Ett samarbete krögare, polis o alkoholhandläggare emellan i kommunen vore det bästa, synd bara att det aldrig skulle funka i denna kommunen
  Alla har olika villkor

 19. Nasuabo skriver:

  Bäst med hbwebbens inlägg är att ”Silly Season” pågår året runt till skillnad från i hockeyn. Egentligen är jag upptagen med försäsongstrollträning inför Hockeyettan i höst, men ett träningspass på hbwebben hinns med! Spanarens analys svajade lite i början men sen kanske du hittade något? Som du vet fick Asplöven, efter ett bra beslut av kommunen, driva campingen även i år. Man kommer nog samarbeta med River Motel (vandrarhemmet) antar jag. Välkommen till uteserveringen i sommar så jobbar vi på nya hejaramsor. Ramsan ”Stora starka Asplöven” kan nog också sjungas som ”Stor stark hos Asplöven”!

 20. Dimitri skriver:

  För att ta död på alla rykten och allt svammel, säger jag det här bara en gång.
  Det är jag, Dimitri och min fru Anastasia som äger River Motell & Vandrarhem och River Restaurant, och det är vi som kommer att driva det. De arbetarna som jobbar där, är de som har designat och renoverat restaurangen och som kommer att vara drift ansvariga. Plus min pappa hjälper till med att hinna färdigställa altanen.
  Mvh
  Dimitri, VD
  River Hostel AB

 21. Dimitri skriver:

  Och skriv inläggen med namn, så man vet vem man pratar med.
  Mvh
  Dimitri, VD
  River Hostel AB

 22. Mad Max skriver:

  Spanaren: Jag har aldrig påstått att de betalat ut svarta löner. (Läst men inte förstått) kanske?

 23. Nasuabo skriver:

  Bra Dimitri, och lycka till!

 24. Äntligen gör kommunen något... åt problemet. skriver:

  Spanaren: Berätta gärna mer om ”korthuset Asplöven”.

 25. Gångväg skriver:

  Tack Dimitri för ett klara och rediga uppgifter.
  Eftersom jag nästan dagligen går förbi platsen och hörde
  om de indragna tillståndet för Ponde och vad det talas om ville jag se om de fanns något samband.
  Du glömde ange hos vem de var anställda och när bygglov beviljats eftersom de ev. erfordras en ny detaljplan för
  området.
  Bra handlingskraft på lika villkor. Lycka till!

 26. JOJ skriver:

  Finns inget krav med vakter men om det är stökigt både i lokalen och utanför så kommer frågan om vakter. Är massor av ställen där det fungerar utmärkt utan vakter men andra ställen behövs flertalet. Allt beror på viken typ av gäster som är på lokalen. Nattklubbar är ett typiskt ställer där flera vakter behövs. Så det är upp till gästerna hur dom sköter sig som många gånger avgör om det behövs vakter och hur många. Så orsaken till indragna tillståndet beror nog mycket på hur gästerna beter sig i lokalen men lika mycket hur dom stör utanför som orsakat beslutet.

 27. Dimitri skriver:

  Jag har kontrakt med arbetarna över sommaren.
  Behövs ingen ny detaljplan, jag har byggt på egen tomt, behöver inget bygglov för altanbygge, så länge den är öppen och inte är inglasat.
  Mvh
  Dimitri, VD
  River Hostel AB

 28. Gångväg skriver:

  Svar till Dimitri
  Kontrakt? med vilket företag?
  Svara ärligt vem betalar lön samt skatter till dem?
  De där om bygglov och detaljplan finns nog andra uppfattningar om bla hur nära gatumark ska ev,gäster sita och förtära alkohol. Tyvärr får man ej bygga vad man vill på sin egen tomt.
  Hade tänkt låta saken bero men på de sätt som du svarar
  runt sakfrågorna måste jag bemöta dig. Man blir bemöt som man
  bemöter andra.
  För min del är detta nu avslutat svara om du vill.
  Trevlig helg till er

 29. Petter-Niklas skriver:

  Det finns ett krav att det ska vara två vakter efter 23.00. Det har inte alltid varit så när man varit dit tyvärr, av olika anledningar kan jag tänka mig.

  Vad gäller River Hostel så är jag fundersam till huruvida altanen verkligen är på den ”egna” tomten? Om jag inte missminner mig så går fastighetsgränsen i skarven gräs/asfalt på parkeringarna framför byggnaden. Alltså parkeringsrutorna är på kommunens mark.

  Mycket riktigt behövs inget bygglov så länge altanen är under 80cm och inte inglasad, dock bör ju frågas tillstånd av markägare…

 30. Hans skriver:

  Det kan väl ändå inte vara möjligt att bygglov ej behövs för detta bygge!? Har jag svårt att tro på.

 31. Dimitri skriver:

  Svar till Gångväg.
  Skriv vad du heter, och hitta inte på nåt namn, annars är det som att tala med luft.
  Jag bemöter dig med med mitt riktiga namn, Dimitri, du bemöter mig med Gångväg?!
  Mvh
  Dimitri, VD
  River HOSTEL AB

 32. Nasuabo skriver:

  Dimitri, du har redan vunnit debatten klart och har svarat nog tycker jag. Låt negativisterna ta varandra i handen och gå till kommunen och klaga och anmäla bygget (utan nytta) men det är dom för fega för. Det blåser på toppen i Haparanda, dom som försöker göra nåt bra, eller ännu värre lyckas med nåt bra i Haparanda får alltid dessa typer efter sig på hbwebben. Det är skoj att reta upp dom, men ingen större intellektuell utmaning att tjafsa med dom. Vänta till Asplöven i sommar presenterar nya värvningar så får du se vad dom kommer skriva. Ha en bra sommar med Asplövens Camping som granne!

 33. Petter-Niklas skriver:

  Hans: Det behövs inte bygglov för en altan, såvida den inte är under tak eller inglasad.

 34. Alltså! skriver:

  JoJ man läser ju klart å tydligt att inte du har någon erfarenhet inom restaurang / krog branschen ?

 35. Nasuabo skriver:

  Som opartisk deltagare debatten om sakfrågan (vad den nu var initialt?) har jag bara en fråga kvar till Gångväg: Du har hög svansföring och anser dig ha rätt att kräva svar om Rivers kontrakt etc. Du verkar själv ha gott om fritid och god kondition där du regelbundet smyger omkring och spanar. Frågan till dig är således hur du finansierar din fritid, är du en glad förtidspensionär i god form, eller försörjer du spaningsverksamheten på annat sätt. Som du skrev själv ”som man blir bemöt själv” och ”hade tänkt låta saken bero” och ”trevlig helg” och ”svara om du vill”.

 36. janne skriver:

  Alltså….? 3 barer en pub och en nattklubb finns inom det området som jag jobbar i. Ofta inga vakter men beror helt på vad vi tar in för kunder så visst har vi vakter om vi är oroliga för att det blir stökigt.

 37. Knapsu skriver:

  Föreslår att ni som har frågor till Dimitri angående hans altanbygge tar kontakt med honom personligen,face to face, istället för att kräva honom på svar i ett kommentarsfält till en HB-artikel(som för övrigt handlade om något helt annat.
  Tror nog att han välvilligt rätar ut era frågetecken.

 38. Futurum Casus skriver:

  Herr T är mäktigt nonchalant ibland. Men det finns säkert fog för indraget alkoholtillstånd.

 39. Futurum Casus skriver:

  P: Ja, tyvärr blir det så. Vi har snart ingenting kvar i Haparanda.

 40. Myr skriver:

  Ett tips att behålla en krog i Happis är väl att följa regler som finns. Regler finns av en anledning. Själv går jag inte dit längre av olika orsaker, går hellre till pubarna i Tornio.

 41. Förvånad skriver:

  Ja fy fan vilka diskussioner ?

 42. Äntligen gör kommunen något... åt problemet. skriver:

  Ni som är intresserade av hur många anmärkningar Ponde har fått kan väl läsa protokollen från mötena på kommunen.
  Mig veterligen så är det minst vid 3 tillfällen det har fått anmärkning/varning.
  Sen när ingen förbättring sker trots anmärkningarna så måste man ju till slut agera.

 43. Knapsu skriver:

  Ett tips för den som vill ha några krogar i Happis är att INTE göra som MYR gör.

 44. EnSomVarPåPlats skriver:

  Kommande ”anställda” är väl kända för en del mindre positiva saker redan tidigare. Mina varningsklockor ringer då redan

 45. Varningsklockor skriver:

  Vad är ”kommande anställda” som redan arbetat under lång tid.
  Är de ej dags för skatteverket och kommun att utföra en kontroll
  innan de är försent med tanke på tidigare erfarenhet.
  Håller med ”EnSomVarPåPlats”

 46. Spekuleraren skriver:

  Är väl ganska typiskt Haparanda, alla blir skitnödiga när någon gör nånting.
  Sen lipar folket när Ponde blir av med tillståndet, har ni besökt utestället? Eller åker ni bara raka vägen till Finland?

  Vandrarhemmet är ett aktiebolag så ni får väl hålla inne korven tills ni får läsa bokslutet.

  Se till att njuta sommaren på den fina terassen ist.
  Bra jobbat Dimitri!