Filipsborg herrgård har nya ägare

Örjan Pekka och Victoria Sandin är de nya ägarna till Filipsborg. Jan-Erik Nilsson har ägt Filipsborg sedan 1984 och hans köp då räddade herrgården från rivning. Foto: Oliva Sandin-Pekka

Örjan Pekka och Victoria Sandin är de nya ägarna till Filipsborg. Jan-Erik Nilsson har ägt Filipsborg sedan 1984 och hans köp då räddade herrgården från rivning. Foto: Oliva Sandin-Pekka

KALIX: Den 8 februari fick de nya ägarna som är Victoria Sandin och Örjan Pekka tillträde till herrgården som har anor sedan 1600-talets senare del.

Tidigare ägaren Jan-Erik Larsson som köpte Filipsborg 1984 har rustat gården och idag bedrivs konferens- och hotellverksamhet på anläggningen. Något som de nya ägarna kommer att fortsätta med. Målsättningen är att utveckla turismen i området, genom samarbeten med andra aktörer inom turistbranschen.

– Vi kommer att behöva hjälp av slädhundsföretagare, safariarrangörer, skärgårdsentreprenörer, fiskeguider och andra, där vi tillsammans kan visa upp de stora värden som finns i området som är Swedish Lapland, säger Örjan Pekka.

Skärgården har stor potential att förnöja både skandinaviska samt internationella turister året om.

– Jag har sedan förra vintersäsongen jobbat som guide ombord på isbrytaren Polar Explorer och sett fascinationen och upplevelsen som de internationella besökarna får av is, snö och iskallt vatten, fortsätter Örjan Pekka.

– Ett färskt exempel är från i söndags, då jag mötte en stor grupp turister från Thailand. De beskrev skärgården och isbadet som ”a fantastic experience”. Då ska vi betänka att det just i dessa årstider är många skandinaver som flyr kylan för Thailand. säger Örjan Pekka.

De nya ägarna av Filipsborg driver sedan cirka 20 år mediaföretaget Haparandabladet samt fastighets- och skogsförvaltning. Trots ett tillskott i verksamheten kommer de befintliga företagen fortsätta att drivas parallellt på samma sätt som tidigare.

Hotellanläggningen har 16 rum och 26 bäddar fördelat på enkelrum, dubbelrum och sviter. Konferenslokaler finns från 2-4 personer upp till cirka 50.

Hotellanläggningen har 16 rum och 26 bäddar fördelat på enkelrum, dubbelrum och sviter. Konferenslokaler finns från 2-4 personer upp till cirka 50.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: ,
10 kommentarer om “Filipsborg herrgård har nya ägare
 1. tireb68 skriver:

  Grattis och Lycka till

 2. Mad Max skriver:

  Lycka till med detta projekt.

 3. Rikard Engström skriver:

  Lycka till, hoppas det går skitbra för er och att ni tjänar snuskigt mycket pengar på Filipsborg,
  Ska bli spännande att se hur ni vidareutvecklar verksamheten för jag tar för givet att ni har en ”plan”

 4. RoggaV skriver:

  Lysande??

 5. Judlaw skriver:

  Grattis Örjan och Victoria, all lycka och framgång

 6. konstprojektet???? 2.3 mille skriver:

  lycka till men kom ihåg att de är en s-ledd regering som hjälpte till och ganska mycket. och de vill av förklaringa skÄL inte en moderat prata om-..???!!½!½

 7. tireb68 skriver:

  konstprojektet????2,3 mille, du kunde ju ha köpt det……

 8. Anders K Bäckström skriver:

  Bra och Grattis
  DEt innebär mycket att Filipsborg blir mer aktivt, kanske ni även har planer på att göra något av det som Nisse Lundholm planerade…

  Stort Lycka till

 9. Bo Nordebo skriver:

  Mycket bra att en entreprenör försöker sälja det vi har gratis en stor del av året, snö och kyla.
  Mycket bättre än att med kalixbornas skattepengar bygga en plaskdamm på strandängarna åt turisterna och hotellägarinnan, som utnyttjas en kort del av året.
  Det här kommer att gå bra.

 10. Pravda skriver:

  Den socialdemokratiskt styrda kommunen i Kalix nekade ägaren till Partbyggen attfå bygglov till en villa vid Kalixälven nära Filipsborg.Till saken hör att där står ett gammalt igenvuxet Ruckel, Så numera bor han i Stockholm och där går nog Kalix miste om stora skattepengar och dessutom sysselsätter hans företag många anställda i Kalix, Tala om avundsjuka och jantelag.
  Tänk om han beslutar om att flytta sitt företag söderut ?