Finland deltar i den svenska militärövningen

Finska soldater kommer att delta i den stora arméövningen mot slutet på mars. Bilden är från beredskapsarbetet som gjordes inför vårfloden 2018. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Finska soldater kommer att delta i den stora arméövningen mot slutet på mars. Bilden är från beredskapsarbetet som gjordes inför vårfloden 2018.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Den finska armén kommer att delta i den stora militärövningen som svenska armén i Norrbotten arrangerar den 18 till 27 mars. Över 1.500 soldater och 500 fordon från Finland deltar i Northern Wind 2019 som är den hittills största övningen som grannländernas arméer genomför tillsammans. 

Under övningen övar trupperna från armén verksamhet som en del av en svensk brigad. Målet är att öka Sveriges och Finlands armétruppers och -chefers förmåga att samverka och utveckla prestationsförmågan samt öva verksamhet i utmanande vinterförhållanden, enligt ett pressmeddelande från det finska försvaret. 

Finlands övningstrupper kommer i första hand från Pansarbrigaden, Jägarbrigaden, Kajanalands brigad och Björneborgs brigad.  Huvudutrustningen består av Leopard-stridsvagnar, BMP 2M-pansarskyttebandvagnar, MTLB-transportvagnar, PASI-trupptransportvagn och bandlastbilar.
Sammanlagt deltar omkring 10.000 personer i övningen. Och utöver svenska och finska soldater deltar även Norge, Storbritannien och USA. 
Övningstrupperna förflyttar sig från Finland till Sverige via landsväg och järnväg under den 16 och 17 mars. Truppförflyttningarna via gränsövergångsstället i Torneå kommer att orsaka större trafikmängder än vanligt på E4 och riksväg E75 mellan Torneå och Uleåborg, i synnerhet på söndagen den 17 mars längs sträckan Uleåborg-Torneå, skriver det finska försvaret. 
 

Publicerad i Svenska
9 kommentarer om “Finland deltar i den svenska militärövningen
 1. Fjälljägaren skriver:

  Bra som f*n att Finska armen deltar..Svenska fröknarna(även övningsledarna) behöver förebilder…i vad som gäller i vinterkrig..så…hur kan svenska armen veta..hur man agerar..i framförallt..i VINTERKRIG..så..det fattas nog historik i VINTERKRIG.. eller..har jag fel.. FRÖKNARNA i SVENSKA ARMEN..!?!? Svar önskas..!

 2. Judlaw skriver:

  Varför bjuds inte Putin och co in oxå så nån kan glänsa?!

 3. Andreas Österling skriver:

  Fjälljägaren
  Om du avser vara nedlåtande mot Svenska armen (är det armén du menar..?)eller FRÖKNARNA kan jag inte riktigt ta på? Varför är du så arg? Dom behöver duktigt folk som dig till armén. Sök in till något förband och gör skillnad. Dom övar nog för att bli bättre, inte för att för att dom redan är bra.
  Allt väl!

 4. Vuorineuos skriver:

  Bra att Finnarna övar vinterkrig!
  Senast det var på riktigt, förlorade dom.

 5. Frisedeln skriver:

  Fjälljägaren behöver inte vara bitter för att han blev ratad och fick ”frisedel.”
  Många följde hans väg. Att nu ta chansen att smutskasta godkända och dugliga soldater ter sej ömkligt. Han fick mönstra som övriga men räckte inte till. Det hindrar dock inte honom från att gå ut i skogen och tillämpa sitt VINTERKRIGSKUNNANDE tillsamman med sina FRÖKENKOMPISAR.

 6. Resultaten skriver:

  Fjälljägaren:

  Fast nu är det ju ingen vinter.
  Det ska ju vara mer än -30 och storm ute.

  Helt fel ha övningen på våren 👱😂

 7. Rosa skriver:

  Det känns trygg att ha finländare med. Världens bästa skola ( Syd-Korea, Japan ligger bättre till men har en helt annan syn på elever, man tar inte hänsyn till elevernas välmående t.ex.),världens bästa lärare, världens lyckligaste människor, världens bästa polis mm.

 8. JA-avtalet skriver:

  och kavaj fickan kristersson låtsas nu vilja dra sig ur orbans parti från samma grupp som dom tillhör i extrem högern i eu parlamentet. men kd vill bli kvar, varför? kanske erdogan ger kd tips hur partiet vill och ska agera i svensk politik? kanske utesluta alla okristna. kolla på kristen tv 10 och du ser en skrämmande världsovänd retorik där bara kristna troenden skulle vara riktiga människor. men kd mörkar ju i deras vardags retorik! de är fakta. varför?

 9. JA-avtalet skriver:

  ok jag kanske missuppfatta dig? du tycker plötsligt att Finland är de bästa landet med en högerregering där även perossomalaiset (SD) är del i en höger regering. vill du ha fakta? landets Bnp har minskat för varje år som högern har regerat. och landet är i en ekonomiskt kris fast vissa positiva tecken på ett uppvaknade finns. men högern politik har med katastrofala budgetunderskott någonlundan har upprättighållat välfärden för dom mest rika. borg moderraten har ju visst varit nån slags konsult med ett arvode på 2000 tusen euro och har väl lyckats om man ser på dom med välbärgade i landet. va